Nivelul de radiaţii ultraviolete din ultimele săptămâni a atins cote îngrijorătoare. Există un pericol pentru toţi cei care se expun la soare, chiar şi pentru cei care nu stau la plajă. Prea puţini români înţeleg însă riscurile pentru sănătate. Apa mării este şi ea peste temperatura normală - 26 de grade, faţă de cel mult 23, cât ar trebui să fie în această perioadă.
Experimentul Digi24 cu o cameră cu termoviziune a început la ora 10:00, când în Bucureşti erau deja 30 de grade.
Cristi Popa, jurnalist Digi24: În zona în care predomină culoarea roşie înseamnă că temperatura este din ce în ce mai mare, mai puternică. În zona verde temperatura este mai în regulă. Este suficient să ne uităm undeva într-o zonă expusă de pe piele şi ne dăm seama că temperatura este de 37 de grade, mai mare cu 7 grade decât cea înregistrată în momentul de faţă în atmosferă.
În aceste zile se înregistrează temperaturi cu aproape 10 grade peste cele obişnuite pentru această perioadă.
Cristi Popa, jurnalist Digi24: Noi am încercat să ne oprim într-o zonă în dorinţa de a ne răcori cumva. Şi ne-am oprit chiar lângă Dâmboviţa, despre care mulţi spun că este ventilatorul natural al Bucureştiul. După cum putem observa pe camera de termoviziune, în această zonă pe luciul de apă avem 28-29 de grade. Este o temperatură foarte bună. La câțiva pași distanţă, lucrurile se schimbă pentru că, dacă este să ne uităm strict în direcţia trotuarului, această cameră de termoviziune ne arată temperaturi foarte mari - 57, 58, poate chiar 60 de grade Celsius.
Temperatura nu scade foarte mult în mijloacele de transport în comun.
Cristi Popa, jurnalist Digi24: Din momentul în care intri într-un tramvai, poţi spune că ai intrat într-un cuptor. Camera cu termoviziune ne poate arăta că şi în aceste condiţii sunt peste 40 de grade.
La ora 11:00, era arşiţă şi la malul mării, unde unul dintre cele mai periculoase lucruri pe care le puteţi face e să exageraţi cu statul la plajă.
Iulia Stanciu, jurnalist Digi24: Mercurul din termometre indică 28 de grade Celsius, dar haideţi să vedem care este temperatura reală. Ce vedem pe ecran? Aproximativ 54 de grade au obiectele, nisipul, clădirile.
Înapoi în Capitală, după o ploaie scurtă. Situaţia nu s-a schimbat prea mult.
Cristi Popa, jurnalist Digi24: Nu sunt diferenţe mari nici după această ploaie, dacă este să ne referim la luciul de apă. Dacă este să ne referim la felul cum percem noi această diferenţă de temperatură, aici apar nişte schimbări. La amiază, temperatura resimţită în jurul corpului meu era în jur de 45 de grade. Acum temperatura este puţin peste 40 de grade.
Protecţia împotriva razelor UV e dată de creme cu factor ridicat, pălării, haine adecvate şi ochelari de soare.