Cazul Rarinca 2 sau lecția de manipulare și discreditare

Data publicării:
Andreea Nicolae
Andreea Nicolae
Jurnalistă Digi24.ro
andreea nicolae

Tocmai de aceea, tot în ultimele zile, a crescut în intensitate campania „românii nu ar trebui să aibă încredere în justiție”, lansată de ceva vreme și derulată cu sârg de posturile tv apropiate nocivului tandem Ponta-Tăriceanu.

De data aceasta, pentru cauza trustului familiei Voiculescu și a tuturor celor implicați în dosare penale sunt folosite o mamă și fetița ei de nouă ani.

Mama a fost condamnată, în februarie 2015, la trei ani de închisoare cu executare, pentru că a furat dintr-un mare magazin produse alimentare și de papetărie în valoare de 723 lei. Sentința a fost pronunțată de doi magistrați de la Curtea de Apel București în condițiile în care femeia mai fusese condamnată o dată, în iulie 2014, tot pentru furt, la un an de închisoare cu suspendare.

În studiourile Antena 1 și Antena 3, acum, la mai bine de un an de la pronunțarea sentinței, cazul este intens mediatizat și cosmetizat astfel încât emoțiile să întunece rațiunea: mama, aflată la prima abatere de acest fel, ar fi furat „niște cașcaval și niște salam” doar pentru a-și hrăni copiii. Patru la număr, printre care și fata de nouă ani pe care jurnaliștii Intact au găsit de cuviință să o aducă în platou pentru a vorbi despre situația sa și a vedea mini-interviul realizat cu mama în celula din Penitenciarul Târgșor.

Dincolo de faptele intenționat denaturate și de accentele lacrimogene imprimate poveștii oricum dramatice, accentul a fost pus, apoi, de realizatorii Antena 3 pe identitatea celor doi „cruzi” judecători care au trimis-o pe mamă în pușcărie: Dorel Matei și Bogdan Tudoran. Tocmai cei care au admis, în vara anului trecut, contestația în anulare a DNA împotriva deciziei de achitare a Marianei Rarinca.

Pentru aceia care nu mai știu cine este Mariana Rarinca, scurt remember: este femeia condamnată pentru că a șantajat-o pe Livia Stanciu, fosta șefă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, de miercuri judecător la Curtea Constituțională.

Și după condamnarea din prima instanță, și după septembrie 2015 – când Rarinca a primit trei ani de închisoare, cu suspendare deoarece, potrivit motivării Curții de Apel, „și-a dat seama că a procedat în mod greșit față de persoana vătămată” -, cazul Mariana Rarinca a fost folosit, în mod explicit, de același trust Intact pentru a decredibiliza sistemul judiciar și a insufla românilor convingerea că procurorii execută ordine politice, iar judecătorii comit greșeli impardonabile, care îi costă pe cei judecați nu doar temporar libertatea.

În studiourile Antenei 3 și României TV, dar și pe alte canale media prietene, Ponta, Tăriceanu și compania au bombardat atunci publicul cu mesaje bine țintite, pline de exagerări sau neadevăruri.

„Ne-am întors în timp. Bătălia politică, altfel normală, a revenit la momentul dosarelor. Cine face un dosar? Şi vineri mi-a venit mie rândul. (...) Mariana Rarinca este o victimă”, spunea Ponta, ba la televiziunea condusă de familia Voiculescu, ba la cea patronată de bunul lui prieten cu patru dosare penale Sebastian Ghiță.

„Doamna Rarinca, un cetăţean fără influenţă sau legături politice, a fost arestată pe nedrept, şi cu sfidarea oricăror garanţii constituţionale, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, condusă de Codruţa Kovesi, în urma unui denunţ calomnios făcut de preşedintele ICCJ, Livia Stanciu”, susținea și Călin Popescu Tăriceanu, într-o scrisoare deschisă prin care îi cerea președintelui Iohannis să le înlăture „din funcţiile pe care le ocupă în mod nedemn” pe Stanciu și Kovesi.

În paralel, trustul Intact anunța organizarea de prosteste „de amploare” și „extreme” în fața Palatului Cotroceni și a sediului CSM în semn de sprijin pentru „victima șefei ICCJ”.

Așadar, multe asemănări între propaganda de acum un an centrată pe cazul Rarinca și cea de acum, construită în jurul unei „alte victime a sistemului judiciar”. Urmează ca, în zilele următoare, să vedem pe sticlă tot mai mulți politicieni care deplâng soarta femeii încarcerate și a fetiței de nouă ani rămase singură acasă. Bineînțeles, totul asezonat cu jumătăți sau chiar sferturi de adevăruri și cu un șuvoi de afirmații nedovedite, într-un limbaj mai mult sau mai puțin suburban. Căci se poartă, după cum am văzut, să vorbești despre cei care ți-au urmat în scaun în termeni de „proști”, „slugă”, „fără cap”, „moluscă”.

Scopul? Evident. Iar pentru cei care, poate, mai au dubii, iată ce scria pe Facebook, în urmă cu doar câteva zile, fostul premier PSD care visează să mai ajungă la Palatul Victoria doar pentru a roti butoanele puterii spre propriul beneficiu: „Rămâne de văzut dacă în decembrie va câștiga poporul (reprezentat acum de PSD-ALDE) ca în 2012 USL sau va câștiga "Sistemul" (reprezentat și acum de PNL-PDL) ca în 2014!”.

Partenerii noștri