Recomandările medicilor pentru perioada sărbătorilor de Paște

Data publicării:
meniu masa paste

Paștele vine, de obicei, după o perioadă prelungită de post, ce reprezintă din punct de vedere alimentar o dietă prin excelență vegetariană, cu un caracter de cruțare hepatică, adică pune în repaus secreția biliară și funcția hepatică. Meniul de sărbătoare tradițional este însă bogat în grăsimi animale, gălbenuș de ou, grăsimi din lapte - procesate sub formă de smântână/frișcă și diverse combinații sub formă de: friptură, prăjeli, drob, prăjituri. Apariția bruscă a acestor alimente coleretice (intens stimulante ale secreției biliare) duce la o agresiune hepatică și, în functie de sensibilitatea fiecărui organism, produce acutizări sau complicații ale diferitelor afecțiuni existente. Pentru a evita problemele de sănătate doctorul ne recomandă să introducem treptat alimentele de origine animală, după o perioadă de post.

În perioada Paștelui se declanșează sau se agravează, în special, problemele digestive, dar se pot acutiza sau agrava și patologiile cronice, asociate ale persoanelor respective. Astfel, se poate ajunge până la dublarea numărului de pacienți cu probleme digestive, comparativ cu alte intervale de timp din an. De aceea recomandăm prudență sporită persoanelor cu patologie hepatică (steatoză hepatică, hepatite de diferite etiologii, ciroză, litiază colecistică sau coledociană), sau digestivă (gastrită, ulcer gastric sau duodenal, pancreatite), dar și persoanelor cu afecțiuni cronice - diabet zaharat, hipertensiune arterială, infarct miocardic sau AVC în istoric. Un risc mare pentru afecțiuni de sănătate îl prezintă copiii, vârstnicii sau gravidele”, avertizează Luminița Florea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.

De asemenea, este important să combinăm corect alimentele: produsele tradiționale precum carnea de miel, drobul sau ouăle să fie întotdeauna acompaniate de cât mai multe vegetale și în special legume de sezon (proaspete, în salate, la grătar sau la cuptor).

Încercați să gătiți alimentele, pe cât posibil, dietetic: la cuptor, abur, la grătar, prin fierbere și evitați prăjelile sau alimentele cu un conținut mare de grăsimi animale sau uleiuri. În concluzie, sărbătorile pascale trebuie să se caracterizeze prin mese fără excese de alimente din punct de vedere cantitativ sau caloric, un consum mic sau moderat de alcool și mișcare între mese, pentru o digestie optimă. Mai mult, trebuie să continuăm să ducem un stil de viață sănătos și după terminarea Paștelui, pentru a ne bucura din plin de sezonul cald.

„Odată cu trecerea de la iarnă la primăvară este momentul unor schimbări în alimentație și în stilul de viață în general. Trebuie să creștem randamentul metabolic și să energizăm organismul prin înlocuirea alimentelor consistente din sezonul rece (combinații între proteine animale, glucide și grăsimi) cu alimente vegetale specifice primăverii. Se impune astfel o detoxifiere și o vitaminizare prin legume și fructe. De asemenea, trebuie să facem cât mai multă mișcare în aer liber. Această activitate crește oxigenarea la nivel muscular, iar efortul fizic devine de 2-3 ori mai eficient atunci când este realizat în natură”, mai spune Luminița Florea.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Ce se află în spatele aspectului clar întinerit al lui Brad Pitt. Actorul ar fi investit 130.000 de dolari în...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani