Ce le punem copiilor în farfurie? Riscurile aditivilor din alimente

Data publicării:
alimentatie sub lupa

România este pe locul al doilea în Europa la obezitate infantilă. Iar un copil din doi are probleme cu greutatea. Din lipsă de timp sau bani, părinţii cumpără adevărate bombe, ce-i drept ambalate frumos. Asta şi pentru că nici nu mai ştii ce să alegi. Carnea procesată e nocivă, vegetalele sunt stropite, zahărul e peste tot, nu doar în dulciuri, pâinea nu mai e ce-a fost. Şi atunci noi ce să mai mâncăm? Ce să le punem copiilor în farfurie?

„Mâncăm ceea ce industria alimentară, bazată pe profit, produce în disperare”, spune acad. prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte, Directorul Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu”.

„Hrana este foarte disponibilă, se găseşte peste tot, dar mare parte din ea este şi aditivată”, spune Andreea-Carmen Radu, consultant de nutriţie.

„De exemplu pe acesta avem, la 100 de ml, 10, 6 grame. Produsul are 200 de ml. Înseamnă că avem peste 20 de grame, adică peste 5 linguriţe de zahăr într-un suc mic pentru copii”, spune Alina Tifu, consultant de nutriţie.

La „Tinereţe fără bătrâneţe” punem sub lupă alimentele care ajung în farfuriile copiilor noştri. Pe cât de gustoase şi aspectuoase, pe atât de nesănătoase.

„Obezitatea căpătată în copilărie se duce aşa pentru totdeauna”, avertizează dr. Niculina Jianu, medic pediatru.

„Copiii noştri cresc mult mai înalţi, caractere sexuale secundare extrem de devreme. E anormal ce vedem. Uitaţi-vă la picior, cât poartă la pantof. Uitaţi-vă, fetiţele, unele au sâni la 3-4 ani”, spune dr. Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei de terapie intensivă nou-născuţi, Spitalul Marie Curie.

Deşi viitorul acestei generaţii pare sumbru, există soluţii. La "Tinereţe fără bătrâneţe" vedem ce variante sănătoase puteţi alege, în locul celor nocive.

De pildă, în comuna Albota din judeţul Argeş am găsit o familie care cultivă legume fără pesticide, insecticide sau îngrăşăminte chimice.

Şi nu este singurul exemplu. O să vă arătăm că există surse de încredere pentru hrana copiilor noştri. Unele accesibile, altele nu prea. De multe ori preţul unei alimentaţii sănătoase este mai mare.

„Plătesc mai mult la legume și fructe, dar plătesc mai puțin la doctor”, spune mama unei fetițe.

Este important să avem grijă de sănătatea copiilor înainte să aibă doctorul! Prevenirea bolilor depinde şi de alimentaţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în...
Digi FM
Un american și-a dus soția la un magazin din Brașov, iar imaginile sunt virale. Reacția acestuia când vede...
Pro FM
Închisoarea l-a schimbat complet pe Sean „Diddy” Combs. Rapperul „a slăbit” și „a albit” în cele trei luni de...
Film Now
Tom Hanks insistă că „e într-o formă bună”, în ciuda apariției care i-a îngrijorat pe fani. S-a zvonit că...
Adevarul
Amantlâc în fotbalul mare: viitoarea nevastă i-a bătut la ușă amantei în miez de noapte
Newsweek
Bucura Oprescu care a garantat indexarea pensiilor reconfirmată ministrul muncii. Își ține cuvântul?
Digi FM
Fiica lui Mircea Diaconu rupe tăcerea după moartea actorului: „Nu a murit de cancer de colon”
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Jennifer Lopez, fotografiată la cumpărături cu Emme, pe care a prezentat-o cu pronume neutru acum doi ani
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...