Turtele cu julfă Se prepară de obicei în ultima zi din Postul Crăciunului. Este o tradiţie de secole în satele din nordul Moldovei. La cuptorul din curtea casei părinteşti, Claudiu Ivaşcu îşi doreşte să o poată duce mai departe.
La rândul ei, mama lui Claudiu a învăţat să facă julfa tot în copilărie, de la tatăl ei. În vinerea mare din Postul Crăciunului toţi copiii erau răsplătiţi cu turtele pregătite de bunici după ce îşi terminau treaba în gospodărie.
„Când eram noi mici se făcea din sămânţă de cânepă, dar acum dacă se zice că sămânţa de cânepă e drog sau eu ştiu, nu se mai cultivă. Ne ducem la biserică cu julfa, o sfinţeşte preotul şi dăm de pomană la toată lumea”, spune Valeria Ivaşcu.
„Această turtă este realizată din aluat nedospit, spre deosebire de copturile rituale din zilele Crăciunului, şi mă gândesc aici la colaci mai ales şi la cozonac. Turtele sugerează austeritatea şi aşteptarea sărbătorii Crăciunului”, explică etnograful Ovidiu Focşa.
Moldovenii obişnuiesc să dea turtele de pomană sau să-l întâmpine pe preot în ajunul Crăciunului.