Ce boli riști dacă obișnuiești să consumi băuturi fierbinți

Data publicării:
shutterstock_316418411
Foto: Shutterstock

Persoanele care obişnuiesc să consume băuturi fierbinţi şi să bea în fiecare zi alcool pot avea un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta o formă letală de cancer, conform unui studiu realizat în China, citat de Press Association.

shutterstock_316418411
Foto: Shutterstock


Asocierea dintre cancerul esofagian, consumul de alcool şi fumat fusese confirmată de oamenii de ştiinţă însă, în cadrului noului studiu, cercetătorii au descoperit că riscul de apariţie a acestei afecţiuni este sporit de consumul frecvent de băuturi fierbinţi.

Cancerul esofagian reprezintă una dintre formele de tumori cu cea mai scăzută rată de supravieţuire. În fiecare an, în Marea Britanie circa 9.211 persoane sunt diagnosticate cu cancer de esofag, iar 7.800 mor din această cauză.

Doar circa 15% dintre pacienţii care au dezvoltat acest tip de cancer se mai află în viaţă după cinci ani de la momentul stabilirii diagnosticului.

Noua avertizare vine din China, unde oamenii de ştiinţă au monitorizat 456.155 de participanţi la studiu, cu vârste cuprinse între 30 şi 79 de ani pe parcursul a nouă ani.

Persoanele care obişnuiau să consume zilnic ceai la temperatură ridicată dar şi băuturi alcoolice şi să fumeze au manifestat un risc mai mare de a dezvolta cancer esofagian în comparaţie cu cele care se limitau la ceai.

''Spre deosebire de participanţii care beau ceai mai rar de o dată pe săptămână şi consumau mai puţin de 15 grame de alcool pe zi, persoanele care beau ceai fierbinte şi 15 grame sau mai mult de alcool zilnic aveau cel mai mare risc de cancer esofagian'', au notat în studiu doctor Canqing Yu şi colegii săi de la Fundaţia naţională de ştiinţe naturale din China, citați de Agerpres.

În asociere cu un consum excesiv de alcool, ceaiul fierbinte creşte cu de până la cinci ori riscul de apariţie a acestei afecţiuni, a descoperit cercetarea publicată în jurnalul Annals of Internal Medicine. În cazul fumătorilor care beau în fiecare zi ceai fierbinte s-a observat o dublare a acestui risc.

Cercetări anterioare au sugerat că riscul de ''leziune termică'' determinată de consumul de lichide fierbinţi poate creşte pericolul din cauza altor factori de risc, au notat cercetătorii.

''Abţinerea de la ceaiul fierbinte poate fi benefică pentru prevenirea cancerului esofagian la persoanele care consumă excesiv băuturi alcoolice sau fumează'', au mai scris ei.

''În Vest, avem obiceiul de a consuma ceai la temperaturi mai scăzute decât în China, ceea ce este mai puţin dăunător pentru esofag'', a declarat profesor Andrew Sharrocks de la Universitatea din Manchester în legătură cu rezultatele acestui studiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Transnistrenii, cu Rusia în suflet, dar în acte cu Moldova: cum fug de marele urs și se
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...