Editorial Coloana a V-a. Sau cum AUR, Simion, Șoșoacă și alții au devenit agenți subversivi care subminează solidaritatea națională din interior
Conform Enciclopediei Britanice, coloana a cincea este o facțiune de agenți subversivi care încearcă să submineze solidaritatea națională din interior. Exact ceea ce fac astăzi Diana Șoșoacă, Claudiu Târziu, partidul AUR si liderul acestuia, George Simion, pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina, aceasta din urmă sprijinită de NATO și UE și deci și de România.
Ce ar dori Rusia, conform propriilor ei afirmații? O desființare a statului ucrainean și o împărțire a teritoriului ei între Rusia, România, Polonia și Ungaria. La fel ca și împărțirea Poloniei între URSS si Germania în 1939, la fel ca și expansiunea Ungariei „Mari” în detrimentul României în 1940.
Mai concret, în anul 2014, Vladimir Zhirinovsky, agent FSB și liderul aşa-numitului Partid Liberal Rus, cerea ca Transcarpatia să fie cedată Ungariei, regiunile Lvov și Rovno Poloniei, iar României să-i revină Cernăuți și Bucovina de Nord, în schimbul anexării de către Rusia a restului Ucrainei. Zhirinovsky mai propunea și o împărțire a Republicii Moldova între Rusia și România.
În repetate rânduri și recent, în 2023, Dimitri Medvedev, vice-președinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a propus redesenarea hărții Ucrainei, redusă, în viziunea sa, la regiunea Kiev-ului, restul țării fiind împărțit între Federația Rusă, Polonia, Ungaria și România.
Diana Șoșoacă
După ce a întrerupt proiecția în Parlament a filmului care prezenta atrocitățile Hamas și după ce s-a referit copios la poetul legionar Radu Gyr, senatoarea Diana Șoșoacă a început anul electoral 2024 cu un citat din liderul mișcării legionare Corneliu Zelea Codreanu. O antisemită militantă, ea a caracterizat transportatorii români aflați în grevă ca fiind „violatori, evrei si kazari, duși la ambasada Israelului”.
În octombrie 2022, Diana Șoșoacă, „vulgară, agresivă, ofensatoare, brutală, binară, demagogă”, după cum o caracteriza publicația franceză Le Figaro, o obișnuită a recepțiilor Ambasadei Ruse de la București, a cerut restituirea Bucovinei de Nord, a Herței și Bugeacului, de la tribuna Senatului.
O antiamericană și o antieuropeană convinsă, Șoșoacă visează la negocieri cu Putin, îl amenință fizic pe preşedintele Zelenski și pretinde că a salvat Rusia printr-o convorbire cu dictatorul Belarus Lukașenko.
George Simion / AUR
George Simion, liderul partidului AUR, face sistematic propagandă contra sprijinului pe care România, împreună cu aliații săi îl acorda Ucrainei amenințată de invazia Rusiei. Admirator deschis al lui Viktor Orban, calul troian al lui Putin în EU și NATO, Simion a acuzat Ucraina de provocări ecologice pe Dunăre și a cerut în repetate rânduri încetarea ajutorului acordat de România refugiaților ucraineni.
Partidul condus de George Simion menține legături cu diverse grupuscule neo-legionare și este apelat ca și Corneliu Zelea Codreanu de unul din deputații săi cu titulatura de „Căpitan”.
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, îl consideră pe George Simion „un politician de factură neo-legionară” și evaluează AUR ca fiind „un partid anti-românesc”, care „are ca obiectiv slăbirea României şi readucerea ei în sfera de influenţă a Rusiei”.
„De cel puţin 3-4 ani, George Simion vorbeşte şi acţionează după cum dictează Putin. Toate temele promovate de George Simion în România sunt în interesul Moscovei şi în detrimentul ţării noastre”, a mai afirmat recent rectorul SNSPA.
Pretins unionist, George Simion are interdicție de a intra pe teritoriul Ucrainei și a Republicii Moldova, ca urmare acțiunilor sale destabilizatoare în acest două țări și a unor contacte cu agenți ruși. Am [n.r. - eu, autorul] spus și repet faptul că „este o realitate că liderul AUR promovează sau facilitează discursul Kremlinului în România, iar acțiunile sale publice au toată susținerea Moscovei, plecând de la propaganda antivaccinistă, demonstrațiile de stradă, elogierea legionarilor și criminalilor de război, tăcerea pe fondul invaziei Federației Ruse în Ucraina, promovarea urii, xenofobiei și antisemitismului și dezinformarea pe teme conspiraționiste”.
