Consumul zilnic de pateuri, merdenele sau ştrudele se vede mai întâi asupra siluetei. Explicaţia?
„Produsele de patiserie conţin în foietajul respectiv făină, ulei, conţin produşi care ajută la creşterea aluatului, de asemenea pot să conţină ou. Coacerea acestor produse duce la îmbibarea făinei cu grăsime şi concentrarea acesteia foarte mult în produs”, explică dr. Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală.
Ceea ce înseamnă o cantitate foarte mare de grăsimi într-o cantitate foarte mică de foietaj. Însă produsele de patiserie nu conţin doar lipide de proastă calitate.
„Foietajele de acest fel nu sunt numai făină, ulei, ci au adaos: brânză, ciocolată, dulceaţă, care fiecare vine cu un surplus energetic caloric, mai vine şi cu un glucid şi amestecul de glucide lipide coapte devine o bombă calorică nenecesară organismului, greu de metabolizat, greu de procesat de către organism”, adaugă medicul.
„Produsele de patiserie le putem aşeza alături de chipsuri, ca şi produse care conţin foarte multe grăsimi, ba mai mult, trebuie să ne gândim că produsele de patiserie conţin şi acizi graşi de tip trans, care au un rol extrem de important în apariţia procesului de ateroscleroză”, spune dr. Gabriela Radulian, şeful secţiei Institutului de Diabet şi Nutriţie N. Paulescu.
De aceea, medicii recomandă ca gustări alimentele uşoare, mai ales în cazul copiilor.
„Prin optimizarea stilului de viaţă înţelegem pe de-o parte o alimentaţie echilibrată din punct de vedere nutriţional, în care să existe 4-5 porţii de legume şi respectiv fructe zilnic. În care să existe lapte şi produse lactate. În care să existe şi carne şi derivate din carne, dar cu reducerea aportului de zahar, de grăsimi saturate, de sare şi totodată un aport corespunzător de fibre, aport de fibre care poate fi realizat şi prin consumul de produse de tip cereale integrale”, recomandă dr. Gabriela Radulian.
Medicii avertizează că un consum zilnic de produse de patiserie şi panificaţie nu duce doar la îngrăşare şi ateroscleroza, ci şi la probleme digestive.