De ce va fi câștigat pariul banilor europeni

Data publicării:
Rares Bogdan
Rares Bogdan
Europarlamentar și primvicepreședinte PNL
Agora Digi este un proiect editorial al Digi24.ro, o platformă unde sunt invitați să contribuie cu opinii, idei și comentarii cei mai importanți lideri politici, lideri de opinie, personalități marcante ale vieții publice. Rareș Bogdan este europarlamentar și prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal.
rares bogdan in fata unui microfon
Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

După ratarea tuturor pariurilor cu agricultura, un rămășag pe seama banilor europeni poate, în cel mai bun caz, să stârnească râsul. Nu-i nimeni de condamnat. România băltește cu grație atât la capitolul capacității administrative, cât și la cel al educației antreprenoriale. Insulele unde, dintr-un euro investit au rezultat alți 10 există, dar sunt excepția de la regulă. Sub spectrul ratării, al irelevanței, excepția trebuie să devină regulă. Iar cum românul se mobilizează temeinic când îi ajunge flacăra la degete, aș putea îndrăzni să pariez că țara asta se va urca, trasă, împinsă, cu post și rugăciuni, în trenul PNRR. N-are încotro.

Pandemia a fost hârtia de turnesol care a arătat cât de vulnerabil este sistemul sanitar. Dacă asta ar fi fost singura veste proastă, am fi supraviețuit psihic cumva, dar pandemia a arătat și altceva: nu doar sistemul sanitar este șubred la șocuri, ci și cel al educației, planul social, economia în ansamblul ei.

Șocul n-a fost o stare caracteristică României. Economia tuturor țărilor a pârâit, iar declinul survenit din cauza măsurilor obligatorii de limitare a răspândirii virusului este fără precedent în ultimul secol. Dar una e să-ți bei cafeaua la Berlin sau Paris, și alta la București! Când te prinde șocul fiind o economie consolidată, cu o capacitate instituțională mare, ai resurse mai sănătoase să reziști la șocuri. Cel puțin ai mecanisme.

România n-avea nici mecanisme, nici mecanici. Și cu toate astea, n-a crăpat. Dar nici mult nu mai avea!

Banii alocați de Comisia Europeană pentru atenuarea șocurilor sistemice au funcționat ca o ambulanță, dar a fost doar primul pas. Pe al doilea suntem condamnați să-l facem singuri. Cu sfaturile experților Comisiei Europene, firește, dar nu ne vor culege ei porumbul.

Planul Național de Redresare și Reziliență este examenul pe care România nu are voie să-l cadă, pentru a nu-și rata ocazia de a se înzdrăveni. Sănătatea a devenit problemă de securitate națională, motiv pentru care are un buget necesar creșterii rezistenței pentru criză, iar asta presupune regândirea unor mecanisme. Alt domeniu strategic prioritar, educația, este obligatoriu sa fie reformat pentru a face față la provocările tranziției digitale. Tot ce înseamnă politică publică va fi reorientat către funcționalitate, iar aici, colaborarea cu economia privată va deveni una dintre chei. Eficiență nu înseamnă doar să nu risipești, ci să ai viziune. De la infrastructură și eficiență energetică, până la accesul la finanțare, flexibilizarea pieței muncii, competențe digitale, investiții verzi. Toate au nevoie de minte limpede, nu de heirupism și nevoia raportării gigantice la hectar.

Dacă socotim PNRR o ocazie de a bifa ceva, cum a făcut România 30 de ani, suntem sortiți eșecului. Vestea proastă e că „experientia docet” (experiența ne învață). Vestea bună e nuanța din acest dicton latinesc: experiența ne învață ce să nu mai facem. Deci marea întrebare e gigantică: ai cu cine?

Cu flacăra la degete, da! Fără pile și incompetenți, fără clienți politici, fără delăsare. De această dată, nu mai „merge și-așa”! Aproape 30 de miliarde de euro, cât are la dispoziție România prin PNRR, pot deveni 300, dacă aplicăm eficient experiența care ne spune că fiecare euro investit cu cap a atras alți 10.

Sunt șase piloni strategici care reprezintă șase bube sistemice, unde infuzia de capital poate propulsa România în liga statelor funcționale: Tranziția către o economie verde, Digitalizarea, Creșterea economică sustenabilă, Coeziunea socială, Sănătatea, Educația. Nu avem voie să ratăm aceste reforme! Am urcat impreuna in ultimul tren.

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...