Care este mai bună: carnea de miel sau de ied pentru masa de Paște? Recomandările nutriționistului

Data actualizării: Data publicării:
carne friptura - getty

Sărbătorile Pascale reprezintă o ocazie importantă, bogată în mese multe și copioase, și cei mai mulți români aleg să consume produse tradiționale pe bază de carne de miel. În ultimii ani a început să se consume de Paște carnea de ied și chiar să înlocuiască uneori carnea de miel. 

carne friptura - getty

Foto: Gulliver/Getty Images

"Există o serie de asemănări și deosebiri ale acestor două tipuri de carne. Ambele variante provin de la animale tinere, însă este greu de digerat, mai ales după o perioadă de șapte săptămâni de post. Cele două tipuri de carne sunt foarte perisabile și o posibilă toxiinfecție alimentară poate avea forme de manifestare severe. Așadar, și carnea de miel, și carnea de ied se vor procura numai din măcelarii, magazine special amenajate în piețe sau direct din gospodarii și depozitate imediat la temperaturi de 0 — 5 grade C. La cumpărare, carnea trebuie să aibă o culoare roz deschis, o textură elastică, fermă, mirosul să fie plăcut, proaspăt, grăsimea să aibă culoarea albă, nu galbenă, lipicioasă", afirmă nutriționistul Lygia Alexandrescu pentru Agerpres.

Potrivit acesteia, din punct de vedere organoleptic și nutrițional, carnea de miel este fragedă, are gust plăcut, specific, este o sursă de proteine de foarte bună calitate, este bogată în fier, necesar pentru combaterea anemiei, în potasiu și calciu, în zinc, mineral cu rol important în echilibrul sistemului imunitar, furnizează o cantitate importantă de vitamina B12, B3 și acid linoleic conjugat, un acid gras polinesaturat important în metabolizarea grăsimilor.

Lygia Alexandrescu a arătat că și carnea de ied este delicioasă, însă gustul și aroma nu sunt puternice. Carnea de ied are un conținut de proteine similar cu cel întâlnit în carnea de miel, este bogată în minerale (fier, fosfor, potasiu, zinc, seleniu) și vitamine (B2, B12 și colină), însă furnizează mai puțin colesterol față de carnea de miel și este mai slabă caloric.

"Gătirea cărnii de miel sau ied se va face la cuptor și carnea se va marina anterior cu plante aromate și mirodenii tradiționale în bucătăria românească: cimbru uscat, ceapă verde, usturoi verde, dafin, piper negru, rozmarin, busuioc, la care se poate adăuga vin alb. Pregătirea cărnii de miel/ ied la grătar se va face la foc mic, fără expunere la flacăra directă și numai după îndepărtarea stratului de grăsime de pe carne. Afumarea cărnii de miel/ ied va fi evitată, produsele afumate fiind bogate în hidrocarburi policiclice aromatice (benzopirenul), nitrozamine, substanțe cu un potențial cancerigen extreme de ridicat", a explicat nutriționistul.

În opinia sa, ambele tipuri de carne se vor putea consuma cu multă salată de sezon, pentru a le face mai ușor de digerat și pentru a se asigura un tranzit intestinal facil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vine o vreme așa cum nu a mai fost de mulți ani, anunță meteorologii ANM. Cum va fi de Crăciun
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte...
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”