Nu poți să faci omletă fără să spargi ouă, nu poți să faci reformă cu aceiași vechi tovarăși.
Păi e simplu, dați-i afară!
Așa ar trebui, dar nu e așa simplu, zâmbește încurcat ministrul din fața mea.
În ultimele luni, am stat de vorbă cu mai mulți oficiali guvernamentali „tehnocrați”. Pe unii i-am intervievat la Digi24, cu alții am purtat discuții off-the-record. Un fir roșu se desprinde din toate aceste dialoguri: uriașa rezistență la schimbare a eșaloanelor 2 și 3. Baricadați în birouri, șefuții eterni așteaptă vremuri politice mai prietenoase și țin riguros AMR-ul Guvernului Cioloș.
Venit să asigure gestiunea guvernării timp de un an, până la alegeri, Guvernul Cioloș s-a trezit că e obligat să facă schimbări structurale profunde. O parte din societate, acea parte reformistă și gălăgioasă, nu acceptă paliative: cancerul nu se tratează cu algocalmin.
Premierul Cioloș mai are câteva luni de guvernare. Stilul său mai degrabă conciliant, atent să nu supere pe nimeni, intră acum în coliziune cu așteptările cetățenilor care au aplaudat instalarea Guvernului tehnocrat la Palatul Victoria și care așteaptă schimbări de substanță, nu frecții.
Tot mai mulți miniștri încep să-și exprime nemulțumirile legate de „aparatul de lucru” - de la noul ministru al Sănătății (care reclamă structura „feudală” a sistemului de sănătate), până la ministrul Fondurilor Europene (care spune că birocrația excesivă îngroapă orice fel de decizie, astfel încât un ministru, după 12 ore de lucru, nu face altceva decât să semneze cereri de concediu).
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Nimeni nu se aștepta ca „tehnocrații” să mute munții din loc. Cu toate astea, încercări timide de reformă a aparatului de stat sunt în lucru: de la Comisia de tăiat hârtii, la reașezarea sistemului de sănătate. Timpul este însă scurt, rezistența este uriașă. Gândiți-vă doar câți birocrați ar trebui să dispară dacă dispar copiile legalizate! Sau câți notari arondați instituțiilor de stat ar da faliment.
Dar cea mai curajoasă inițiativă este controlul comandat de Dacian Cioloș la RA-APPS. Acolo este ochiul lui Sauron, raiul nomenclaturii de partid și de stat, gospodăria de partid peste care s-a dat un strat de vopsea capitalistă. De fapt, acesta este visul oricărui aspirant la o demnitate publică: mașină de serviciu, casă de stat, restaurantul partidului. Generații întregi de misecuveniști parazitează statul, fiind uitați în jungla luxuriantă a birocrației: tot felul de foști șefi în diverse Guverne l-au prins pe Dumnezeu de picior, trăind ca-n sânul lui Avraam în acest stat în stat care se numește RA-APPS. O castă de privilegiați a stat moca în apartamente și vile de protocol, după care a plătit chirii modice, după care și le-au însușit la prețuri preferențiale. Cel mai mare tun imobiliar l-au dat însă cele două partide surori, PSD și UNPR, care și-au cumpărat vilele din Kiseleff la prețuri derizorii (100.000 de euro în buricul târgului vila UNPR, cât un apartament de bloc într-un cartier muncitoresc?!)
Valentin Mircea, șeful corpului de control al premierului, a fost duminică „În fața ta”, la Digi24. Spune că zilnic statul dă 100 de euro per mașina de serviciu (șofer+combustibil+întreținere). Câte sunt? „Sute de mii”. Cât costă? „Faceți înmulțirea”. Dar vilele de protocol, oaze de relaxare și odihnă de la munte și de la mare pentru nomenclatura de stat? „În acest moment, în locuințele RA-APPS, sunt mai mulți cei care NU au dreptul decât cei care au dreptul”.
Și de ce nu-i dați afară?
O întrebare retorică. Guvernul nu-i dă afară pentru același motiv pentru care nu dă afară zecile de mii de birocrați care plimbă hârtii prin ministere, pentru același motiv pentru care nu sparge castele feudale din sistemul medical, pentru același motiv pentru care nu poate face reforma profundă: lipsa de susținere politică. Acestea sunt limitele Guvernului tehnocrat. Limite care pot fi însă transformate într-un avantaj: nemaiavând nimic de pierdut, dl. Cioloș ar putea să taie. O va face? Nu cred. Pare prea pacifist să intre acum într-un război total cu clasa politică.
În acest timp, toți șefii aceștia care compun nomenclatura de partid își așteaptă șefii de facto să se întoarcă la Guvern. Oameni serioși, tovarăși de nădejde, care n-ar cuteza nici în glumă să susțină, precum Valentin Mircea, „băiatul ăla cu papion”, desființarea RA-APPS.
Puteți urmări Opinii și Analize care explică actualitatea pe Facebook
- Etichete:
- dacian ciolos
- corpul de control al premierului
- guvern dacian ciolos
- valentin mircea
- desfiintare ra apps