30 de „virgule” dispărute sau modificate în „Biblia” PSD-ALDE
Guvernul Dăncilă a fost aprobat de majoritatea parlamentară formată din PSD, ALDE, UDMR și minoritățile naționale. A primit 282 de voturi, cu șapte mai multe decât Guvernul Tudose și cu 13 mai puține decât Guvernul Grindeanu. Și mai importantă decât aritmetica parlamentară este însă vaporizarea mai multor angajamente din programul de guvernare, la care se adaugă modificarea altora. De la un Executiv la altul, promisiunile făcute în campanie de reprezentanții PSD-ALDE se dovedesc tot mai iluzorii.
Programul de guvernare Dăncilă trebuie comparat cu cel primit de Sorin Grindeanu, deoarece acesta este primul din seria de trei și transpune cel mai fidel promisiunile făcute în campania electorală de social-democrați și liberal-democrați.
Iar cheia citirii o reprezintă chiar declarația făcută de președintele PSD, Liviu Dragnea, imediat după câștigarea alegerilor parlamentare: „Tot ceea ce am promis şi am prezentat, fără excepţie, în timpul campaniei electorale va fi respectat la virgulă. Orice măsură, orice cifră, orice acţiune care a fost prezentată şi care a fost prinsă în programul nostru de guvernare va fi respectată fără niciun fel de ezitare”.
Promisiunile neonorate:
- Codul economic al României. Pachet unitar care ar trebui să conțină Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea de înființare a societăților comerciale, Legea evaziunii fiscale și toate celelalte legi cu caracter economic, Codul economic trebuia să fie dezbătut public „în primul trimestru al anului 2017”, după care, în aprilie 2017, trebuia să intre în dezbaterea Parlamentului, astfel încât să fie adoptat „cel târziu la 1 iulie 2017”. Acum, nu mai scrie decât „va intra în dezbatere parlamentară în 2018”.
- Reducerea TVA la 18%. În programul Grindeanu, scăderea TVA la 18% era prevăzută pentru 1 ianuarie 2018. Acum, este amânată pentru 1 ianuarie 2019.
- TVA 0% pentru locuințe, publicitate și inputuri în agricultură. Măsura, prezentată ca o dovadă de „respect pentru contribuabil”, era anunțată pentru 1 martie 2017. Acum nu mai este vorba de 0%, ci de 5%, a dispărut total publicitatea, iar în cazul vânzării de locuințe, vor fi luate în calcul doar cele cu o suprafață mai mică de 120 metri pătrați.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
- Calcularea accizelor. În programul inițial al PSD-ALDE, angajamentul era de a „corecta, începând cu 2018, legislația care permite astăzi calcularea accizelor la un curs al euro care nu corespunde cu realitatea”. Măsura a dispărut total din programul Dăncilă.
- Plata online a taxelor. „O altă formă de respect pentru contribuabili o reprezintă înființarea unei direcții aflate în subordinea prim-ministrului, care va urmări, pe de o parte, reducerea numărului agențiilor și instituțiilor aflate în subordinea Guvernului, iar, pe de altă parte, impunerea și urmărirea aplicării unei prevederi legislative prin care, începând cu 1 decembrie 2018, nu va mai exista nicio taxă din sistemul fiscal al României care să nu poată fi plătită online, pe site-ul acestui departament, de către cei care preferă această modalitate de plată și doar la un singur ghișeu de către cei care aleg această opțiune”, scria în programul Grindeanu. În programul Dăncilă apare doar că „până la 1 iulie 2018, vor fi făcute publice strategia de reorganizare a instituțiilor statului și calendarul de implementare a acestei strategii”.
- Simplificarea birocrației. Un alt angajament inițial prevedea „interzicerea posibilității unei instituții publice de a cere cetățeanului sau persoanei juridice un act sau un document pe care o altă instituție publică îl are deja”. Acum, ni se spune doar că, până la 1 iulie 2018, Guvernul PSD-ALDE va prezenta „calendarul și modul de implementare a sistemului informatic integrat pentru toată administrația publică din România”.
- Noul Statut al funcționarului public. Trebuia adoptat, conform calendarului inițial, în primul semestru al anului 2017. Acum, scrie doar că măsura va fi îndeplinită „în 2018”.
- Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI). Nici în Programul Dăncilă nu este precizat vreun termen până la care să fie înființat. Deși între învestirea Guvernului Grindeanu și învestirea Guvernului Dăncilă este distanță de un, rămâne însă scrisă estimarea potrivit căreia „datorită activității economice puternice a FSDI, se vor încasa la buget sume din taxe și impozite de aproximativ 9 miliarde lei”.
- Investițiile prin FSDI. Rămân în plan un spital republican și opt spitale regionale (valoare totală - 3,5 miliarde euro), dar scade, de la cinci la trei, numărul de autostrăzi. Programul Dăncilă promite să se contruiască „o autostradă care să străbată munții între Transilvania și Moldova (Târgu Mureș - Iași), o a 2-a autostradă prin Sudul României, care să unească Transilvania cu Oltenia și Țara Românească (Timișoara - București) și o a 3-a care să unească Moldova cu Țara Românească (Iași - Bucureşti)”. Pitești-Craiova a devenit, între timp drum expres, iar Comarnic-Brașov pare să se fi împotmolit.
- Alte investiții. La un an de la preluarea guvernării, țintele promise rămân, după PSD și ALDE, aceleași: reabilitarea/dotarea ambulatoriilor din 280 de unități medicale, reabilitarea/extinderea infrastructurii a 35 de unități de primiri-urgențe, construirea/reabilitarea a 315 unități medicale, modernizarea a 2.100 km de drumuri județene, modernizarea a 400 km de căi ferate, 325 km de drumuri noi, 9 km de linii noi de metrou, etc. Cu alte cuvinte, în trei ani ar urma să se facă tot ce era promis pentru patru!
- Construcția de creșe și grădinițe. La fel ca în programul Grindeanu, apare promisiunea că vor fi construite 2.500 de noi creșe și grădinițe, deși a trecut deja un an.
- Pensia minimă. Rebotezată „indemnizație socială minimă”, aceasta va ajunge la 640 lei „de la 1 iulie 2018”. În programul inițial, era prevăzut „începutul anului 2018”.
- Credite fără dobândă pentru tineri. „Tinerii vor fi susținuți și vor putea ca, până la împlinirea vârstei de 26 de ani, să apeleze la credite fără dobândă, garantate în proporție de 80% de către stat, de maxim 40.000 lei, pentru plata cursurilor, chiriei sau a unei părți din construcția unei locuințe”, scrie în Programul Dăncilă. S-a schimbat însă termenul de implementare: 1 ianuarie 2019 față de 1 ianuarie 2018.
- Impozit 0% pentru veniturile mici. În programul inițial, erau vizate veniturile mai mici de 2.000 de lei ale salariaților și ale celor cu activități independente. Măsura nu a fost aplicată, iar acum este condiționată de implementarea impozitului pe venitul global (care nu are, de asemenea, termen).
- Impozit 0% pentru medici. Măsura trebuia aplicată „începând cu 2017”, dar termenul devine „începând cu 2019”.
- Impozit 0% pentru terenurile agricole lucrate. Măsura era promisă, în programul Grindeanu, de la 1 ianuarie 2018. Acum, este trecută fără termen.
- Impozit 0% pentru tractoare și utilaje agricole. Și în acest caz, termenul de aplicare a măsurii a fost amânat cu un an.
- Impozit 0% pe dividende. Măsura ar fi trebuit aplicată tot de la 1 ianuarie 2018. Rămâne în programul de guvernare, dar nu mai are termen.
- Salariul minim pentru studii superioare. În programul Dăncilă scrie doar că „se va introduce” și că se va majora, anual, cu 150 de lei. Raportată la programul Grindeanu, măsura ar putea părea o noutate, dar, față de programul Tudose, este vorba de o diluare a angajamentului, deoarece în iunie erau prevăzute termene și cuantumuri fixe: 2.300 lei în 2018, 2.640 lei în 2019 și 3.000 lei în 2020.
- Impozitul pe venit. În programul inițial era prevăzut ca, de la 1 ianuarie 2018, administrațiile locale să păstreze toți banii proveniți din impozitul pe venit, „pentru a încuraja dezvoltarea localităților”. Acum, termenul de aplicare a măsurii este 1 ianuarie 2019.
- Plafonarea cheltuielilor cu bunurile și serviciile. Programul Dăncilă promite ca, începând cu 1 ianuarie 2019, să nu se mai facă achiziții de medicamente și materiale sanitare decât în sistem centralizat, în coordonarea Ministerului Sănătății. Doar că măsura ar fi trebuit aplicată de la 1 ianuarie 2018.
