Încălzirea globală este reală și nu dă semne de încetinire, atrag atenția meteorologii. 2020 a fost unul dintre cei mai călduroși ani de când se fac înregistrări, iar ianuarie 2021 a fost a 433-a lună consecutivă cu temperaturi peste media secolului trecut.
Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a declarat la Digi24 că este importantă să se înțeleagă că schimbarea climatică nu înseamnă doar valuri de căldură, ci și episoade de vreme extremă iarna.
Potrivit expertului, schimbarea anotimpurilor va aduce în România mai multe fenomene meteo extreme vara, așa că vor fi mai multe tornade și mai multe inundații majore.
"Parcă lucrurile sunt date peste cap.
Schimbările climatice nu înseamnă că vom avea doar valuri de căldură și incendii de vegetație, ci și vreme extremă de iarnă.
Încălzirea globală afectează structura la scara mare a atmosferei, structura de vreme se modifică, în anumite regiuni avem valuri de căldură care să ducă la incendii de pădure, în altele avem aer arctic.
Schimbările climatice vor afecta poziția curentului jet, la mare altitudine, cu viteză foarte mare, care redirecționează sistemele de vreme. În funcție de el putem avea diferite tipuri de vreme. Acest curent va atrage fie valuri de căldură, fie fenomene de iarnă extreme.
România trebuie analizată în contextul european. Faptul că anotimpurile se schimbă - iarna mai scurtă, primăvară și vară mai lungi, ne așteptăm la mai puține fenomene extreme asociate sezonului rece și la mai multe asociate celui cald.
În anumite regiuni vom avea precipitații excedentare, în altele deloc.
Ne putem aștepta să asistăm vara la intensificarea fenomenelor – furtuni care să ducă la inundații majore, tornade, grindină de mari dimensiuni. Vor fi perioade cu multe fenomene severe cu precipitații, iar apoi vor fi unele cu secetă. Asta e legat de creșterea temperaturii medii globale și de schimbarea anotimpurilor generate de creșterea temperaturii medii globale", a explicat la Digi24 Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme.
Editor : Georgiana Marina