Despre aroganţă şi lipsă de viziune. Sau despre noul PNL
Chiar şi când anchetele procurorilor le-au netezit calea, liberalii nu au ştiut să-şi joace cartea. Au ajuns, la capătul unui şir de bâlbâieli inacceptabile pentru un partid mare şi serios, care se vede guvernând România în următorii 10 ani, la o soluţie de avarie. Au ajuns să împingă în faţă un candidat care nu şi-a dorit să intre în cursă: Cătălin Predoiu. Cum va putea acesta să se implice 100% într-o bătălie pe care nu şi-a dorit-o niciodată? Cum va putea să funcţioneze ca o locomotivă pentru ceilalţi candidaţi liberali de sector? Şi, mai ales, cum va putea el să-i facă faţă candidatului PSD, Gabriela Firea, căreia trebuie să-i recunoaştem măcar un punct forte, şi anume retorica?
Iar la sectoare ce a făcut marele PNL, rezultatul contopirii a două partide cu un număr de membri deloc de neglijat şi cu ambiţii şi orgolii pe măsură? Majoritatea sunt candidaţi lipsiţi de anvergură, fie total necunoscuţi publicului, fie care s-au "remarcat" prin rezultate mediocre.
La Sectorul 1, de pildă, liberalii l-au aruncat în luptă pe Alexandru Nazare, creaţia politică a Ancăi Boagiu, căreia i-a şi succedat în fruntea Ministerului Transporturilor, pentru trei luni de zile. La alegerile parlamentare din 2012, Nazare a candidat pentru Camera Deputaţilor, într-un colegiu din Brăila, unde a obţinut doar 5.771 voturi. Adică, aproape o treime din cât a obţinut candidatul USL. Nazare a prins mandat de parlamentar la redistribuire.
La Sectorul 2, liberalii l-au pregătit pe Dan Cristian Popescu, membru, pe rând, al PNL, PNŢCD, PNL, Forţa Civică şi, în fine, iar PNL. La alegerile parlamentare din 2012, acesta a candidat tot pentru Camera Deputaţilor şi, după modelul colegului "de la 1", a obţinut mandatul la redistribuire, cu 6.802 voturi.
Şi mai puţine voturi a strâns, în 2012, Ovidiu Raeţchi, candidatul PNL la Sectorul 5: 1.291 voturi. Scuza ar fi că acesta a candidat în colegiul uninominal Orientul Mijlociu-Africa, iar voturile obţinute i-au adus mandatul de deputat din primul "foc", fără să mai aştepte redistribuirea.
Cât despre candidatul PNL la Sectorul 3, Florin Ştefan Vasile, publicul larg ştie puţine. Iar de la desemnarea sa încoace, a aflat mai degrabă că acesta i-a fost consilier edilului de la 4, Cristian Popescu Piedone, şi mai puţine despre planurile sale.
Cât despre aroganţa liderilor PNL care au girat toate aceste candidaturi, tabloul este conturat elocvent chiar de declaraţiile acestora:
* "Marele PNL va câştiga următoarele două tururi de alegeri generale şi va conduce următorii zece ani România, ca să ne putem impune politicile noastre de centru-dreapta" - Vasile Blaga, octombrie 2014
* "Avem o competiţie între patru membri ai PNL la Primăria Generală (Ludovic Orban, Cristian Buşoi, Petre Roman şi Costică Canacheu - n.r.), eu am convingerea că unul dintre ei va fi cel care va reprezenta administraţia Bucureştiului în următorii patru, opt ani de zile" - Alina Gorghiu, septembrie 2015
* "Cătălin Predoiu nu şi-a manifestat intenţia de a candida la Primăria Capitalei. (...) Nu este pe vrute, este pe câştigate. Eu îl apreciez foarte mult pe Cătălin Predoiu, dar ce vreau eu s-ar putea să nu corespundă cu opţiunile electoratului" - Alina Gorghiu, decembrie 2015
* "Primăria Capitalei va fi câştigată de PNL, avem candidaţi buni, o să vedeţi (...) De multă vreme PNL nu a mai avut aşa o ofertă pentru Capitală la nivel de principiu" - Alina Gorghiu, decembrie 2015.
Cât despre candidatul PNL la Primăria Capitalei, co-preşedintele liberalilor spunea, atunci, că acesta urma să fie desemnat în scurt timp, din cei patru sondaţi de partid, şi că el "va seduce bucureştenii".
* "Vreau să vă spun că este o ciorbă, o tocăniţă decizia PSD-ului de astăzi. La anumite sectoare merg cu UNPR-ul, la altele împreună cu UNPR şi susţinerea ALDE. Trebuie să vină cu un tabel să îşi aducă aminte public de fiecare dată la ce sectoare merg cu UNPR-ul, la ce sectoare ... (...) E o tocăniţă din care nu ştiu cât va înţelege electoratul lor de stânga" - Alina Gorghiu, martie 2016
* "Pentru mine nu e important câte candidaturi a avut PNL. Putea să aibă 20 de candidaturi, dacă la sfârşit, când tragem linie avem un vot peste PSD, rezultatul şi obiectivul PNL va fi atins. (...) Noi suntem calmi, suntem constructivi. Nu o să fim deloc emoţionali în campania aceasta, pragmatici şi o să constataţi că venim cu cele mai bune soluţii" - Alina Gorghiu, 20 aprilie 2016, data anunţării celui de-al patrulea candidat PNL la Primăria Capitalei.
- Etichete:
- vasile blaga
- pnl
- primaria bucuresti
- catalin predoiu
- alina gorghiu
- comentariu
- editorial
- alegeri locale 2016
- candidati liberali bucuresti