Editorial Top 10 măsuri de sprijin pentru agricultură. Ce au obținut fermierii în ultimele 8 luni

Data actualizării: Data publicării:
Florin Barbu
Florin Barbu
Ministrul Agriculturii (PSD)
florin barbu la guvern
Florin Barbu, ministrul agriculturii. Foto: Inquam Photos / George Călin

În cele câteva luni de când conduce țara, Guvernul Marcel Ciolacu a făcut pentru agricultorii români cât n-a fost în stare Dreapta însumând anii când a guvernat România. Ca ministru al agriculturii, fac un top al celor mai importante zece măsuri luate de o guvernare cu premier PSD în sprijinul acestui domeniu strategic pentru România.

1. Recent, a fost aprobată cea mai avantajoasă formă de creditare pentru agricultori – Creditul Fermierului. Alocăm aproape 165 de milioane de euro care acoperă partea cea mai importantă a dobânzii la creditele bancare. Practic, statul suportă rata dobânzii bancare, iar fermierii vor avea credite cu dobândă de doar 1,95% pe an. Fiecare beneficiar poate primi un sprijin maxim de 280.000 de euro, pentru acoperirea ROBOR pe 5 ani.

2. O altă decizie pe care am luat-o în Guvern are în vedere achitarea și în 2024 a 50% din valoarea facturilor pentru energia electrică folosită în irigarea culturilor agricole. Este o măsură care, alături de asigurarea apei gratuite pe canalele principale de irigații, stimulează folosirea sistemului de irigații pentru obținerea unor producții mai bune.

3. Acordăm un sprijin de 100 euro/hectar pentru culturile din toamna anului 2022 și 100 de euro/animal pentru crescătorii de vaci de carne și bivolițe. Sprijinul se acordă, proporțional, și crescătorilor de porci și păsări, pe baza unei formule de calcul, astfel încât să existe o distribuție echilibrată a ajutorului în întreg sectorul zootehnic. Așa cum am promis, îi sprijinim pe toți fermierii care întâmpină reale dificultăți din cauza războiului din Ucraina.

4. A fost actualizată subvenția la motorină. Astfel, fermierii vor primi pentru anul 2024 subvenție pentru motorină la valoarea maxim posibilă, respectiv 2 lei/litru! Asta înseamnă carburant pentru agricultură mai ieftin cu 25%! Această măsură vine după ce la finalul anului 2023, fermierii din sectorul vegetal au primit din partea Guvernului 3,63 de lei pe litrul de motorină folosit în agricultură (1,63 lei contravaloarea accizei + 2 lei/litru pentru 50% din motorina folosită de cultivatorii de porumb, orz, floarea-soarelui și rapiță)

5. Am adoptat în Guvern și un mecanism esențial pentru rezolvarea problemelor agricultorilor, ce permite amânarea ratelor fermierilor aflați în dificultate din cauza secetei, până la 31 decembrie 2024. Este o măsură firească, fiindcă după o perioadă lungă cu secetă și recolte compromise, oamenii nu au resursele financiare necesare pentru a-și plăti la timp ratele. Fermierilor li s-a oferit gura de oxigen necesară pentru a supraviețui până la următoarea recoltă.

6. A fost modificată legislația pentru a putea echivala permisul de conducere categoria B cu TR1 (tractor) precum și înmatricularea utilajelor doar pe baza înregistrării la primărie, fără obligativitatea certificatului de înmatriculare și a inspecției tehnice a vehiculului. În plus, s-a reușit ca Registrul Auto Român să efectueze ITP-ul la vehicule agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor. Astfel, fermierii nu mai sunt puși să-și ia utilajele din câmp sau pădure și să meargă la RAR, ci echipele RAR au început să vină la ei.

7. Am lansat un program ambițios pentru susținerea producției românești - Investalim, în valoare de 600 de milioane de euro. Scopul este ca materia primă realizată de către fermierii români să se proceseze în România, să nu mai plece la export și să se întoarcă sub formă de produs finit. Iar faptul că s-au depus dosare cu o valoare totală a solicitărilor de peste 1 miliard de euro arată cât de necesară este această măsură.

8. Succesul Investalim este dublat de finanțarea din Planul Strategic pentru procesare, prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. La o alocare bugetară de 210 de milioane de euro au fost solicitări depuse care depășesc 1.1 miliarde de euro!

9. Printr-o negociere corectă, am introdus cel mai complex sistem de protejare a agricultorilor români în fața cerealelor din Ucraina. Din toamnă, după interdicția decisă de UE în perioada mai-septembrie 2023, am pus la punct un mecanism de licențiere astfel încât, să nu există cantități de cereale din Ucraina care să intre pe piața românească decât dacă este dovedită cu acte necesitatea. Rezultatul este că până la această dată nu au fost eliberate licențe de import.

10. România a reușit să susțină interesele fermierilor noștri la Bruxelles, construind alianțe alături de state europene importante. Iar efectul eforturilor la nivel guvernamental și cu ajutorul europarlamentarilor PSD a fost respingerea și apoi anunțul Comisiei Europene de renunțare la Regulamentul SUR - privind reducerea drastică a folosirii pesticidelor, ale cărei prevederi dezavantajau masiv agricultura românească.

Evident, nu ne vom opri aici. Avem alocat anul acesta 2% din PIB pentru agricultura românească, ceea ce ne asigură resursele necesare pentru a finanța toate măsurile de sprijin și protejare a fermierilor noștri. Pentru că doar probând cu fapte grija față de cei care cultivă pământul țării, cresc animale și procesează produse autentice din România, această țară poate avea un viitor sănătos și prosper.

Partenerii noștri
Playtech
Este Nicușor Dan bun de președinte al României? Părerea AI despre întrebarea momentului la români
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic