Primul cod roșu de caniculă din această vară. Va afecta inclusiv Bucureștiul. Va fi un weekend de foc cu maxime de 39 de grade la umbră

Data actualizării: Data publicării:
femeie bea apa pe strada canicula
Meteorologii au emis primul cod roși de caniculă, disconfort termic și val de căldură greu de suportat din această vară. FOTO INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Meteorologii au emis primul cod roși de caniculă, disconfort termic și val de căldură greu de suportat din această vară. Cupola de căldură va afecta județe din sudul țării, sâmbătă și duminică, iar codul roșu se va extinde și va cuprinde inclusiv Capitala.

Pentru ziua de sâmbătă vor fi în vigoare avertizări cod galben, portocaliu și roșu de val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat.

Captură de ecran 2024-06-21 104100
FOTO: meteoromania.ro

Codul galben vizează sâmbătă Maramureș, nordul Crișanei, nordul Transilvaniei, avertizare care se va extinde și în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea continentală, regiuni unde se vor înregistra temperaturi maxime în general între 32 și 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragul critic de 80 de unități.

Local la munte, precum și în regiunile vestice, nordice și în centru, din orele amiezii, vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică.

Codul portocaliu de sâmbătă vizează zonele Banat, sudul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Oltenia și Muntenia, unde se vor înregistra temperaturi cu mult mai ridicate  pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local noptile vor fi tropicale, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Sâmbătă, codul roșu județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș, unde valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a patra zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. 

Avertizările meteo pentru ziua de duminică

cod-rosu-canicula2
FOTO: meteoromania.ro

Avertizarea cod galben atenționează că valul de căldură se va menține, dar se va diminua ca intensitate în Banat, sudul Transilvaniei și centrul Moldovei. În aceste regiuni se vor înregistra temperaturi maxime în general între 31 și 33 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități. Local, cu o probabilitate mai mare la munte, precum și în regiunile vestice, nordice, nord-estice și în centru, vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică.

În ceea ce privește codul portocaliu de val de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat, avertizarea vizează cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei și local Oltenia, regiuni în care se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local noptile vor fi tropicale cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Duminică, codul roșu se va extinde și va cuprinde județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, precum și municipiul București. Aici, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. La începutul săptămânii viitoare valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Constructia mamut pentru care Ceaușescu a plătit 60 de tone de aur pur. Inaugurată de tovarășul Ion Iliescu...
Digi FM
Grasu XXL a izbucnit în lacrimi pe scena Neversea în timp ce cânta piesa scrisă pentru fiica lui. Imaginile...
Pro FM
Bebe Rexha, declarații controversate: „Sunt frustrată, am tăcut prea mult!” Susține că dezvăluirile ei vor...
Film Now
Eddie Murphy așteaptă ca fiul lui și fiica lui Martin Lawrence să-l facă bunic: “Mă aștept ca acest copil să...
Adevarul
Mega-structura construită de romani peste Dunăre. Podul era considerat una din minunile Antichității
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Grasu XXL a izbucnit în lacrimi pe scena Neversea în timp ce cânta piesa scrisă pentru fiica lui. Imaginile...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
De ce Morgan Freeman poartă mereu o mănușă în mâna stângă. Avea 71 de ani când i s-a schimbat viața
UTV
Lidia Buble a facut confesiuni dureroase despre boala cu care a fost diagnosticata in urma cu doi ani. „Mi...