Boli cardiovasculare: tahicardia sinusală și tensiunea arterială – cum se manifestă și cât de importantă este prevenția?

Data actualizării: Data publicării:
RM_1280 x 720 px Articol susținut de Regina Maria

Inima este cel mai puternic mușchi din organism și, totodată, este cea care ne indică permanent prezența ei. O simțim la o simplă atingere, dar mai ales în timpul exercițiilor fizice sau a momentelor foarte emoționante, când ritmul bătăilor se dublează.

Grija noastră pentru buna funcționare a inimii trebuie să fie pe măsura importanței ei pentru întregul organism, adică deosebit de mare. Stilul de viață influențează dezvoltarea celor mai frecvente afecțiuni cardiovasculare, astfel că modul în care conștientizăm acțiunile noastre ne va ajuta să avem o inimă sănătoasă pentru cât mai mult timp.

În continuare articolului vei afla mai multe despre tahicardie și tensiunea arterială, dar și cum poți preveni apariția acestor boli.

Cum poți monitoriza tahicardia sinusală

Tahicardia sinusală este caracterizată printr-un ritm cardiac accelerat, care depășește valorile normale. Aceasta poate apărea și dispărea ca un simptom, fără a pune probleme serioase, însă în același timp, poate fi semnul apariției unei boli cardiovasculare. Investigațiile recomandate pentru tahicardia sinusală sunt holterul, ce presupune monitorizarea activității electrice a pacientului timp de 24 de ore, pentru a determina momentul apariției tahicardiei și electrocardiograma.

Despre insuficiența la nivelul valvei mitrale

Bătăile puternice în piept și senzația de sufocare ar putea fi semnele insuficienței la nivelul valvei mitrale. Valva mitrală are rolul de a controla fluxul sanguin, iar în momentul deschiderii ei, fluidul vital ajunge din atriu în ventriculul stâng.

Patologia legată de valva mitrala este una destul de frecventă și poate fi identificată în urma recomandării medicului de familie ca pacientul să facă o vizită la cardiologie. În timpul controlului la medicul cardiolog, pacientul va face o ecocardiografie și un EKG, care trebuie repetate la un interval de 2 ani.

Ce este pericardita

Pericardul este cămașa în care inima se simte confortabil și constă într-o cantitate foarte fină de lichid, care ajută pericardul să culiseze corespunzator bătăile inimii, între sistolă și diastolă. Uneori, din cauza unor boli, acest nivel de lichid crește si se poate observa o inflamație, iar atunci avem de-a face cu pericardita. Pericardita lichidiană are șanse mari de a se resorbi, iar inflamația își revine prin tratament, dacă medicul determină cu exactitate cauza care a declanșat răspunsul inflamator, din partea pericardului.

Cum gestionezi tensiunea arterială

Când vine vorba de tensiunea arterială, este bine de știut că valorile excesive ale acesteia se manifestă în mod frecvent. Uneori, hipertensiunea se manifestă ca o reacție, iar alteori, trebuie să o tratăm o perioadă mai lungă de timp ori chiar toată viața. Hipertensiunea nu se asociază cu înțepături, cu dureri în braț sau cu senzația de gheară. Pentru a monitoriza acest parametru important al funcționării corpului nostru, este important să ne luăm tensiunea dimineața, la prânz și seara, precum și înainte, respectiv după tratament.

Despre înțepăturile din zona inimii

Dacă un pacient simte înțepături la inimă, însă EKG-ul arată limite normale, atunci cauzele nu au legătură cu durerile cardiace, ci mai degrabă cu structurile care se găsesc tot în zona precordială (sternul, coastele, mușchi) și care sunt legate prin cartilaje și terminații nervoase.

Este necesar totuși ca, până la împlinirea vârstei de 40 de ani, fiecare persoană să efectueze o ecografie cardiacă. În cazul în care rezultatele comunicate de medicul cardiolog nu sunt îngrijorătoare, această investigație nu trebuie repetată anual.

Ce este bradicardia

Spre deosebire de tahicardie, această problemă medicală se manifes mai rar și presupune bătăi rare ale inimii care duc la simptome precum amețelile sau leșinul. Bradicardia de tip fiziologic se manifestă în cazul pacienților sportivi, care depun un efort la un nivel susținut, de până la cinci ori pe săptămână.

Indiferent dacă avem de-a face cu o bradicardie de tip fiziologic sau patologic, este necesar ca pacientul să își facă un EKG care poate fi urmat de tratament specific sau de montarea unui stimulator, în funcție de gravitatea rezultatelor.

Cum prevenim apariția bolilor cardiovasculare

Prevenția ține, în general, de fiecare persoană în parte și de propria patologie. Din acest motiv este important să urmăm un tratament individualizat, doar la recomandarea unui medic specialist. Pe lângă vizitele regulate la consultații, trebuie să luăm în considerare, în mod permanent, îmbunătățirea stilului de viață.

Combaterea sedentarismului prin simplul obicei de a face mișcare regulat, menținerea unei greutăți normale, vizita la cardiolog înainte de o activitate fizică intensă (cum este alergarea la un maraton) sau alimentația echilibrată, cu un conținut redus de sare, sunt măsuri simple de avut în vedere pentru o inimă puternică.

Sursa: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/dr-alina-lemeni-probleme-cardiologice

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vine o vreme așa cum nu a mai fost de mulți ani, anunță meteorologii ANM. Cum va fi de Crăciun
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte...
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”