Cum populaţia Globului creşte într-un ritm alarmant, alimentele consumate acum ar putea să nu mai fie suficiente, aşa că oamenii de ştiinţă caută soluţii. Una vine din Polonia şi nu e vorba de ceva nou, ci mai de graba de o chestiune de gust. Cercetătorii spun că insectele ca ar putea deveni hrana viitorului.
Cercetătorii polonezi spun că, spre deosebire de legume, de pildă, insectele nu au nevoie de foarte multă apă şi sunt bogate în proteine. Iar creşterea lor nu înseamnă prea multe bătaie de cap.
„În loc să aruncăm tot ce nu mâncăm, putem să dăm resturile insectelor, iar ele le vor transforma în biomasă proaspătă. După câteva zile sau o săptămână, vom avea chiftele proaspete,” spune Anna Zolnierczyk, cercetător
„În general, insectele au mai multe proteine decât grăsimi şi asta e important pentru oameni. Pot fi considerate hrană dietetică cu valoare nutriţională ridicată. În afară de conţinutul ridicat de proteine, insectele mai conţin fier, potasiu şi sodiu,” explică Joanna Biesiada, inginer.
Oamenii de ştiinţă din Polonia dau asigurări că greierii au gust de pui prăjit, iar larvele o aromă discretă de... nuci. Şi ca să demonsteze asta, au organizat o sesiune de degustare. Printre preparate, salată de greieri şi prăjitură de ciocolată cu larve.
„Să fiu sinceră, mă aşteptam să aibă un gust mai rău. Are un gust bun şi mi-ar plăcea să încerc din nou. E un pic gras, are un gust definit, ce pot să mai spun... Se combină bine cu nuci şi salată,” spune Karolina Podwinska, studentă.
„Sunt plină de admiraţie, dar mă dezgustă un pic. Îmi admir prietena că a decis să mănânce. Bravo!” adaugă studenta.
Ceea ce e încă, în cel mai bun caz, o curiozitate pentru europeni, pe alte continente e deja un obicei culinar cu vechime. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile.