COD ROȘU. Cum să rezistăm pe caniculă
Nouăsprezece judeţe şi municipiul Bucureşti se află, sâmbătă, sub avertizare cod roşu de caniculă, temperaturile în aceste zone urmând să ajungă chiar şi până la 44 de grade Celsius. Este pentru prima dată când o astfel de avertizare vizează un teritoriu atât de extins.
Cuptorul de afară ne afectează grav sănătatea. La 40 de grade în termometre la umbră şi aproape 60 la nivelul asfaltului, aerul devine irespirabil, iar corpul se dezhidratează rapid. Joi şi vineri, când nu a fost chiar atât de cald, echipajele ambulanţelor au lucrat oricum la foc continuu, iar în spitale au ajuns sute de oameni care au ignorat sfaturile medicilor.
Directorul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov are un întreg set de recomandări anticaniculă.
ALIS GRASU, directorul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov:
„Nu se va face efort fizic în soare şi nu se vor face expuneri voluntare la soare.
Când plecăm de acasă vom purta haine ample, vaporoase, de culori deschise, din fibre naturale: in, bumbac, mătase naturală.
Capul va fi acoperit cu pălărie de soare, cu şapcă sau se va purta umbrelă.
Ochii vor fi acoperiţi cu ochelari de soare care chiar să protejeze, pentru cei cu fotosensibilitate.
Se vor consuma un litru şi jumătate şi peste doi litri de lichide în zilele foarte călduroase. Apă minerală, apă plată, ceai mai puţin îndulcit, nu foarte reci, sucuri naturale. Se vor evita băuturile alcoolice.
Se va reduce consumul băuturilor cu conţinut ridicat în cofeină sau băuturilor foarte dulci. Dacă se poate, deloc. Aceste categorii cresc diureza, elimină apa din organism şi accentuează dezhidratarea.
Nu trebuie să aşteptăm să apară senzaţie de sete. Vom consuma un pahar de apă, de suc, la o oră.
Iaurtul este un foarte bun hidratant.
În această perioadă nu vom consuma proteine animale, deci alimente cu conţinut mare proteic, de asemenea nu vom consuma grăsimi animale. În această perioadă vom avea un regim fibro-lacto-zaharat cu produse care să aibă un conţinut scăzut în proteine”.
Citişi şi: Cum să dormi bine, în ciuda caniculei
Cum supraviețuiești fără aer condiționat cu mașina, la drum lung, pe caniculă
Cum scapă studenții de căldura din cămine
ACTUALIZARE 16:00 Sunt 38 de grade la această oră în centrul Capitalei, iar la un metru de asfalt, la soare, se resimt in jur de 50! Primăria Capitalei a amenajat corturi de prim-ajutor şi containere dotate cu aer condiţionat. Călătorii primesc apă în autobuzele RATB. Iar cei care au nevoie de ajutor pot apela, gratuit, numărul de urgenţă pus la dispoziţie de autorităţi: 0800.800.868.
ACTUALIZARE 12:10. „Am amplasat mai multe containere şi corturi în toată zona centrală a Capitalei. La toate acestea se află personal medical, de asemenea există truse medicale complete, pentru a se putea lua tensiunea, glicemia sau alte analize punctuale, de asemenea, aer condiționat, apă, pat medical. Toate camerele de gardă şi de primire de la cele 19 spitale din subordinea Primăriei sunt pregătite cu forţe umane suplimentare pentru a primi toate cazurile de urgenţă. Am luat măsuri şi în ceea ce priveşte călătorii din autobuze şi troleibuze. Călătorii primesc apă în staţii la final, la capăt de linie, dar şi în autobuze”, a declarat Gabriela Firea la Digi24.
ACTUALIZARE 10:00 Codul roșu a intrat în vigoare. 19 judeţe şi Capitala sunt sub avertizare cod roşu de vreme caniculară. Atmosfera va deveni sufocantă, iar termometrele vor indica şi valori de 42-44 de grade Celsius. Odată cu apropierea nopţii vor cădea ploi de vară în regiunile nordice, nord-estice şi centrale.
După ce vineri valul de căldură s-a accentuat în cea mai mare parte a ţării, sâmbătă, între orele 10.00-21.00, temperaturile vor creşte şi mai mult.
Astfel, în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Galaţi, Brăila, Vaslui şi Iaşi, precum şi în municipiul Bucureşti şi în zona joasă a judeţelor Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău şi Neamţ se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 şi 41 de grade.
În sudul Olteniei şi al Munteniei temperaturile vor urca spre 42-44 de grade.
Tot sâmbătă, judeţele Tulcea, Constanţa, Braşov, Covasna, Botoşani, cea mai mare parte a judeţelor Mehedinţi, Gorj şi Suceava, precum şi nordul judeţelor Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău şi vestul judeţelor Vrancea, Bacău şi Neamţ vor fi sub avertizare cod portocaliu de caniculă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 36 şi 38 de grade, iar în zona montană vor fi cu mult mai ridicate decât normele perioadei.
Meteorolologii au emis o avertizare cod galben de temperaturi ridicate pentru sâmbătă şi pentru judeţele Mureş, Harghita, Sibiu, nordul judeţelor Mehedinţi şi Gorj şi vestul judeţului Suceava. În aceste zone temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 36 de grade.
Agenţia Naţională de Meteorologie arată că, în după-amiaza zilei de sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, local în nordul, centrul şi nord-estul ţării, precum şi în zona de munte, mai ales în Carpaţii Orientali, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată şi se vor semnala vijelii, grindină şi averse torenţiale.
Duminică, în sudul ţării vor mai fi temperaturi maxime în jurul a 35 de grade la amiază, dar spre seară şi noaptea instabilitatea atmosferică se va accentua, iar în Oltenia, Muntenia şi sudul Moldovei vor fi averse torenţiale, vijelii şi grindină şi se vor cumula cantităţi importante de apă.
Ultima dată s-a emis cod roșu de caniculă în 2015, însă doar pentru județele Arad și Bihor. În Capitală a mai fost o singură dată cod roșu de caniculă, în 2007.
Când se emite un cod roșu de caniculă, se ține cont de climatologia regiunii respective. Practic, nu există un prag fix de temperatură de la care se emite cod roșu pentru întreaga țară, ci fiecare regiune are pragul ei, în funcție de condițiile de mediu de acolo.
Citiți și: De duminică, vremea se schimbă radical. Câte zile va ploua torenţial
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News