Surprizele lacului Balaton

Data publicării:
balaton

Cel mai mare lac din Europa centrală, Balaton, se află pe teritoriul Ungariei. Locuitorii de acolo au ştiut să transforme regiunea într-o destinaţie perfectă pentru orice vizitator.

Lacul Balaton este destinația favorită pentru sute de mii de turiști din Ungaria și din străinătate. Apa este destul de puţin adâncă, este caldă și foarte curată. Dar împrejurimile lacului rezervă multe surprize pentru călătorii din Europa.

Balaton este o zonă foarte îndrăgită de turiștii din toată lumea pentru că toată lumea găseşte câte ceva de făcut aici. Malul sudic al lacului este lin şi se poate înainta zeci de metri fără ca apa să treacă de genunchi. Întretăierea malului nordic cu poalele unor munți vulcanici reduce posibilitățile de înot din această parte. Dar, pentru regiune, solul vulcanic face bine. Ajută producția locală de struguri și vin. Orașul Köveskál este renumit pentru culturile de viță-de-vie și vin. Gyula Palffy, unul dintre producătorii care duce mai departe tradițiile familiei, îmbie turiştii cu vinurile sale, în majoritate albe, într-un restaurant cochet.

„În ceea ce privește vinul roșu, noi mergem mai mult înspre preferințele de astăzi, cu o compoziție mai bună de acid, mai puțin alcool, mai plăcut. Oferim pe lângă vin cașcaval, produse din porc, șuncă, cârnați, pe care în proporție de 90% le producem tot noi”, explică Gyula Palffy.

Vinurile bune și mâncarea gustoasă ar putea fi suficiente pentru un sejur de câteva zile în zona Köveskál, dar vinificatorii cu simț antreprenorial foarte bun ştiu că pot mai mult. Aşa că organizează programe atractive pentru ca turiştii să nu se plictisească.

„Dacă privim doar zona de nord a lacului Balaton, festivalurile de vin se țin în lanț, deci oricând ar veni oaspeții, pot găsi festivalul care le este cel mai simpatic”, spune Gyula Palffy.

Sunt şi oameni care chiar dacă nu moştenesc din familie pasiunea pentru vinuri, o deprind, probabil după multe degustări. Tamas Trombitas, un foarte apreciat pictor, care a avut o carieră de succes atât în Ungaria, cât și în Occident, şi-a dedicat viaţa acestei licori.

„Noi nu oferim nimic extra, avem o bucătărie simplă. În Ungaria toată lumea vrea să facă gastro-revoluție, pentru ca acest sector să crească ceea ce numim restaurante, dar eu cred că dacă cineva face mâncăruri bune, din materii bune, da, pentru unii înseamnă gastro-revoluție. Dar pentru mine este ceva normal”, spune Tamas Trombitas.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...