În inima Transivaniei, telemeaua are o tradiție aparte. Cea produsă din 1994 într-o mică fabrică din Ibăneşti este acum cunoscută şi peste hotare, nu doar în România. Ingredientele naturale sunt micile secrete ale rețetei de telemea care este cel de al treilea produs românesc recunoscut de Uniunea Europeană.
Rețeta tradiţională şi delicioasă a fost redescoperită la începutul anilor '90 de o familie din Ibănești.
Mircea Todoran, producător telemea de Ibăneşti: Am deschis această fabrică, o afacere de familie începută cu tatăl meu, cu mama mea, cu fratele meu împreună. Și am ajuns astăzi să avem peste 120 de angajați.
Totul a început cu numai 50 de litri de lapte. Azi fabrica mureşeană procesează peste 50.000 de litri pe zi.
Nicu Bumb, inginer: Totul e natural: lapte, cheag și saramură de orșova
Saramura naturală e cea care dă gustul inconfundabil. Pentru ca brânza să poată purta numele de telemea de Ibănești, trece prin mai multe etape.
Laptele crud ajunge în vanele respective de coagulare, unde se introduce în lapte enzima coagulantă, în funcție de PH-ul laptelui , la 33-34 de grade. Se presează, se intoduce în saramură de Orșova, după care se lasă la zvântat, apoi etichetare.
Iar cea mai mare parte a laptelui folosit în fabrica de la Ibănești provine de la micii crescători din zonă.
Maria Chiorean, localnică: Singura sursă de venit din zona noastră este laptele pentru că la 30 de zile ni-l plătește. Lactatele au o calitate mai bună pentru că vacile noastre mănâncă o iarbă sănătoasă din zona asta de munte
Nicu Bumb, inginer: Tot laptele pe care îl colectăm noi pentru procesare este 83-85% de la poducătorii până la cinci vaci și restul de la ferme cu 20-30 de capete. Ca să ai un produs de calitate trebuie să ai și o floră sponană deosebită.
În 2016, telemeaua de Ibănești a devenit produs cu denumire de origine protejată la nivel european.
Mircea Todoran, producător telemea de Ibăneşti: Am văzut că este o nișă foarte mare de vânzare și de producție pentru produsele tradiționale. Noi, românii, neavând niciun produs lactat cu denumire de origine protejată, am gândit împreună să încercăm să facem acest lucru și am reușit.
La fabrica din Ibănești se fabrică și cașcaval, urdă, brânză de burduf şi smântână.
Citiți și:
Produse tradiționale românești. Secretul unui salam bănățean autentic
Produse tradiționale românești. Prima pălincă din România certificată OSIM
Produse tradiționale românești. Țuica de Cireșu i-a cucerit pe străini
Produse tradiționale românești. Scrumbia afumată de Dunăre ar putea deveni vedetă europeană
Produse tradiționale românești. Cum se fac adevărații cârnaţi de Pleşcoi
Produse tradiționale românești. Ciolanul crocant, mândria Transilvaniei culinare
Ghiudemul tătăresc, produs tradițional românesc
Produse tradiționale românești. Secretele plăcintei pădurenești, o reţetă de pe vremea dacilor