Cinci categorii de angajați vor resimți din plin transferul contribuțiilor sociale

Data actualizării: Data publicării:
Andreea Nicolae
Andreea Nicolae
Jurnalistă Digi24.ro
birou angajati shutterstock_309941807
Foto: Shutterstock

În ciuda criticilor și avertismentelor formulate de sindicate și patronate, coaliția PSD-ALDE a decis să meargă înainte cu modificările la Codul fiscal, inclusiv în ceea ce privește atât de controversata trecere a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Pe diferite voci, liderii social-democrați, inclusiv ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, au dat asigurări că salariile nete de la privat nu vor scădea, ba chiar vor crește ușor, datorită reducerii contribuțiilor sociale și a impozitului pe venit de la 16% la 10%. Nimeni nu spune însă că sunt mai multe categorii de salariați care vor resimți din plin „revoluția” fiscală, înregistrând scăderi de venituri de până la 22%.

birou angajati shutterstock_309941807
FOTO: Shutterstock

De când Ministerul Finanțelor a făcut public proiectul de modificare a Codului fiscal s-au întețit și mai tare asigurările că veniturile românilor nu vor scădea după trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

„Toată lumea ştie şi va fi explicat în perioada următoare că salariul net nu are cum să fie scăzut şi angajatorul nu plăteşte mai mult”, a explicat președintele PSD, Liviu Dragnea. „Reprezentanţii patronatelor au spus că nu vor scădea lefurile, sunt de acord cu aceste schimbări, le uşurează şi lor munca, ar putea să plătească mai bine nişte angajaţi fără să suporte ei mai mult”, a arătat și premierul Mihai Tudose. „Salariile nu scad, ci dimpotrivă (...) Este o ușoară creștere. Nu foarte mare, de 4%, dar este o creștere”, a spus, repetat, și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

De unde ar trebui să vină, potrivit guvernanților, această ușoară creștere? Din scăderea contribuțiilor (CAS și CASS) de la 39,25% la 35% și din scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Dar, să le luăm pe rând. Pentru ca salariații să nu resimtă transferul contribuțiilor sociale (fie ele și reduse) ar trebui, înainte de toate, ca salariile lor brute să crească cu 22,75%. Că acest lucru nu se va întâmpla și în cazul angajaților la privat este deja cât se poate de clar. Au spus-o, mai direct sau mai voalat, reprezentanții patronatelor în Consiliul Economic și Social, reprezentanții Camerei de Comerț Americane în România și cei ai Consiliului Național pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii Private din România. La Dacia, de pildă, sindicaliștii care protestează au avansat și cifre clare ale scăderii preconizate (între 200 și 700 de lei), semn că au mesaje concrete de la angajator cu privire la ce se va întâmpla după modificarea Codului fiscal. Iar aceasta nu este singura situație de acest fel. Și la alte companii, unele dintre ele mari, multinaționale, mesajul transmis neoficial angajaților, în aceste zile, este unul similar: angajatorul nu va schimba toate contractele pentru a alinia salariile brute după indicațiile Guvernului.

Și ar fi și greu să o facă, dacă ne gândim că, după modificarea prin ordonanță de urgență a Codului Fiscal, în mai puțin de două luni, cât a rămas până la 1 ianuarie 2018, angajatorii - stat sau privați - ar trebui să schimbe circa 6 milioane de contracte!

Mai departe, sunt câteva categorii de persoane care vor resimți un impact maxim de pe urma trecerii contribuțiilor. Pentru simplul fapt că, prin Codul fiscal, sunt scutite de plata impozitului pe venit, drept pentru care scăderea veniturilor cu 22,75% nu va fi compensată parțial cu reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Care sunt aceste categorii? Să ne uităm la art. 60 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:

1. persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din: a) activități independente; b) salarii și asimilate salariilor; c) pensii; d) activități agricole, silvicultură și piscicultură;

2. persoanele fizice care creează programe pentru calculator, pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor;

3. persoanele fizice care activează în cercetare-dezvoltare și inovare, pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor;

4. persoanele fizice care își desfășoară activitatea pe bază de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni, cu persoane juridice române care desfășoară activități sezoniere.

De reținut că ultimele două categorii de persoane scutite de la plata impozitului pe venit au fost incluse în Codul fiscal chiar în acest an, de către coaliția PSD-ALDE.

Celor patru categorii de salariați menționate li se mai adaugă una, deloc de neglijat: cea a angajaților la firmele aflate în insolvență. În cazul acestora, majorarea salariilor brute nu se poate realiza până la ieșirea din insolvență decât dacă în planul de reorganizare aprobat de instanță nu a fost prevăzută această măsură. Lucru greu de crezut, așadar.

În concluzie, pentru cele cinci categorii de salariați de mai sus, unele dintre ele privilegiate prin acordarea unor condiții fiscale speciale, impactul trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat va fi unul maxim.

Pe de altă parte însă, dacă Executivul ar renunța la trecerea contribuțiilor sociale, ca urmare a nemulțumirii generalizate a sindicatelor și patronatelor, ar fi aruncate în aer atât Legea salarizării unitare, cât și încă neprezentata lege a pensiilor. Iar adevărul gol-goluț despre toate promisiunile făcute în campanie ar începe să iasă la suprafață. Creșterea salariilor de 25%, atât de des și frumos prezentată pe posturile tv, s-ar transforma în 2-3%, punctul de pensie nu ar mai avea de unde să crească precum Făt-Frumos din povești, iar creșterea economică a României nu i-ar mai face să pălească de invidie pe liderii europeni.

Grea decizie pentru premierul Mihai Tudose, căci ceilalți nu au cum să mai dea înapoi...

Partenerii noștri