Editorial E timpul să rupem cercul violenței
Fostul prim-ministru al Japoniei, Shinzo Abe, a fost împușcat în plină stradă. Vorbea cu oamenii în cadrul unei întâlniri publice în timpul campaniei electorale.
În SUA, anul trecut, o mare de oameni a intrat cu forța în Capitoliu, în timpul unor manifestații violente. Pentru că, totuși, în Washington securitatea funcționează, toți senatorii și angajații au fost evacuați înainte ca mulțimea violentă să ajungă la ei.
Ne întrebăm de ce ne confruntăm cu această escaladare a violenței, dar răspunsul îl avem în fața noastră în fiecare zi. Vedem propagarea limbajului dur, vedem promovată violența în media, pe rețelele sociale, chiar și în jurul nostru.
În România, îmi pare rău să o spun, limbajul violent este la ordinea zilei. Vedem pe rețelele sociale reacții dure din partea colegilor, din partea prietenilor virtuali sau chiar din partea necunoscuților care se simt nu doar îndreptățiți, ci chiar datori să scrie mesaje violente atunci când văd o opinie cu care nu sunt de acord.
Vedem limbajul și atitudinile dure promovate în emisiunile de televiziune, iar de dragul unei audiențe mai mari, vedem chiar violența regizată în emisiuni care pretind a arăta situații reale.
Aici nu se pune problema libertății de exprimare, ci de o reală promovare a violenței în toate formele ei. Din păcate, campania aceasta funcționează, oamenii devin din ce în ce mai tensionați, adoptăm stilul agresiv pentru a ne proteja de agresivitatea celorlalți, iar conflictele escaladează.
Atitudinea societății pare a fi una de gratificare a durității, a insensibilității și lipsei de empatie, iar mediul virtual preia și agravează această atitudine, oamenii simțindu-se protejați de anonimat. În aceeași direcție merge și media clasică, urcându-se pe un val distructiv, urmărind audiențe și jocuri politice periculoase.
Suntem cu toții conștienți că echilibrul și moderația nu implică oamenii atât de tare precum sentimentele puternice, mai ales ura. Sunt, din păcate, mulți actori dispuși să promoveze ura de dragul câștigului personal. Sigur că ura și teama se vând mult mai bine decât moderația și empatia, dar pe termen mediu și lung pericolele sunt prea mari, dând naștere unei societăți nefuncționale, o societate care va reacționa violent la orice provocări, iar pierderile vor fi imense pentru toată lumea, inclusiv pentru cei violenți.
Dacă ne luăm puțin timp să analizăm istoria, ne vom da seama că perioadele de pace sunt cele care aduc prosperitate, perioadele de calm sunt cele care aduc bunăstare, atunci avem timp să inovăm, să ne facem planuri de viitor, să găsim soluții pentru problemele noastre.
Empatia aduce câștig pe termen mediu și lung.
Dezbaterile și negocierile sunt cele care ne ajută să progresăm. E valabil și în plan politic, și în plan personal.
Violența este o variantă ușoară atunci când stresul este mare, când neajunsurile sunt multe, iar problemele din viața de zi cu zi par să nu se mai termine. Ce ne aduce aceasta, totuși? Ne va rezolva problemele? Ne va aduce prosperitate? Ne vom simți mai împliniți după ce am înjurat pe cineva în trafic, după ce ne-am certat cu vecinul că a tăiat prea scurt trandafirii, după ce am fost violenți cu familia sau cunoștințele?
Sunt convins că nu.
Suntem în pericol să creăm o societate bazată pe violență, în care dreptul celui mai puternic nu se discută, dar dacă ne creăm acest mediu, ce se va întâmpla cu noi înșine, dacă suntem puternicii violenți, când puterea ne va scădea, când vom îmbătrâni, iar tinerii pe care i-am crescut apreciază violența mai mult decât vorba bună?
Putem rupe cercul violenței, dar ține de fiecare dintre noi. Fiecare trebuie să se gândească la cum se îndepărtează de tentația de a răspunde cu aceeași monedă și la cum își găsește stăpânirea de sine. Avem nevoie de putere pentru a ne controla, pentru a ne schimba, mai ales în condițiile în care nu avem garanția răspunsului similar.
Este necesar un efort pentru a învăța din nou să comunicăm, nu doar să vorbim. Este nevoie să conștientizăm că celălalt are, poate, probleme mai mari decât noi și că puterea constă în a-ți controla sentimentele, nu în a te lăsa dus de val.
Cu cât mai mulți învățăm să facem asta, cu atât mai repede vom schimba societatea, vom ajunge la dialog, la soluții, la progres, iar progresul înseamnă bunăstare pentru toți.
Societatea noastră are nevoie de un moment de introspecție, de analiză. Acum este timpul potrivit pentru a opri o spirală a violenței și a urii, iar beneficiile vor fi simțite de fiecare dintre noi, pentru că dezbaterea reală, dialogul sunt singurele care ne împing înainte.
- Etichete:
- usr
- agora digi
- vlad botos