Experţii în bolile hepatice au ignorat până de curând beneficiile abstinenţei în rândul consumatorilor moderaţi, concentrându-şi atenţia asupra problemelor celor care consumă alcool în mod frecvent.
Jurnalistul Andy Coghlan, de la publicaţia New Scientist, la iniţiativa căruia a fost realizată cercetarea, i-a convins pe nouă dintre colegii săi - care s-au descris ca fiind consumatori de alcool normali - să renunţe la a mai bea, în timp ce alţi patru colegi au fost de acord să continue să bea în mod controlat.
În medie, voluntarii care nu au consumat alcool aproximativ cinci săptămâni au slăbit circa un kilogram şi jumătate, iar nivelul colesterolului s-a redus cu 5 procente. De asemenea, nivelul glucozei din sânge a scăzut cu aproape o pătrime, indicând astfel o condiţie fizică mai bună.
Tututor participanţilor li s-au făcut teste de sânge la începutul şi la finalul perioadei în care au participat la acest studiu. Medicii de la Royal Free Hospital din Londra au constatat, în urma testelor hepatice care măsoară nivelul de grăsimi, că acesta a scăzut cu 15 procente, ceea ce înseamnă că ficatul şi-a ameliorat activitatea. În plus, voluntarii au dormit mai bine şi au fost mai activi la locul de muncă.
Ceea ce nu se cunoaşte încă este cât de repede "treaba bună poate fi anulată" de reluarea consumului de alcool, a spus profesorul Rajiv Jalan, de la University College London, care a contribuit la realizarea studiului. Însă acesta a precizat că o perioadă de abstinenţă i-ar permite ficatului să "lupte mai bine cu viitoarele afecţiuni".
De asemenea, Andy Coghlan a a ţinut să precizeze că ar fi greşit să se înţeleagă că, „dacă îi dai ficatului tău o lună de pauză, înseamnă că poţi exagera tot restul anului".