Balena e doar un joc media și politic
Astăzi, primarul Gabriela Firea și Carmen Dan (ministru al Afacerilor Interne) au lansat în școli o campanie pe subiectul "Balena Albastră". Practic politicieni și artiștii apropiați lor s-au alăturat isteriei din mass-media pe un subiect construit artificial de toți acești autoproclamați "salvatori".
Dacă înainte de zecile de articole din mass-media, inclusiv pe platforma de față, pericolul era unul imaginar, acum problemele pot deveni reale. S-a transformat dintr-un aspect "care nu era atât de important într-un fenomen care devine foarte mare” şi care poate fi periculos, după cum explică psihologul Daniel David.
Vina aparține tocmai acelora care profită de situație: mass-media și politicieni — ambii actori au sărit flămând să facă audiență pe spatele unui subiect cu implicații sociale sensibile, fără să țină cont de consecințe.
Cum a pornit totul? Pe filieră rusească, unde inclusiv celebrul ziar Novaya Gazeta a scris despre comunitatea din jurul Balenei Albastre și a susținut că determină zeci de sinucideri în rândul adolescenților. Articolul și această legătură dintre comunitatea Balenei și sinucideri au fost demontate. Într-adevăr, există aceste grupuri unde este promovată sinuciderea, a căror portavoce devine însăși mass-media, care le face celebre. Nu este un joc propriu-zis, ci niște comunități (de pe rețelele sociale) unde sunt lansate provocări.
Fiind un subiect care face audiență, el a continuat să se rostogolească în tot spațiul ex-sovietic, inclusiv România, Ungaria, Republica Moldova. În Rusia autoritățile au anunțat că vor opera un control mai strict al rețelelor sociale. La rândul lor, autoritățile din România au intrat în joc și au lansat anchete.
Deși însăși primărița capitalei recunoaște că nu există până la momentul de față vreo legătură dovedită între Balenă și sinucideri, lansează o campanie de prevenire. Campania a început în sala de sport a școlii 164 din Drumul Taberei.
Acolo, autoritățile au adunat câteva zeci de copii, i-au îmbrăcat în tricouri albe imprimate cu PMB pe spate și “Stop Joc” cu litere sângerii pe piept.
I-au țintuit în scaune pe acești copii și le-au explicat că “nu este cool să joci jocuri periculoase pe internet” (Gabriela Firea). Întregul eveniment a fost un spectacol trist, pe care îl puteți viziona aici.
Au lipsit psihologii sau specialiștii care ar fi putut avea sens într-un asemenea context, în timp ce oameni cu interesul de a se populariza pe ei înșiși au ținut discursuri care, în cel mai bun caz, sunt irelevante — în cel mai rău caz declanșează tentații în rândul elevilor.
Campania media și cea politică asupra Balenei Albastre deturnează atenția de la adevăratele probleme cu care se confruntă adolescenții din România.
Dacă un copil nu are norocul să se nască într-o familie cu posibilități, șansele lui la o viață decentă sunt rușinos de mici, după cum am mai scris. În România aproape jumătate dintre copii trăiesc la pragul sărăciei, copiii mor cu zile (România e pe locul I la mortalitate infantilă în Europa), sute de mii de copii se culcă flămânzi sau nu au mamă, care este plecată la muncă în străinătate. Uitați ce povestește directorul HHC, Ștefan Dărăbuș, despre situația copiilor din România.
Media și autoritățile se fac că nu îi văd pe acești copii vulnerabili, dar vânează pe unde apucă balene pentru publicitate. Bulgărele se rostgolește și probabil tot ce mai poate face acum un cetățean exasperat de presă și politicieni este să îi sancționeze.
Despre autoare: Laura Ștefănuț (follow): Jurnalistă, a publicat în presa internațională, a fost coautoarea unor cărți și rapoarte pe tema mass-media și este membră a presei independente din România (Brrlog, Casa Jurnalistului).
De aceeași autoare:
Cum am primit pumni când puneam întrebări la mitingul pro PSD
Cel mai sincer politician din Balcani
Pentru comentarii intrați pe postarea Facebook
- Etichete:
- politica
- firea
- civism
- balena albastra
- laura stefanut