Claudiu Târziu
Claudiu Târziu, omul numărul doi în partidul AUR, este militant homofob și anti-avort, fiind un simpatizant legionar cu state vechi. Revista Rost coordonată de el a făcut în repetate rânduri elogiul lui Corneliu Zelea Codreanu. Târziu recunoaște el însuși filiația sa legionară, asumând faptul că și-a format personalitatea sub influența a 13 indivizi ale căror biografii le-a publicat într-un volum cu titlul Cei 13 care m-au salvat.
Dintre aceste 13 persoane, 11 au fost legionari. Foarte recent, Claudiu Târziu a ținut un discurs revizionist, cerând modificarea granițelor României în detrimentul Ucrainei și al Republicii Moldova. Mai precis, el a afirmat următoarele: „Nu vom fi suverani cu adevărat decât după ce vom reîntregi statul român în granițele lui firești. Basarabia nu poate fi uitată, trebuie să vină acasă. Bucovina de Nord nu poate fi uitată, sudul Basarabiei nu poate fi uitat, ținutul Herța, Transcarpatia, tot ce a fost și este al națiunii române trebuie să se întoarcă în granițele statului. Acesta e idealul pe care nu avem voie să-l uităm. Moldova e ciuntită”, declara Târziu, adăugând că „suntem striviți de două imperii care ne încalcă suveranitatea”.
Soluția oferită de Târziu: „e nevoie de dezghețarea relațiilor dintre România și Rusia, admit necesitatea unei bune colaborări dintre România și Rusia, sunt gata să pun umărul în acest sens”.
Coordonat sau nu cu Claudiu Târziu, László Toroczkai, liderul partidului ungar extremist Mi Hazank, declara că dacă războiul va duce la sfârșitul Ucrainei ca stat, partidul său va cere încorporarea regiunii ucrainene Transcarpatia în Ungaria.
Declarațiile revizioniste ale lui Târziu, care au fost în deplin acord cu corifeii imperialismului rus, au făcut deliciul presei putiniste de la Moscova. Rossiyskaya Gazeta, publicație finanțată de guvernul rus, i-a elogiat pe Claudiu Târziu și Laszlo Torotskai, iar site-ul Țarigrad, controlat de Konstantin Malofeev, un oligarh rus apropiat de președintele Vladimir Putin, a titrat: „Ce surpriză: România revendică o parte din Ucraina”.
Eduard Helwig, fost director al SRI, remarca în legătură cu recenta declarație a lui Claudiu Târziu: „bineînţeles, discursul îi convine cel mai mult lui Vladimir Putin… [el] lansează mesaje care convin de minune adversarului”.
În această situație, Remus Pricopie consideră că „există premise pentru demararea procedurilor legale privind scoaterea AUR în afara legii”.
„De cel puțin 3-4 ani, George Simion vorbește și acționează după cum dictează Putin. Toate temele promovate de George Simion în România sunt în interesul Moscovei și în detrimentul țării noastre. Vedem și auzim mesajele sale pro-Kremlin aproape zilnic, numai instituțiile Statului Român nu văd, nu aud și nu dau semne că ar fi preocupate de subiect. Cred, însă, că această inacțiune, reală sau simulată, poate avea consecințe asupra traseului democratic al României. În opinia mea, dacă nu se investighează oficial și la vedere legăturile lui George Simion (și ale altora din jurul său) cu serviciile secrete din Rusia, acest politician de factură legionară va continua să-i păcălească pe români și să afecteze stabilitatea țării.”, opinia Remus Pricopie.
AUR, Simion, Târziu și Șosoacă testează cu succes granița între extremism și trădarea de țară sub ochii nepăsători ai autorităților. În editorialele anterioare, am mai scris că AUR este o grupare violentă care simulează viața unui partid politic pentru a distruge instituții democratice, precum Parlamentul, dar nu numai. Avem în materie de justiție o ignorare, tratare cu indiferență, neînțelegere a mecanismelor totalitare și a instrumentelor și acțiunilor grupărilor neofasciste și neolegionare.
Nu realizează nimeni din structurile de forță din România cât de grav este stadiul actual al extremismului românesc? Cât mai durează până când procurorii, avocații statului vor interveni pentru a opri violarea Constituției, a legilor, proliferarea violenței, hărțuirea persoanelor publice și a minorităților și, mai ales, prăbușirea climatului social pe care s-au construit instituțiile și democrația românească?