Studiu: Cele mai bine vândute feluri de mâncare comandate la cele mai populare restaurante sunt nesănătoase

Data actualizării: Data publicării:
burger, cartofi prăjiți și cola
Porțiile XXL pe care le oferă unele lanțuri de restaurante duc la consumul mare de sare, zahăr, grăsimi sau calorii. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Mai mult de trei sferturi dintre cele mai bine vândute feluri de mâncare, cum ar fi pizza și burgerii, comandate în marile lanțuri de fast-food și restaurante, sunt nesănătoase, arată un nou studiu din Marea Britanie. Experții în alimentație spun că analiza „extrem de alarmantă” arată că sunt necesare mai multe măsuri pentru a proteja consumatorii.

Produsele populare precum pizza, burgeri, feluri de mâncare cu pui, cartofi prăjiți și sandvișuri conțin cantități periculos de mari de grăsimi, sare, zahăr sau calorii care pot dăuna sănătății, spun experții, conform The Guardian.

Ei numesc concluziile unui nou studiu „extrem de alarmante”, după ce au analizat conținutul nutrițional al celor 10 articole cel mai bine vândute cumpărate de la 19 dintre cele mai mari restaurante din Marea Britanie, inclusiv lanțuri precum Subway, Pizza Express, McDonald's, Greggs, Starbucks și Pret a Manger.

Dieta proastă este o cauză principală a cancerului

Între 46% și 78% dintre cele 190 de feluri de mâncare examinate au fost considerate nesănătoase. Descoperirile au declanșat apeluri reînnoite către miniștri, de a forța industria alimentară să aibă produse mai sănătoase, deoarece dieta proastă este o cauză principală a cancerului, bolilor de inimă și a altor probleme grave de sănătate care pot ucide.

Dominanța alimentelor și băuturilor nesănătoase în sectorul alimentar este extrem de alarmantă. Deși există opțiuni mai sănătoase, acest mediu face mai greu ca oamenii să poată facă alegeri mai sănătoase”, a spus dr. Monique Tan, lector în nutriție de sănătate publică la Universitatea Queen Mary din Londra, care a condus cercetarea.

Natura nesănătoasă a atât de multe dintre cele mai populare produse de la lanțurile de sit-in și take-out este o preocupare deosebită, deoarece oamenii din Marea Britanie iau masa „în oraș” din ce în ce mai des. Se estimează că britanicii ajung la punctele de vânzare „în afara casei” de 2,4 miliarde de ori pe an.

Alimentele cumpărate în aceste magazine reprezintă până la 11% până la 25% din caloriile consumate de britanici, dintre care peste jumătate provin din lanțurile mai mari, au descoperit alte cercetări.

Ceea ce mâncăm când suntem în afara casei depinde complet de ceea ce este disponibil și ce este accesibil. Problema este că multe alimente nu sunt sănătoase”, a adăugat Tan.

Oamenii obișnuiau să vadă mâncarea în oraș ca pe un răsfăț ocazional și nu mai este cazul. Ca națiune, mâncăm din ce în ce mai multă mâncare „în afara casei”. Având în vedere că majoritatea alimentelor disponibile „în afara casei” nu sunt sănătoase, este foarte probabil ca atunci când ieșiți să luați masa în oraș sau să luați mâncare la pachet, să consumați alimente dăunătoare sănătății”, a mai spus expertul în nutriție care a condus studiul

Tan a identificat cinci feluri de mâncare care s-au dovedit a fi nesănătoase. Au fost clasificate ca fiind nesănătoase din cauza „profilurilor nutritive dezechilibrate” – deoarece conțin cantități mari de calorii, zahăr, grăsimi saturate sau sare și cantități mici de fibre, proteine, fructe, legume și nuci la 100 g, a spus Tan.

Mâncare cu multă sare, zahăr, grăsimi sau calorii, fără avertismente

Porțiile mari pe care le oferă unele lanțuri conduc, de asemenea, la consumarea de multă sare, zahăr, grăsimi sau calorii, a adăugat echipa de cercetare într-un raport de 22 de pagini care detaliază descoperirile lor. Ei au inclus și experți de la grupurile de susținere a alimentelor Action on Sugar, Obesity Health Alliance și Bite Back, filială a organizației lui Jamie Oliver.

Unele mese la pachet conțin mai multe calorii într-o singură porție decât cantitatea recomandată – 2.000 pentru femei și 2.500 pentru bărbați – pe care ar trebui să o aibă cineva într-o zi întreagă.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că doar una dintre cele 19 companii studiate – Pret a Manger – dezvăluie public informații despre componența nutrițională a produselor lor. Treisprezece nu au făcut disponibile informații despre ingrediente, 11 nu au spus care este compoziția nutrițională pentru 100 g și nouă nu au dezvăluit câte fibre au inclus.

Dr. Kawther Hashem, șeful de cercetare și impact al Action on Sugar, a spus că este „absurd” că consumatorii știu ce se află în alimentele pe care le cumpără din supermarketuri, dar „când mâncăm în oraș, suntem lăsați în întuneric. Dacă companiile continuă să-și ascundă informațiile despre nutriție, există puține speranțe ca oamenii să aleagă opțiunile mai sănătoase.”

La începutul acestui an, Wes Streeting, pe atunci secretarul de sănătate din umbră al Laburiștilor, a avertizat public firmele alimentare „foarte manipulative” că trebuie să-și schimbe produsele pentru a le face mai sănătoase. „Fie te urci în tren, fie mergi sub el”, a spus el.

Cu toate acestea, manifestul electoral al laburistului nu conținea niciun plan pentru a atinge acest obiectiv.

Kate Nicholls, directorul executiv al UK Hospitality, care reprezintă sectorul „out of home”, a subliniat că cercetarea a constatat că majoritatea (54%) dintre cele 190 de produse sunt sănătoase, conform modelului de profil de nutrienți, adoptat de guvern în 2004.

Ospitalitatea se străduiește să ofere clienților o gamă largă de opțiuni din care să aleagă, de la o salată la prânz, la un răsfăț cu o ocazie specială și are grijă să ofere opțiuni sănătoase și hrănitoare în meniurile lor”, spune ea.

Prin lege, toate companiile analizate în acest raport sunt obligate să includă un număr de calorii lângă fiecare element din meniu, iar altele merg mai departe pentru a oferi mai multe informații nutriționale, pentru a ajuta clienții să ia decizii informate”, a mai spus Nicholls.

Exemple de feluri de mâncare cu „profil nutritiv dezechilibrat”

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Asistență Socială a declarat că „acest guvern va lua măsuri pentru a preveni problemele de sănătate și va aborda criza obezității direct, protejând NHS și ajutând oamenii să trăiască bine pentru mai mult timp”.

Ne vom muta atenția de la tratament la prevenire, prin introducerea de restricții stricte privind publicitatea pentru mâncarea nesănătoasă, alături de interdicții pentru copii de a putea cumpăra băuturi energizante cu zahăr și cu un conținut ridicat de cofeină”, a mai menționat acesta.

Dr. Monique Tan, cercetătorul principal al studiului, a oferit următoarele cinci feluri de mâncare ca exemple de produse care au reieșit din analiză ca fiind nesănătoase, conform celor trei metode diferite de măsurare nutrițională aprobate de guvern. Toate au un „profil nutritiv dezechilibrat”.

Pizza cu pepperoni de la „Pizza Hut” - cantități „excesive” de grăsimi totale, grăsimi saturate și sare și mai multe calorii decât este considerat a fi ideal, conform orientărilor guvernamentale;

Un hamburger de la „Burger King”, numit Memphis BBQ King dublu - prea multă grăsime totală, grăsimi saturate și sare;

Fino pitta de la „Nando” - niveluri ridicate de grăsimi totale, grăsimi saturate și sare și, de asemenea, prea multe calorii;

Cartofi prăjiți cu Halloumi de la „JD Wetherspoon” - cantități „excesive” de sare, grăsimi saturate și grăsimi totale;

Șuncă de la „Pret a Manger” și bagheta de la „Greve” - prea multă sare, grăsimi saturate și grăsimi totale și, de asemenea, prea multe calorii, după criteriile oficiale de analiză nutrițională.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu