Zâmbet sănătos, angajat fericit - de ce au început angajatorii să includă servicii stomatologice pe abonament

Data actualizării: Data publicării:
DIGI24 online_b2b_stomatologie Articol susținut de Regina Maria

M. este directorul unei firme din domeniul IT cu peste 40 de angajați, iar recent a decis să completeze abonamentele medicale oferite deja în pachetele salariale și cu o extra-opțiune pentru servicii de stomatologie. Prin intermediul acesteia, speră să își încurajeze echipa să se ducă la control stomatologic preventiv de două ori pe an. Mai mult, prin această extra-opțiune, membrii echipei beneficiază și de reduceri în cazul în care au nevoie de tratamente sau intervenții dentare.

M. este doar unul dintre angajatorii români care se alătură trendului curent din piața muncii de a include servicii medicale stomatologice pe abonamentele oferite angajaților. În spatele deciziei, spun specialiștii, stă dorința de a susține mai mult sănătatea în rândul angajaților companiei, alături de interesul de a oferi beneficii extrasalariale care să rămână relevante pentru candidați.

„Vedem un interes tot mai mare al partenerilor noștri din zona corporate pentru completarea beneficiilor extrasalariale medicale cu soluții dedicate sănătății orale, prin extinderea abonamentelor medicale deja oferite propriilor echipe cu extra-opțiuni pentru servicii stomatologice sau chiar prin achiziționarea de pachete noi. Este un alt aspect care reflectă ceea ce noi percepem drept o schimbare profundă în piața muncii: grija autentică a companiilor pentru starea de bine a angajaților lor”, a explicat Andreea Minuță, Director Executiv, Divizia de abonamente REGINA MARIA, unul dintre cei mai mari jucători din piața privată de sănătate, care gestionează un portofoliu de aproape 12.000 de companii și peste 850.000 de abonamente medicale.

Problemele dentare sunt legate de multiple afecțiuni, inclusiv de probleme cu inima

Tendința este corelată cu descoperiri recente, care indică din ce în ce mai mult o legătură strânsă între sănătatea orală și cea a întregului corp. Inflamațiile sistemice, determinate de problemele dentare, au impact direct asupra întregului corp, iar studii publicate de-a lungul anilor au descoperit că problemele dentare influențează afecțiuni precum diabetul, endocardita, bolile cardiovasculare, complicațiile sarcinii și nașterii, pneumonia, diabetul, HIV/SIDA, cancerul și boala Alzheimer. De exemplu, în 2012, Asociația Americană a Inimii (American Heart Association) menționa că inflamația gingiilor a fost asociată cu niveluri mai ridicate de proteine inflamatorii în sânge, asociate cu probleme cardiologice și cu o sănătate cardiacă precară.

În acest context, devine cu atât mai important ca, atunci când vizează sănătatea propriilor angajați, companiile să aibă în vedere și importanța sănătății dentare, fiind necesară încurajarea prevenției în această zonă. România ocupă, conform datelor Eurostat și Ernst & Young, penultimul loc în Uniunea Europeană după numărul mediu de consultații stomatologice, cu 0,3 consultaţii per capita.

O bună sănătate orală este asociată și unei bune stări psihice

Dincolo de sănătatea corpului, există multe studii care indică legătura strânsă dintre sănătatea orală și o bună stare psihică. Conform Organizației Mondiale a Sănătății – WHO, sănătatea orală include dimensiuni psihosociale, precum încrederea în sine, dorința de socializare și capacitatea de a lucra fără durere sau disconfort.

În contextul în care companiile din România devin din ce în ce mai preocupate de wellness și de bunăstarea angajaților, integrarea de beneficii extrasalariale stomatologice devine, așadar, foarte importantă. „Angajatorii au realizat cât de importantă este starea de bine a propriilor angajați pentru a avea echipe mai fericite și, implicit, mai productive. Costul economic al „prezenteismului” în contexte sau momente dificile - situația în care angajații sunt prezenți fizic la birou, însă sunt afectați mental de burnout, oboseală, probleme personale, stres sau chiar probleme dentare - este estimat ca fiind de 10 ori mai mare comparativ cu prețul absenteismului pentru companii”, a afirmat Georgiana Andrei, Director Comercial, Divizia de abonamente REGINA MARIA.

Economii pentru angajați și angajatori deopotrivă

Datele REGINA MARIA arată că, prin accesarea serviciilor medicale pe abonament, abonații ajung să economisească, în medie, 3.500 lei pe an atunci când vine vorba de sănătatea lor. O extra-opțiune care vizează servicii dentare va fi, de asemenea, asimilată acestei economisiri. Mai mult decât atât, un studiu realizat de compania americană Guardian indică faptul că acordarea de beneficii extrasalariale stomatologice angajaților aduce economii și angajatorilor. Conform studiului Guardian, echipele mai sănătoase sunt mai productive și mai implicate la locul de muncă.

Având în vedere toate aceste avantaje, includerea serviciilor stomatologice în rândul beneficiilor extrasalariale se transformă, astfel, din tendință în pas firesc la nivelul companiilor. Iar zâmbetul sănătos al angajatului reflectă în mod direct angajamentul și contribuția reală a angajatorului la bunăstarea sa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri