Înainte să ajungeţi la delicioasele bobiţe ale rodiei, trebuie să ştiţi cum să o alegeţi. Că să va daţi seama dacă e coaptă, rodia trebuie să fie cât mai roşie. Staţi departe de fructele galbene şi cele care au „cotorul” verde. Ele nu vor fi bine coapte şi vor avea un gust prea acru.
După ce aţi ales rodia potrivită, umpleţi cu apă un bol. Vă va ajuta să nu faceţi mizerie în bucătărie. Apoi tăiaţi rodia: mai întâi cele două cotoare, apoi tăiaţi-o în două jumătăţi. Pe coaja primei bucăţi faceţi o tăietură, dar fără să ajungeţi la seminţe. Introduceţi apoi fructul în apă. Despărţiţi bucata de rodie în două şi apoi separaţi sâmburii rodiei de partea albă, care este amăruie, şi de coaja subţire. Pentru asta aveţi nevoie de multă răbdare. Iar odată separaţi sâmburii, partea albă a fructului va pluti. Astfel va fi foarte uşor să o scoateţi din apă.
O altă modalitate pentru a scoate seminţele de rodie este să tăiaţi fructul în patru bucăţi. Cu ajutorul unui cuţit loviţi fructul, până vor cădea toţi sâmburii. În acest caz însă, o să faceţi ceva mizerie în bucătărie. De aceea, când tăiaţi rodia nu purtaţi haine albe, deoarece sucul acestor fructe le poate păta.
Bobiţele astfel obţinute le puteţi mânca, le puteţi presăra peste deserturi sau puteţi face un fresh de rodie, în care să adăugaţi şi câteva frunze de mentă. Băut cu regularitate, sucul de rodie va îmbunătăţi circulaţia, reducând riscul diferitelor boli de inimă.
În plus, rodia apără dinţii de placa dentară datorită proprietăţilor sale antibacteriene.
Rodiile sunt indicate şi femeilor care vor să slăbească. Au un conţinut ridicat în antioxidanţi, vor ajuta la arderea grăsimilor şi la grăbirea metabolismului. În plus, rodiile nu cresc glicemia, ceea ce le face şi aliatul persoanelor care suferă de diabet.
Acest fruct conţine și o mulţime de vitamine. În special, vitamina C, mai precis 40 la sută din cantitatea zilnică recomandată. În plus, rodiile conţin şi vitamina A, bună pentru piele, vitaminele E, K, B dar şi minerale: acid folic, potasiu şi cupru.
Mai mult decât atât, numeroase cercetări au demonstrat că o dietă bogată în rodii previne cancerul de prostată şi cel osos, iar bolnavilor le poate stopa înmulţirea celulelor canceroase în organism.