Legislaţia permisivă şi lipsa de informare a consumatorilor le permit multor producători să facă profituri frumoase. Etichetele frumos colorate pe care scrie produs ecologic ascund de multe ori produse obişnuite. 11% din alimentele controlate anul trecut de Protecţia Consumatorilor nu aveau legătură cu descrierea. Responsabilitatea revine mai multor instituţii şi asta este o problemă.
„Firma de certificare este responsabilă pentru certificatul pe care îl emite. Direcția agricolă vine ca un supracontrol, la raft vine ANPC, care trebuie să găsească un produs conform protecției alimentelor”, spune Aurel Blaj, reprezentant Asociaţia Bio România.
Certificatele de producător ecologic sunt reînoite anual, în urma inspecţiilor. Dacă sunt constate nereguli, ele sunt retrase.
„S-a retras certificatul unui apicultor, s-a retras certificatul unor produse de cereale, pentru că foloseau substanțe interzise în agricultura ecologică”, afirmă Mădălina Baboi, ofiţer de certificare Ecocert România.
În ciuda impostorilor, agricultura ecologică s-a dezvoltat alert în România în ultimii ani. Cultivăm organic 450 de mii de hectare, de 10 ori mai mult decât acum cinci ani, dar la jumătate faţă de Germania, de exemplu. E drept, mulţi fermieri admit că au intrat în această afacere pentru profit. Preţurile produselor bio sunt şi cu 20 la sută mai mari faţă de cele obişnuite.
„Am pus la punct un program în care am familii din Timișoara și Lugoj care au stabilit un necesar de legume săptămânal, și produc la comandă”, spune Ioan Șivu, fermier.
Poate tocmai preţurile prohibitive pentru majoritatea românilor fac ca majoritatea produselor bio să meargă la export. În România, reprezintă doar 1% din vânzările totale de alimente.
„Majoritatea produselor românești merg către export; sunt un motiv de mândrie națională atunci când le găsim că sunt consumate pe piețe precum Polonia, Germania și alte țări europene”, susține Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
În fiecare an, România exportă produse ecologice în valoare de 200 de milioane de euro.
Ce condiţii trebuie să îndeplinească un produs pentru a fi considerat ecologic şi cum putem recunoaşte un fals
Regulile europene sunt foarte clare în ceea ce priveşte produsele ecologice. În primul rând, pământul utilizat pentru creșterea culturilor trebuie ferit de substanțe chimice timp de mai mulți ani înainte de a începe producția. Asta înseamnă că agricultorii nu au voie să foloseasca ierbicide, pesticide sau îngrăşăminte chimice.
În plus, este interzisă utilizarea organismelor modificate genetic. Producătorii trebuie să țină şi o evidență a operațiunilor de zi cu zi, deoarece terenul este verificat periodic şi se fac analize a solului.
Produsele ecologice sunt uşor de recunoscut. Pe etichetă au imprimată o frunză verde cu sigla Uniunii Europene. Însă dacă vrem să fim 100% siguri că avem de-a face cu un produs bio, trebuie să îl testăm într-un laborator.