- Înființarea Fondului Național de Dezvoltare (FND). Al doilea „rezervor” pentru investiții, alături de FSDI, FND ar fi trebuit creat în „al doilea semestru din 2017”. Acum, termenul a fost scos cu totul.
- Burse pentru studenți. După câștigarea alegerilor, Guvernul PSD-ALDE s-a angajat la „creșterea burselor sociale de la 360 lei/lună astăzi la 700 lei/lună de la 1 iulie 2017 (50% din salariul minim astfel încât bursa să acopere 2—3 mese pe zi la cantina studențească și o parte din cheltuielile cu îmbrăcămintea, încălțămintea și materialele de studiu)”. Minimul burselor sociale a rămas însă la 578 lei/lună și nu mai găsim în Programul Dăncilă vreo referire la majorarea lui.
- Venitul minim de incluziune. În programul inițial, 700.000 de familii și persoane singure ar fi trebuit să beneficieze, în 2018, de venitul minim de incluziune, care să le asigure un nivel de trai minimal. În varianta Dăncilă, nu mai apare nimic, iar aplicarea Legii 196/2016 a fost amânată pentru anul 2019.
- Reducerea vârstei de pensionare. Varianta inițială a programului de guvernare PSD-ALDE prevedea reducerea cu câte doi ani, pentru fiecare copil, a vârstei de pensionare a mamelor care au cel puțin trei copii. Angajamentul nu se mai regăsește în programul Dăncilă, deși măsura a fost prezentată, cu mult fast, și în toamna anului trecut, în contextul discuțiilor despre noua lege a pensiilor.
- Analize gratuite pentru femeile însărcinate. În programul Grindeanu apărea promisiunea garantării „gratuității tuturor analizelor necesare femeilor însărcinate, astfel încât să fie eliminate riscurile pentru mamă și copil”. În programul Dăncilă, nu mai apare așa ceva.
- Facilități pentru persoanele cu dizabilități. Guvernul PSD-ALDE se angaja, în ianuarie 2017, că va realiza „construcția, reabilitarea, modernizarea și dotarea unui număr de 43 de locuințe protejate și a 150 de centre de zi”. Intenția apare și în programul Dăncilă, dar au dispărut cifrele-țintă.
- Majorarea salariilor în Educație. În varianta inițială, salariile cadrelor didactice creșteau cu 20% de la 1 iulie 2017 și cu 30% de la 1 ianuarie 2018. În varianta Dăncilă, nu mai apare vreo referire, deși, salariile din Educație au cunoscut, până la urmă, doar majorarea de 25%, de la 1 ianuarie 2018, majorare care a inclus transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.
- Majorarea salariilor în Sănătate. După câștigarea alegerilor, coaliția PSD-ALDE a promis „100% creșterea salariilor asistenților medicali începând cu 01.01.2018” și „2.150 lei salariul minim brut pentru infirmieri și asistenți sociali începând cu 01.01.2018”. În programul Dăncilă nu mai apar astfel de angajamente.
- O nouă lege a Sănătății. Trebuia adoptată „cel târziu la 31 decembrie 2017”. Acum, termenul este 31 decembrie 2018.
Noi angajamente:
- Salariul mediu brut „va depăși 1.000 de euro în 2020”. A dispărut, în schimb, angajamentul ca, tot în 2020, salariul minim să fie 44% din salariul mediu.
- Guvernul va majora plafonul pentru plata TVA, de la 220.000 lei la 300.000 lei.
- Înființarea Casei de Comerț a României.
- Sprijin pentru fermieri. Coaliția se angaja, după alegeri, să acorde „sume fixe pe o perioadă de 8 ani la două produse dintre cele mai deficitare în balanța comercială”, anul trecut fiind selectate tomatele și carnea de porc. Acum, în varianta Dăncilă, programul de guvernare prevede extinderea sprijinului și pentru fermele avicole, crescătorii de ovine, crescătorii de bivolițe și fermele de piscicultură și acvacultură, la care se adaugă, explicit, circa 2.000 de crescători de porci din rasele Bazna și Mangalița și circa 15.000 de crescători de taurine din rasele Bălțata românească și Brună.
- Etichete:
- calin popescu tariceanu
- psd
- liviu dragnea
- program de guvernare
- alde
- crestere salarii bugetari
- guvernul psd-alde
- promisiuni psd
- noul program de guvernare
- cabinetul dancila
- guvernul viorica dancila