Tot mai mulţi copii care trăiesc la ţară suferă de obezitate, arată statisticile. Principalele cauze, spun specialiştii, sărăcia şi lipsa de educaţie alimentară.
La 11 ani, Ionuţ are 45 de kilograme, cu 10 mai mult decât ar fi normal.
Ce mănâncă băiatul? „Fasole, cartofi, salată, ce facem în grădină. Mă cam sperie când îl văd că gâfăie așa, că respiră mai greu, mai ales când merge mai repede sau fuge”, spune mama sa, Felicia Cojocariu.
La oraş, tentaţiile sunt şi mai mari. „Dacă vede ciocolată, vrea, vă daţi seama. Îi mai dau cartofi prăjiţi cu ketchup”, recunoaște un părinte.
„Este un obicei nou creat în familiile românilor, acela de a oferi copiilor o plăcere, sâmbăta sau duminica, și anume o shaorma”, explică prof. univ. Veronica Mocanu, medic nutriţionist.
Medicii atrag atenţia că dulciurile, produsele de patiserie şi fast food-urile nu au ce căuta în dieta unui copil. Obiceiurile alimentare nesănătoase, spun specialiştii, vor avea consecințe toată viața.
„Copilul care ia proporţii e viitor cardiac, hipertensiv, obez şi diabetic”, spune prof. Marin Burlea, şeful Clinicii de Gastroenterologie Pediatrică.
„Preferă mult mai mult să stea în fața calculatorului, să joace diverse jocuri, să-și creeze o viață virtuală. Pot fi marginalizați social”, atrage atenția psihologul Daniela Mitrofan.
Unii părinţi încearcă să ia măsuri înainte ca lucrurile să scape de sub control.
În 2012, doar 3% din copiii din Iasi erau supraponderali. Ultimul studiu arată că numărul s-a triplat.