Video Alegeri locale 2020. Analiza lui CTP: Gabriela Firea procedează ca Dragnea, Nicușor Dan ca un avocat cu simbrie
Gabriela Firea procedează precum Liviu Dragnea cu echipa sa din Teleorman, insistă enorm să convingă bucureștenii că le este bine în orașul în care îl conduce și face asta prin kilometri de reclamă pentru Primăria Bucureștiului, în timp ce Nicușor Dan, contracandidatul ei, a vrut să facă o campanie excentrică, dar a fost de mică amploare și mai degrabă de reacție, iar în scandalul în care a fost implicat în ultimele zile a acționat „ca un avocat cu simbrie”, a comentat gazetarul Cristian Tudor Popescu, vineri seara, la Digi24, într-o analiză pe care a făcut-o celor doi candidați la Primăria București.
Candidatul Gabriela Firea. CTP: De ce se face reclama asta? Cu cine este în concurență Primăria Capitalei?
„Doamna Firea face exact ce a făcut dl. Dragnea cu echipa sa din Teleorman: prima grijă, și-a plantat, cum a ajuns la putere, oamenii din Teleorman. Teleormanul se numește, în cazul dnei Firea, Voluntari și cercul ei de personaje, fie rude, fie amici, vecini de amici și așa mai departe. La fel ca PSD-ul lui Dragnea, doamna Firea insistă enorm - și nu pe banii dânsei - pe a ne spune nouă cât de bine ne este în București, dar nu ne dăm seama! A fost un adevărat puhoi, șuvoi, care continuă și acum în campania electorală, (...) toți acei kilometri de reclame cu Primăria Capitalei în colț, care inundă ecranele de atâta vreme, deci a ținut să ne spună cât de bine ne e; nu ne-a lăsat să vedem noi, ăștia, care stăm în oraș și trăim aici în fiecare zi: o fi bine, o fi rău? Nu! E bine, pentru că așa vă spun eu, cu banii de la bugetul Primăriei!
A nu vedea realitatea, a nu vedea faptele, ceea ce se întâmplă în București, în jurul nostru, înseamnă să faci parte din acel oraș pe care îl imagina Caragiale în anul 3000 și ceva - e o proză SF a lui Caragiale - și-l numea Tâmpitopole.
Pe vremea lui Năstase, ziarelor li se dădea reclamă cu aeroportul Otopeni
Să mergem în miezul logic al chestiunii. Apare o reclamă cu Primăria Capitalei, care face, drege, ridică palate, poduri, viaducte. Dar de ce se face reclama asta? Cu cine este în concurență Primăria Capitalei? Cu Primăria Ilfov, cu Primăria din Ploiești? Avem două primării ale Capitalei?
Există o singură Primărie a Capitalei, așa cum, într-o „epocă de aur” a dlui Năstase, când era premier, la ziare veneau reclame cu aeroportul Otopeni. Circulați cu avioanele de pe aeroportul Otopeni! Ca și cum aeroportul Otopeni era în concurență cu alt aeroport internațional. Sau cu CFR. Circulați cu trenurile CFR! Atunci nici nu se punea problema atunci de căi ferate private. Deci, Primăria Capitalei este aeroportul Otopeni. Cu cine să concureze Primăria Capitalei? Ai posibilitatea să schimbi, să iei o altă instituție Primăria Capitalei decât asta care este pe bdul Elisabeta? Nu! Și-atunci? Pentru cine e reclama asta? Pentru doamna primar general, că dânsa e în concurență cu contracandidații dânsei! Primăria Generală nu e în concurență cu nimeni.
Deci, este același absurd grotesc, pesedist, pe care eu mi-l amintesc foarte bine. Viciul logic e acesta - că nu au concurență primăriile.
Nu găsesc ceva pozitiv în activitatea doamnei Firea, pentru că trăiesc în orașul București.
Cei care de 30 de ani trăiesc cu iluzia că „ni se dă”
(Claudiu Pândaru: Sondajele arată că doamna Firea se bucură de încă de încrederea multor bucureșteni. Cum vă explicați lucrul acesta?)
Oamenii aceștia probabil că trăiesc în alt oraș decât acest oraș din ce în ce mai împuțit de gaze de eșapament, de praf, de miros de la gropile de gunoi și de la tot ce se mai întâmplă în orașul acesta, de la acest trafic care te scoate din minți, acum, cel puțin, când au început școlile.
E aceeași situație care era și acum patru ani în aceste chestiuni fundamentale pentru oraș.
În schimb, doamna Firea cu ce se ocupă? Se ocupă cu teste! Dă teste la toate cartierele din București, acum dă și la școală. Cine i-a cerut să facă treaba asta? Nu era treaba dânsei, era treaba Ministerului Sănătății, a DSP-urilor, a spitalelor de profil. De ce se ocupă dânsa cu asta? Foarte simplu: pentru că în felul acesta poate să dea ceva.
Oamenii aceștia care o votează pe dna Firea și care votează PSD-ul în general sunt oameni care trăiesc cu iluzia că li se dă ceva. De 30 de ani trăiesc cu iluzia că „ni se dă”. Altfel, n-ai cum, dacă ai cât de cât discernământ, rațiune, te uiți în jur, nu ai cum să nu-ți dai seama de toată această abureală.
Candidatul Nicușor Dan. CTP: Să nu te intereseze cauza cui o pledezi?!
Domnul Nicușor Dan a încercat să facă o campanie excentrică, mai puțin obișnuită, ieșind în peisaj, în decor, pe stradă, la depoul de tramvaie, în Prelungirea Ghencea, însă firește, amplitudinea campaniei electorale a dlui Nicușor Dan a fost mult redusă față de cea a dnei Firea. Mai degrabă a reacționat dl Dan împreună cu membrii PNL și USR - am văzut, s-au dus la sediul PSD ca să pună bannere pe porți.
Însă dl. Nicușor Dan NU a reacționat în regulă, din punct de vedere moral, în acest caz care s-a ivit, care a fost adus publicului (o înregistrare audio cu Nicușor Dan care suna un consilier al unui primar de sector pentru a interveni în cazul demolării restaurantului unui om de afaceri - n.r.).
Dl Nicușor Dan susține în continuare - și acum - că un om care candidează la Primăria Capitalei, un om care este vicepreședinte de ONG, un om care a militat de pe niște standarde morale în ultimii 10-15 ani în viața politică a Capitalei și a țării se poate comporta ca un avocat plătit.
Dl. Nicușor Dan vorbește ca un avocat cu simbrie în acest caz. Asta nu înseamnă că îl acuz pe dl Nicușor Dan că a luat mită, așa cum face PSD. Nu știu de ce a făcut ce a făcut dl Nicușor Dan.
E vorba de morală
Dar ca să susții că ai intervenit pentru ca respectivului ins, acel bișnițman, să „i se facă dreptate”, să nu-i fie demolată hardughia aceea restaurant plus vilă construită în Orășelul Copiilor și să spui că a câștigat în instanță - pentru că niște articole coroborate cu... nu s-a respectat cutare, litera legii, cunoscând bine cârciogurile avocățești, a reușit să obțină această hotărâre de anulare a demolării din partea instanței -, fără ca domnul Nicușor Dan să se uite cine este persoana respectivă, cum a obținut autorizația, de la cine a obținut-o, unde e construită clădirea aia - într-un spațiu verde, într-un parc -, dânsul spune: „Nu mă interesează lucrurile acestea! Eu am avut o speță”.
Știți, așa vorbesc avocații, pe bani (...). Dl. Nicușor Dan vrea să fie tratat ca un avocat, el, care vrea să reprezinte schimbarea, moralizarea societății, ieșirea din mocirla în care ne aflăm de 30 de ani. Vrea să fie votat ca avocat? Păi, ca primar al Capitalei trebuie să fii un avocat foarte bun, fără să te intereseze cauza cui o pledezi?
Unde e rigoarea de matematician?
Tot vorbind, a obținut contrariul, din rău în mai rău. A pus pe același plan, încercând o prostire în față de tip PSD, pe acei oameni amărâți, unii aruncați în stradă (atunci când a fost lărgit bdul Uranus în zona Berzei - n.r.) spunând că a intervenit și în favoarea lor. În niciun caz nu ne aflam într-un parc, cu o cârciumă plus vilă construită de dl. Câine! Erau niște cetățeni care poate erau puși într-o situație inumană. Îi pune pe același plan, întrebat fiind: ați mai avut un caz de felul ăsta?!
Dl. Nicușor Dan e matematician. Ca să-mi ofere o astfel de demonstrație la întrebarea respectivă nu știu cum se pupă asta cu rigoarea matematică. Și nu e vorba numai de matematică aici, e vorba de ceva mai grav: e vorba de morală. Dl. Nicușor Dan, înainte să se culce, nu se gândește că acea clădire a fost extinsă acolo, în parc, pe spațiul verde al copiilor, a fost extinsă cu autorizația unuia Piedone, care condamnat la opt ani și jumătate pentru ce a făcut în cazul Colectiv iese acum cu mănuși, candidat la Primăria Sector 5 și cu lozinca Aveți grijă pe cine votați, să nu vă frigeți! Să nu vă FRIGEȚI, zice acest individ, care a dat tot o autorizație, ca și în cazul Câine, în urma căreia au murit atâția oameni.”
La începutul comentariului, Cristian Tudor Popescu a precizat că nu poate dezvălui cu cine votează, dar în mod sigur NU va vota cu Gabriela Firea. De asemenea, el și-a încheiat intervenția spunând că oamenii care sunt mulțumiți de cum e Capitala și cum se desfășoară acum lucrurile în București n-au decât să nu meargă la vot, pentru că înseamnă că nu vor să se schimbe nimic și vor menținerea stării actuale. Dimpotrivă, bucureștenii care vor o schimbare în Capitală ar trebui să meargă la vot în alegerile din 27 septembrie.
- Etichete:
- cristian tudor popescu
- nicusor dan
- gabriela firea
- ctp digi24
- alegeri locale 2020
- candidati primaria bucuresti 2020
- alegeri primaria bucuresti 2020