Îndulcitorii artificiali din băuturile răcoritoare dietetice determină creșterea poftei de mâncare, susține un studiu realizat la Universitatea din Sydney și dat publicității miercuri, potrivit Agerpres.
Subiecții experimentului — musculițele de oțet — au primit hrană cu aport redus de carbohidrați cu sau fără adaos de sucraloză, un îndulcitor artificial, substitut al zahărului.
„Insectele care au primit hrană cu adaos de îndulcitor au mâncat mult mai mult”, a declarat profesorul Greg Neely, autorul principal al studiului, miercuri pentru Xinhua.
Studiul s-a desfășurat plasând musculițele deasupra unor eprubete cu hrană lichidă.
„După ce schimbam compoziția hranei, ne uitam să vedem ce cantitate a fost consumată monitorizând nivelul din eprubetă”, a spus Neely.
Deși îndulcitorii artificiali nu sunt considerați nocivi, Neely a explicat că există dovezi care ne fac să credem că efecte similare cu cele studiate la insecte au loc și în organismul uman.
„Consumați în cantități moderate, îndulcitorii artificiali nu prezintă risc pentru sănătate, așa că nici mie nu mi-e frică să-i consum din când în când”, a spus Neely. „Dar literatura de specialitate leagă consumul în exces de zahăr sau îndulcitori artificiali de efecte negative pentru sănătate, în timp ce consumul de apă este considerat sănătos”, a amintit cercetătorul.