„Le puneţi în apă. Când e oul proaspăt, stă pe lat. Când e vechi, se ridică în sus”, explică o vânzătoare cum să verificăm ouăle.
Ţăranii care vând ouă în Piaţa Mare din Bănie spun că produsele lor sunt proaspete.
- De ce ar cumpăra un om de la dv şi nu din comerţ?
- Păi acolo cică stau mai mult. La noi sunt proaspete de o zi două.
„E coaja aspră. Şi dacă mergem la control cu atât mai bine. Ouăle noastre sunt bune, găinile mănâncă grăunţe, porumb, uroaie", spune o altă precupeață.
Unii cumpărători susţin că ştiu să facă diferenţa. „Ouăle vechi se cunosc după coajă, au coaja urâtă. Sunt negre. Sunt vinete", spune unul dintre ei.
„Nu ştiu cât sunt de proaspete. Iau numai de la persoan de încredere", spune, însă, un altul.
Există și cumpărători care recunosc că s-au mai înşelat şi au ajuns acasă cu produse vechi.
- De ce le preferaţi pe cele din comerţ şi nu de la ţărani?
- Am cumpărat odată şi aveau un gust ciudat.
- Acestea au şi termenul de valabilitate pe ele?
- Mai multă siguranţă.
„La ţărani nu au nicio garanţie. Cu toate acestea, oamenii cumpără şi la 70 de bani. Da", intervine o vânzătoare.
Nutriţioniştii recomandă produsele de ţară.
„Cele care îşi păstrează cel mai bine proprietăţile sunt ouăle de ţară. Provin din găini crescute în aer liber cu hrană ecologică”, spune nutriționistul Oana Cătănoiu.
Medicii atrag atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă consumul de ouă vechi.
„Dacă sunt şi alterate, pot produce toxiinfecţie alimentară. Pacienţii pot să prezinte dureri abdominale, crampe abdominale, diaree”, explică medicul Cristina Geormăneanu.
Preţul unui ou de ţară variază între 50 şi 70 de bani. Cele din comerţ costă şi 30 de bani.