De ce îl momeşte Dragnea pe Tăriceanu cu candidatura la prezidenţiale
"Liviu Dragnea a ieşit foarte prost din confruntarea din CEx-ul PSD, iar Gabriela Firea încearcă să-şi croiască un drum al ei. Rămâne de văzut cum va acţiona Firea în continuare, dar este evident că marele perdant este Liviu Dragnea. De ce spun asta? De trei ani, de când Liviu Dragnea a preluat conducerea PSD, este prima oară când se confruntă deschis cu o opoziţie semnificativă, vocală, vehementă, la vârful Partidului Social Democrat", a declarat Dan Turturică pentru Digi24, sâmbătă, la scurt timp după încheierea CEx al PSD.
”Și nu mă refer în primul rând la ceea ce declară public vocile importante din PSD, ci la ceea ce s-a întâmplat în şedinţe restrânse, în întâlnirile lui Dragnea cu 7-8 lideri influenți, care au avut loc vineri dar şi sâmbătă dimineaţă.
Două teme majore definesc, de fapt, lupta pentru putere de la vârful PSD. Prima este stabilirea vinovăţiilor pentru intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august, iar a doua - soarta acestei ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi amnistia, care chinuie ţara din decembrie 2016 încoace. Să le iau pe rând.
Interesul lui Dragnea era să creeze senzaţia că nu există divergenţe în partid asupra responsabilităţilor privind intervenţia jandarmilor în seara de 10 august. Ei bine, sâmbătă am avut un conflict major între Gabriela Firea şi tabăra Liviu Dragnea-Carmen Dan exact pe acest subiect: cine poartă responsabilitatea pentru modul în care au acționat forțele de ordine. Şi chiar dacă Liviu Dragnea a încercat să minimalizeze intervenţia Gabrielei Firea şi acuzațiile ei, este evident că în niciun caz ele nu pot fi ignorate.
Faptul că Gabriela Firea dezvăluie că ministrul de Interne spionează telefoanele colegilor de partid, că ministrul de Interne înscenează filmări ale unor cetăţeni așa-zis obişnuiţi care s-o pună pe Speranţa Cliseru într-o lumină proastă, arată cât de acută este tensiunea la vârful PSD, între Gabriela Firea, pe de o parte, şi Carmen Dan şi Liviu Dragnea, pe de alta.
Faptul că primarul Capitalei spune apăsat că răspunderea pentru tot ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Victoriei, în seara de 10 august, aparține ministrului de Interne, este o adevărată bombă pentru conducerea PSD.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
De ce? Pentru că de trei săptămâni încoace, Carmen Dan şi Liviu Dragnea nu scapă nicio ocazie să spună că ei nu s-au implicat, că nu au dat ordine, că nu au dat telefoane, că totul a fost în mâna jandarmilor, că doar ei au decis când şi cum intervin, cu aprobarea, bineînţeles, a prefectului Capitalei.
Ei bine, ce ne spune azi Gabriela Firea este faptul că coordonatorul principal al operaţiunilor a fost Carmen Dan şi că, implicit, cele peste 760 de plângeri penale depuse la parchet pe acest subiect ar trebui să o aibă ca destinatar final pe Carmen Dan. Asta arată că la vârful PSD există o tensiune majoră în ceea ce priveşte decontarea, la modul personal, a ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Victoriei.
A doua temă foarte importantă este ordonanţa de urgenţă privind amnistia şi graţierea, rebotezată de Liviu Dragnea ”ordonanţă pentru anularea efectelor protocoalelor SRI.” Ei bine, ar trebui să ne întoarcem la declaraţia dată sâmbătă dimineaţă de domnul Bădălău, care spune că e foarte bună o astfel de ordonanţă, dar că ea nu ar trebui dată înainte să existe o consultare largă a societăţii româneşti şi în special înaintea unei consultări cu societatea civilă. Deci domnul Bădălău cere să nu existe o astfel de ordonanţă fără o consultare cu societatea civilă.
Pentru cei care nu au răbdare şi timp şi pentru cei cărora nu li se pare foarte interesant să stea să urmărească nuanţele declaraţiilor labirintice făcute de liderii PSD e nevoie de o traducere.
Câtă vreme Liviu Dragnea spune, impersonal, "i s-a cerut" doamnei Dăncilă o astfel de ordonanţă, fără să indice concret cine i-a cerut, iar unul dintre principalii oameni din PSD, domnul Bădălău, spune că o astfel de ordonanţă trebuie să aibă loc după o consultare cu societatea civilă, lucrurile sunt foarte clare: Liviu Dragnea vrea această ordonanţă de urgenţă, iar domnul Bădălău şi mulţi alţii nu o doresc, întrucât consecinţele pentru PSD, în cazul emiterii unei asemenea ordonanţe, ar fi similare cu cele care au existat în ianuarie-februarie 2017.
Digi 24: Ar putea o ordonanţă de urgenţă de acest tip să anuleze efectele protocoalelor?
Teoretic da, o ordonanţă de urgenţă poate să prevadă orice. După cum am văzut şi în cazul OUG 13, a fost nevoie de OUG 14 care să anuleze aberaţiile cuprinse în OUG 13.
Dragnea a folosit o formulare impersonală, din care el se extrage, şi anume: "i s-a cerut doamnei Dăncilă". Deci nu el, Liviu Dragnea, îi cere doamnei Dăncilă o astfel de ordonanţă. El se poziționează ca un observator neutru şi distant în această chestiune. De ce spune treaba asta nu ştim, pentru că este totuşi preşedintele PSD, iar o atitidune distantă şi neutră, într-o chestiune atât de sensibilă, e prin definiţie ciudată. Dar, în fine, să luăm de bun ce spune el: "i se cere doamnei Dăncilă o astfel de ordonanţă".
Şi vine Bădălău, dar nu este singurul, pentru că ceea ce spune Bădălău este împărtăşit şi de alţi lideri care au avut discuţii foarte tensionate cu Dragnea în ultimele zile, şi spune: e minunată această ordonanţă, ar putea fi un moment zero pentru țară, dar s-o facem după ce ne consultăm cu societatea civilă.
Ştiind foarte bine cum va reacţiona societatea civilă la ideea de ordonanţă de urgenţă în general şi cu atât mai mult la una pe subiectul graţierii şi amnistiei, este evident că în clipa în care Bădălău a vorbit de această precondiție a spus, de fapt: nu vrem o astfel de ordonanţă pentru că va ridica iarăşi societatea împotriva PSD.
Declaraţia lui Bădălău ne aduce la poate cea mai interesantă schimbare care a avut loc vineri și sâmbătă: reproşurile pe care Liviu Dragnea le-a primit în şedinţe foarte tensionate de la şapte-opt lideri importanţi ai PSD. Și anume: partidul a scăzut enorm în sondaje, este undeva cotat pe la 20%; în deciziile partidului şi mai ales în deciziile de alocare a unor fonduri din PNDI, prietena lui se amestecă din ce în ce mai mult; direcția în care Dragnea duce partidul. Acestea trei sunt elementele principale, dar mai sunt şi altele.
Dintre toate temele contencioase, Ordonanţa de Urgenţă este hârtia de turnesol care arată ce susţinere (şi cât de intensă este ea) mai are Liviu Dragnea în rândul oamenilor care controlează structurile partidului.
Digi 24: Este posibil ca situaţia care s-a născut la CEx să o lanseze pe Gabriela Firea drept candidat pentru prezidenţiale?
Da, în mod cert se poate citi şi în această cheie ce s-a întâmplat la Neptun. Este bine ştiută dorinţa Gabrielei Firea de a fi luată în calcul ca prezidenţiabil din partea PSD. Ce am văzut sâmbătă reprezintă o ruptură în atitudinea Gabrielei Firea faţă de alte momente de criză de la vârful PSD, respectiv prăbuşirea guvernului Grindeanu și prăbuşirea guvernului Tudose, când Gabriela Firea a făcut mai degrabă joc de glezne. Atunci, i-a lăsat pe alţii să iasă la înaintare, să lupte cu Liviu Dragnea şi a preferat să stea undeva în plan secund şi să dea declaraţii sibilinice din care nu se înţelegea de partea cui joacă.
Ei bine, cred că Gabriela Firea a înţeles că a trecut vremea unor astfel de poziţionări şi că dacă vrea să fie luată în calcul ca posibil prezidenţiabil trebuie să iasă la bătaie. În primul rând trebuie să iasă la bătaie pentru a-şi asigura o şansă ca să fie nominalizată. Câtă vreme Liviu Dragnea e la butoane în PSD, şansa ei de a fi nominalizată drept candidat în alegerile prezidențiale este zero.
Digi 24: Este fezabilă şi varianta unui candidat comun PSD-ALDE, eventual cu un Călin Popescu Tăriceanu pe post de candidat?
Este fezabilă, numai că această declaraţie a lui Liviu Dragnea, că nu candidează la prezidenţiale, sau a altor lideri PSD, potrivit cărora nu ar fi rău să existe un candidat comun, nu trebuie înţelese decât într-o singură cheie: Liviu Dragnea este în momentul de faţă disperat să-şi asigure sprijinul lui Călin Popescu Tăriceanu pentru ca Tudorel Toader să-şi dea acordul pentru o ordonanţă de urgenţă. I-ar promite lui Tăriceanu sprijin şi pentru postul de preşedinte al SUA ca să-şi asigure sprijinul pentru această ordonanţă de urgenţă, împotriva căreia Călin Popescu Tăriceanu s-a pronunțat de nenumărate ori, la fel ca și în chestiunea suspendării preşedintelui.
Declaraţia lui Liviu Dragnea, cum că el nu candidează la preşedinţie, nu are nicio valoare. Este la fel de găunoasă ca şi declaraţia lui Victor Ponta, de prin 2013, că nu există niciun fel de dubiu că Crin Antonescu va fi candidatul comun al USL. Ce s-a ales de acea promisiune şi acel angajament al lui Victor Ponta? Am văzut cu toţii în 2014, l-au scos pe Antonescu cu prima ocazie.
Călin Popescu Tăriceanu nu cred că-şi face iluzii că dacă s-ar pune la dispoziţia lui Liviu Dragnea, acesta din urmă nu ar schimba lucrurile cu trei-patru luni înainte de alegeri, propunând un alt candidat sau pe sine.
Dragnea nu are de gând, sub nicio formă, să-l susţină pe Tăriceanu drept candidat comun la prezidenţiale. Şi motivul e foarte simplu: PSD este în continuare contaminat de mentalitatea partidului unic, de mentalitatea partidului Alfa din România, care nu ar ceda locul de prezidenţiabil unui membru dintr-un alt partid.
În acest context, dorinţa lui Dragnea de a schimba mecanismul de avizare a ordonanţelor de urgenţă, astfel încât să poată să fie ocolit ministrul Justiţiei, are de-a face cu eventualitatea în care liderul PSD nu se va putea bizui pe Tudorel Toader şi pe Călin Popescu Tăriceanu în chestiunea ordonanţei privind amnistia şi graţierea. Acesta este primul obiectiv, dar nu este singurul, pentru că sunt multe alte ministere unde diverse personaje din PSD presează pentru ca anumite lucruri să se întâmple, pentru ca anumite contracte să fie semnate, pentru ca anumiţi bani să ajungă pe anumite mâini.
Dar scrupulele şi mai ales teama anumitor funcţionari, că ar putea fi vreodată anchetaţi pentru semnăturile lor, reprezintă un obstacol, se pare destul de greu de înlăturat de către PSD. Deci este o măsură cu multiple obiective, însă dacă ar fi să facem o ierarhizare a lor, această ordonanţă de urgenţă care obsedează, privind amnistia şi graţierea, ar fi pe primul loc.”
- Etichete:
- guvern
- parlament
- calin popescu tariceanu
- amnistie
- piata victoriei
- ministerul justitiei
- psd
- liviu dragnea
- gratiere
- ministrul justitiei
- tudorel toader
- alde
- viorica dancila
- protest 10 august
- protestul diasporei