Video De ce ni se face somn după masă? Ce este „food coma”

Data actualizării: Data publicării:
familie care sta la masa de craciun
Mesele festive pot genera ceea ce se numește „food coma”, somnolența postprandială Foto: Guliver/GettyImages

Cu siguranță am observat cu toții că după anumite mese ni se face somn. Și nu ar fi o stare tocmai plăcută, mai ales dacă nu suntem acasă, ci suntem invitați la cineva sau suntem într-un restaurant. Cine e de vină și ce e de făcut? Nutriționiștii spun că una dintre cauze ar fi triptofanul, un aminoacid prezent în carnea de curcan, în ouă, brânză, dar și în anumite fructe. Nu este însă singurul „vinovat”. Nutriționistul Ramona Duna a explicat la Digi24 ce trebuie să facem pentru a nu pierde din energie după ce mâncăm.

Triptofanul este un aminoacid din care se sintetizează serotonina - hormonul stării de bine, care ne aduce acea stare de relaxare -, apoi melatonina, hormonul care reglează ciclul veghe-somn. Sunt însă foarte multe alimente care conțin acest triptofan și nu este singurul vinovat de această stare de somnolență postprandială, care se mai numește și „food coma”, a explicat medicul Ramona Duna.

De fapt, problema o reprezintă un cumul de factori, cum ar fi combinațiile grele de alimente, care se fac mai ales la mesele festive, de sărbători, când suntem tentați să gustăm din multe preparate. Probabil de aici vine și mitul cărnii de curcan, friptura de pe masa americanilor de Ziua Recunoștinței, dar dacă ne uităm puțin la modul de preparare și la ce se servește pe lângă, ne dăm seama că acolo sunt mai multe probleme de combinații, de asocieri, spune nutriționistul.

În plus, de multe ori, la mesele festive uităm să mestecăm bine, pentru că discutăm, ceea ce, iarăși, este un aspect foarte important, care necesită o atenție mult mai mare.

Apoi, este de luat în considerare cantitatea de alimente pe care o consumăm - trebuie să învățăm să mâncăm mai puțin la mese, indiferent că este o cină oarecare sau că mergem la o masă festivă.

Cum putem diminua starea de somnolență după masă

Toți acești factori nu fac altceva decât să dea de lucru sistemului digestiv și să ne „fure” energia. Acest fenomen apare, în mod normal, la toate persoanele, dar diferența o face intensitatea cu care se manifestă - uneori ne ridicăm mai obosiți de la masă, alteori mai energici. Alimentele au rolul de a ne oferi energie și nu putem anula definitiv acest efect, dar putem să diminuăm intensitatea. Ea este influențată în mod direct de cum, ce, cât și când măncăm, spune Ramona Duna.

Cum? Având grijă să mâncăm porții mici de alimente, încercând să consumăm alimentele bogate în proteine animale sau în triptofan în asociere cu legume, niciodată cu grăsimi, cu sosuri grele, cu partea de carbohidrați. Copiilor li se dă, de pildă, acel pahar cu lapte cald în asociere cu miere tocmai pentru a induce acea stare de somnolență. Deci, e foarte important cu ce combinăm acest tip de elemente, mai ales cele proteice, care se digeră foarte greu, cum este carnea de vită, de curcan, de pui, pentru că și acestea conțin triptofan. La acestea se adaugă nucile, semințele. Întotdeauna să încercăm să avem partea de crudități, care conțin acel bagaj enzimatic ce ar putea să ajute digestia și ar putea ușura acest proces, arată nutriționista.

Prin urmare, combinarea alimentelor și cantitatea lor reprezintă „secretul”. Este foarte tentant să mâncăm mult, să gustăm din toate preparatele la mesele festive. Dar în egală măsură nu trebuie să uităm și de mecanismul de masticație, pentru că alimentele, dacă nu sunt mestecate suficient, vor rămâne mai mult timp în intestin și vor solicita mai multă energie, ceea ce intensifică această stare de somnolență.

Apoi mai vine și aportul de lichide, de alcool mai ales, care îngreunează și mai mult acest proces, dă mai mult de lucru ficatului și astfel ne trezim că suntem complet lipsiți de energie și nu ne mai putem ridica de la masă, subliniază Ramona Duna.

Cauzele somnolenței după masă:

  • intoleranțe alimentare
  • disfuncții tiroidiene
  • carențe nutriționale
  • anemie
  • disbioză intestinală
  • afecțiuni hepatice

Cum evităm somnolența după masă:

  • ridică-te de la masă înainte să te saturi
  • mestecă bine, nu grăbi mesele, semnalul de sațietate apare după 20 de minute
  • lasă pauze între mese și gustări, evită să ronțăi 3-4 ore
  • ia ultima masă cu trei ore înainte de culcare
  • evită combinațiile de paste cu sosuri albe, carne grasă cu cartofi prăjiți, mămăligă cu brânză
  • sunt recomandate alimente bogate în omega 3 (pește gras, semințe de in), orez brun, ouă, legume fibroase și fructe tari
  • nu vă așezați nervoși la masă

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri fără precedent. Celebra artistă a sugerat că ar fi făcut o întrerupere de sarcină în timpul...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie cu 800 lei mai mare pentru pensionarii cu un număr mic de ani munciți. Plățile se fac instant
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
colaj2 (3)
Campanie a PNL împotriva Elenei Lasconi: Reclame plătite de o firmă a unui liberal care a dat lovitura în...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...