Românii iau încet, dar sigur în greutate. Au dat de mult plimbarea în parc pe cea la mall şi mesele tradiţionale pe alimentele preparate rapid.
„Mănâncă mult, de proastă calitate, o cantitate mai mare de grăsimi decât ar trebui, atunci când nu trebuie, sărind peste mesele importante, prânzul şi micul dejun”, a explicat Şerban Damian, medic nutriţionist.
Puţini sunt cei care ştiu că o singură masă la un fast-food, care include hamburgeri, cartofi prăjiţi şi băuturi carbogazoase reprezintă aproape jumătate din cele 2.200 de calorii de care are nevoie zilnic o persoană. Românii se orientează însă şi după costul acestor preparate.
Mulţi uită să treacă pe meniu şi produsele fără zahăr şi îndulcitori adăugaţi.
„Aici putem vorbi despre consumul de fructe, de legume, de peşte, de lactate, alimente care nu au fost procesate şi păstrează valorile nutritive”, a mai spus Şerban Damian.
Greutatea în exces, avertizează medicii, duce la probleme cardiovasculare şi la diabet. Ardealul şi Banatul se confruntă cel mai mult cu problema obezităţii. Circa 21% din locuitori suferă de obezitate. Urmează Oltenia cu peste 17%. Numărul persoanelor obeze supraponderale continuă să crească. În ţările în curs de dezvoltare, printre care se află şi România, numărul persoanelor cu probleme de greutate a crescut de aproape patru ori, de la 250 de milioane în 1980 la 904 milioane în 2008.