Clasica pâine cu margarină din creşele de stat a devenit istorie în Cluj şi Constanţa. Copiii primesc acum la micul dejun pastă de avocado şi lactate bio. Iar la masa de prânz nu mai au carne de porc, ci de curcan, viţel sau pui. Meniul este stabilit de un medic nutriţionist şi avizat de pediatri, astfel încât să cuprindă tot ce îi trebuie unui copil până în 3 ani.
„Aici avem o ciorbiţă de perişoare făcute din pulpă de curcan, crescut bio”, spune bucătăreasa unei creșe.
355 de copii din cele cinci creşe de stat constănţene mănâncă acum sănătos.
„Pentru astăzi pregătim o pastă de avocado pentru mic dejun. Pe pâinică bio din tărâţe, cu multe fibre”, spune bucătăreasa unei creșe din Constanța.
Dintr-un meniu echilibrat nu pot lipsi fructele. Copiii primesc acum ananans, mere şi banane. Iar de la masa de prânz a fost exclusă carnea de porc.
Ce spun părinții:
- E spre binele copiilor şi tot ce e spre binele lor e ok.
- Minunate pentru ei şi chiar le mănâncă bine.
În Constanţa, costul alimentaţiei copiilor într-un an este de aproape 1.200.000 de lei. 80 la sută din această sumă vine de la primărie, iar 20 la sută de părinţi. Mai exact, aceştia plătesc între 2,5 şi 5,7 lei pe zi pentru fiecare copil.
În Cluj-Napoca, 15 creşe au schimbat meniul copiilor încă de acum trei ani, cu ajutorul nutriţioniştilor.
La micul dejun, pasta de avocado este în topul recomandărilor, alături de brânză, telemea şi ceai. La prânz, spre exemplu, copiii au supă de chimen cu crutoane și ardei umpluți cu carne de pui.
„În alimentaţia copiilor din creșă s-au introdus foarte multe legume și fructe care sunt mai rar găsite în alimentația copilului la domiciliu cum ar fi avocado, cereale ca și quinoa sau chiar alimente bio cum ar fi lactatele”, spune Hadasa Văcar, coordonator creșă.
În creșele din Cluj-Napoca sunt peste 1.400 de copii.