Noi avertizări de furtuni violente și caniculă. Cod portocaliu de ploi torențiale pe litoral. Zonele afectate de căldura extremă HARTĂ

Data actualizării: Data publicării:
furtuni și caniculă
Avertizări de vreme rea. Foto: Getty Images

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis noi avertizări cod galben de instabilitate atmosferică și averse cu cantități însemnate de apă valabil de sâmbătă până duminică dimineața. Meteorologii au emis și un cod portocaliu de averse torențiale pentru zona litorală a județului Constanța. Canicula va afecta nouă județe din vestul țării.  

Potrivit meteorologilor, de sâmbătă dimineața și până duminică la ora 10 este în vigoare un cod galben care vizează local județul Constanța și zona litorală a județului Tulcea, unde vor fi „averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului cu viteze în general de 50-55 km/h. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15-25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp”.

Este în vigoare, în același interval menționat, și un cod portocaliu de averse torențiale importante cantitativ în zona litorală a județului Constanța. Astfel, „vor fi averse torențiale și descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25-30 l/mp și izolat de peste 40-50 l/mp”, potrivit ANM. 

harta 1 31 august
Foto: ANM

Cod galben de caniculă 

În zonele Banat, Crișana, Maramureș, vestul Olteniei și nord-vestul Transilvaniei este în vigoare sâmbătă și duminică până dimineață un cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat. În aceste zone se vor înregistra „temperaturi deosebit de ridicate pentru finalul lunii august și începutul lunii septembrie (7-10 grade peste mediile multianuale). Va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 34-36 de grade, iar pe arii restrânse nopțile vor fi tropicale, cu minime de 17-22 de grade” a mai transmis ANM. 

harta 2 31 august
Foto: ANM

Vremea în București 

În Capitală, sâmbătă și duminică până la ora 09:00, vremea va deveni călduroasă, cu o temperatură maximă de 32-33 de grade. Cerul va avea înnorări și trecător vor fi condiții să plouă slab. Vântul va sufla slab și moderat. Minima termică va fi de 17-19 grade.

Duminică și luni până la ora 09:00, în București vremea va fi călduroasă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări la începutul zilei, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 32 de grade, iar minima va fi de 16-18 grade.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri