REPORTAJ | Cine poate aduce ploaia?
Incantaţiile şi paparudele nu aduc ploaia! Nici acatistele, nici preoţii, nimeni nu poate provoca norii. O spun matematicienii, fizicienii, geografii şi IT-iştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Ei sunt creierele care descifrează coduri, calculează şi deduc, permanent, prognoza meteo, minut cu minut şi oră cu oră! Sunt singurii care ştiu când plouă şi cât plouă. Îi cunoaştem pe câţiva dintre ei într-un reportaj Digi24!
Meda Andrei – meteorolog: „Bună ziua stimaţi colegi, Meda Andrei sunt, de la Bucureşti! Să vedem dacă ne auzim! Bacăul mă aude? Bun. Am văzut şi-am consultat cu toţii materialele pentru zilele următoare. Iar ce este mai important, valul de căldură, care din nou se va intensifica în zona României mâine şi poimâine”.
Cifre, algoritmi, hărţi, parametri. Pentru noi, profanii, se traduce simplu: cod portocaliu de caniculă.
Florinela Georgescu, director executiv ANM: „Suntem în Centrul Naţional de Prognoză Meteorologică. Este inima Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Aici lucrează 24 de ore din 24 un grup de oameni inimoşi care, atunci când vin la serviciu, trebuie să lase la uşă orice altă grijă şi, astăzi, să se concentreze numai pe ceea ce văd pe aceste ecrane, pe aceste panouri”.
La stânga intrării, pe un scaun, Cristi Crăciun veghează... neprăvăzutul: el e băiatul de la... Nowcasting!
Cristi Crăciun – meteorolog: „ Este locul din care se emit acele avertizări de tip nowcasting pentru vreme imediată, pentru vreme severă. Acele avertizări imediate care pot fi emise pentru o oră, două ore sau trei ore. Avem, de exemplu, în judeţul Bihor o zonă în care sistemele noroase sau convective sunt foarte puternic dezvoltate. Observăm valori de peste 30, chiar 50 - 55 de litri la Sânicolau Mare. Avem chiar puncte de 60 - 70 de litri în zona Bihorului! Aceste avertizări le trimitem către ministere, către ISU, dar le afişăm şi pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în timp real!”
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Avem radare meteorologice la Constanţa, la Bucureşti, Craiova, Timişoara, Oradea şi Târgu Mureş. Dar nici urmă de ploi care să răcorească, la propriu, România. De exemplu, la Cluj Napoca, în acest moment, cerul este senin. Nu sunt nori. După cum putem vedea, în zona localităţii Mamaia nu sunt nori, nu sunt nici sisteme noroase, cerul este senin, vreme frumoasă.
Specialiştii meteo dau prognoze detaliate, dar contracost pentru orice român. De exemplu, pentru fermieri.
Meda Andrei – meteorolog: „Dacă facem prognoza pentru întreaga Românie, cu siguranţă vom reuşi să facem prognoza şi pentru o mie de hectare!”
Oana Catrina - meteorolog: „Vorbim de probabilitatea de apariţie a posibilelor ploi şi o probabilitate de a se înregistra o temperatură în zona respectivă. O temperatură medie”
Gratuit, meteorologii oferă orice informaţie de interes general.
Meda Andrei – meteorolog: „De Sfânta Maria o să rămână valori de temperatură ridicate, iar ploi din loc în loc ar putea să apară, probabil, prin zonele de munte. Însă per total, în general, în acea perioadă vremea este bună”.
Dincolo de radare,un lucru e cert: vremea poate fi doar prevăzută, nu şi schimbată.
Oana Catrina – meteorolog: „Nici o paparudă invocată şi nici măcar un preot, o faţă înaltă, bisericească, nu va putea modifica cursul general al atmosferei! Acel cetăţean ce se va ruga în aducerea ploii va constata că se poate ruga de dimineaţă şi până seară, pentru că după cum spuneam, rugăciunile de aducere a ploii n-au nicio legătură, practic, cu semnalarea ploilor într-o anumită zonă din ţară, într-un anumit moment de timp”.
De la 1884 încoace, românii au aflat din rubricile meteo când plouă, când ninge, când bate vântul şi când e soare.
De vreo două decenii însă, tehnologia şi internetul au înlocuit termometrele cu mercur, girueta, şi alte ustensilele de secol XIX.
Ancuţa Manea - şef colectiv reţea ANM: „În urmă cu 17 - 18 ani, observatorul meteorolog trebuia să vină la adăpostul meteorologic, să deschidă adăpostul în care se află aparatele clasice şi să facă el măsurătorile”.
Astăzi, computerele calculează tot: şi ploaia, şi gerul, şi omătul, şi căldura, deopotrivă. Graţie lor ştim când să luăm umbrela de acasă.
Citiți și:
Din|interior. Cine sunt profesioniștii din spatele codului roșu?
- Etichete:
- meteo
- vremea
- vreme
- starea vremii
- anm
- prognoza meteo
- meteorologi
- cum e vremea
- vremea de sf maria
- prognoza vreme
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News