Trei luni după ce a solicitat ajutorul Băncii Mondiale în privința autostrăzii Comarnic Brașov, discuțiile privind proiectul bat pasul pe loc. Ministerul Transporturilor vinde ca ”noutate” faptul că Banca va oferi asistență tehnciă României în acest proiect, fapt care era cunoscut încă din luna octombrie.
Banca Mondială va oferi asistenţă României în privinţa implementării proiectului autostrăzii Ploieşti-Braşov, au declarat pentru Agerpres surse oficiale. Față de finele lui octombrie - începutul lunii noiembrie când a fost anunțată prima dată această noutate, nu au apărut informații suplimentare. În continuare lipsesc informații referitoare la forma îmbrăcată de asistența tehnică, nu se știe care sunt cerințele BM (autostradă, drum expres sau modernizare de DN), nu e cunoscut dacă BM va oferi banii necesari construcției sau când ar putea începe proiectul.
Timpul trece, iar automobiliștii continuă să se îngrămădească pe DN1 sperând ca proiectul, existând asistența tehnică a Băncii Mondiale, se va derula cu viteză sporită. Implicarea Băncii riscă însă să fie scuza perfectă pentru amânarea proiectului. Până acum Ministerul ar fi avut timp suficient să termine studiile de fezabilitate pe proiect și să demareze licitațiile de execuție pe baza acestora.
Marţi, ministrul Transporturilor, Felix Stroe, alături de premierul Mihai Tudose, a participat, la Palatul Victoria, la o întâlnire cu vicepreşedintele Băncii Mondiale, Cyril Muller, în contextul în care oficialii Băncii şi-au arătat interesul de a sprijini construcţia Autostrăzii Ploieşti-Braşov. La întâlnire au mai participat vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica.
"Banca Mondială a decis să ofere asistenţă în ceea ce priveşte implementarea proiectului Autostrăzii Ploieşti-Braşov. În luna octombrie, oficialii romani şi cei ai Băncii Mondiale au discutat despre măsurile necesare demarării proiectului de infrastructură, convenindu-se înfiinţarea unui Comitet de coordonare, la nivelul Secretariatului General Guvernului, condus de vicepremierul Ion Marcel Ciolacu, şi o unitate de implementare a proiectului, la Ministerul Transporturilor, responsabilă de componenta tehnică", precizează sursele citate.
La finele lunii octombrie reprezentanții Guvernului declarau: Premierul Mihai Tudose a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu o delegație a Băncii Mondiale, condusă de Tatiana Proskuryakova, manager de țară, pe tema proiectelor de infrastructură rutieră.
Reprezentanții instituției financiare internaționale au comunicat decizia Băncii Mondiale de a susține implementarea proiectului autostrăzii Ploiești-Brașov.
Premierul Mihai Tudose a apreciat decizia Băncii Mondiale de a se alătura eforturilor Guvernului României în domeniul construcției de autostrăzi, anunțată de Tatiana Proskuryakova, șefa delegației Băncii Mondiale. 'Salutăm decizia Băncii Mondiale de a sprijini modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de transport din România, domeniu prioritar pentru Guvern. Dorim ca acest proiect de importanță strategică, finanțat de Banca Mondială, să reprezinte începutul unei schimbări de paradigmă în zona investițiilor din infrastructura rutieră', declarat atunci premierul Tudose, tot potrivit Agerpres.
Citește cum ar putea ajuta Banca Mondială România în acest proiect.