De ce îl susțin SUA pe Valeriu Zgonea
Mina prețioasă dar și mustind de încântare a lui Zgonea este irelevantă în acest peisaj - nici măcar el nu își poate explica minunea prin care a ajuns cel mai important bastion al statului de drept într-un parlament dominat de clanuri mafiote. Asta după ce a fost unul dintre principalii jucători în ”marțea neagră.”
Dorința exprimată de Hans Klemm de a continua colaborarea cu șeful Camerei Deputaților nu are nici o legătură cu personalitatea acestuia și nici măcar cu ceea ce a făcut, într-adevăr, pentru ca parteneriatul strategic dintre SUA și România să capete și mai multă consistență. Este motivată în primul rând de ceea ce Zgonea nu este dispus să facă. Și anume, să ajute PSD să reușească acolo unde a eșuat anii trecuți.
Faptul că ambasadorul SUA a ales să se folosească de o foarte atipică și improvizată conferință de presă, pe holurile Parlamentului, cot la cot cu un ”naș” de rangul doi, răspopit prin ordin de zi pe unitate, a fost menit să atragă și mai tare atenția asupra urgenței și gravității mesajului pe care vrea să îl transmită: PSD plănuiește un nou atac împotriva justiției și numărul celor capabili și dispuși să i se împotrivească a scăzut dramatic.
”Am discutat și alte legi care nu cred că vor fi în beneficiul României, cea privind Agenția Națională de Integritate, o lege care oferă superimunitate avocaților. În viziunea SUA, acestea nu ar consolida instituțiile din domeniu și nu ar ajuta în lupta împotriva corupției”, a spus ambasadorul.
Un diplomat extrem de abil și atent la detalii cum s-a dovedit până acum Hans Klemm nu s-ar fi expus într-atât, printr-o critică explicită a planurilor PSD și prin susținerea rămânerii în fruntea Camerei Deputaților a unui politician exclus cu unanimitate din propriul partid, dacă nu ar simți că ne apropiem de un moment critic.
De aceea ține să se asigure că face tot ce îi stă în putere pentru a evita o criză majoră într-o țară pe care SUA contează în noul război rece cu Rusia, într-un context regional și continental mult mai complicat decât acum patru ani.
Chiar dacă nu a fost în țară în acea vreme este greu de crezut că nu a aflat de vizitele regulate pe care fostul ambsador al Rusiei i le făcea actualului șef al PSD, în sediul partidului din Bd. Kiseleff, în vara fierbinte a lui 2012.
P.S. Și nu este primul mesaj pe care PSD și Liviu Dragnea, în particular, îl primesc de la americani. Chiar și vizita premierului Dacian Cioloș la Washington, unde se va întâlni cu vicepreședintele Joe Biden, într-un moment în care liderul PSD a început să vorbească tot mai apăsat despre eșecurile guvernului tehnocrat și despre posibilitatea ca acesta să cadă înainte de alegerile parlamentare, arată clar nu atât pe cine mizează SUA în viitor în această țară, ca parteneri, cât mai ales pe cine nu contează.
- Etichete:
- ambasador sua
- video
- psd
- liviu dragnea
- zgonea
- klemm
- parteneriat sua românia
- conducere camera deputaților