Exclusiv Siegfried Mureșan: Încercăm să convingem Austria să susțină aderarea României la Schengen. Următoarele două săptămâni sunt cruciale
România are la dispoziție mai puțin de două săptămâni pentru a convinge Austria să îi ofere un vot pozitiv pentru aderarea la Spațiul Schegen. Oficialii de la București lucrează pe toate canalele cu Viena pentru ca poziția negativă exprimată de ministrul de interne austriac, dar și de cancelarul Nehammer să se schimbe până la Consiliul JAI din data de 8 decembrie, a afirmat vineri Siegfried Mureșan, vicepreședintele grupului PPE, la interviurile Digi24.ro. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, România va cere amânarea votului.
Siegfried Mureșan: Situația în Austria este următoarea: Austria a primit, de la începutul acestui an, un număr mare de solicitări de azil, iar regulile spațiului Schegen prevăd foarte clar că oricine vine din afara UE și dorește azil trebuie să depună cererea în primul stat în care intră. Austria este înconjurată doar de state membre ale Schengen și o parte foarte mare din acești 100.000 de oameni care au solicitat azil în Austria nu au dovadă de trecere și de înregistrare nu au dovadă de trece în niciun alt stat din Spațiul Schengen, deși țara este înconjurată doar de state membre. Austria vrea să se asigure că alte state din Schegen înregistrează acești refugiați, așa cum trebuie.
Există o problemă cu migrația în Austria, cu care România nu are legătură. Refugiații au venit în Austraia, au venit în principal pe ruta balcanică, România nu a fost niciodată parte a acelui val migraționist. A spus-o și președintele României și o confirmă și cifrele Frontex.
Ministrul de interne a exprimat această îngrijorare zilele trecute. Cancelarul Austriei s-a aflat în vizită la Zagreb unde a exprimat o poziție favorabilă Croației, este evident foarte important pentru noi ca decizia să fie favorabilă și pentru România și să nu existe nicio decizie care să ne dezavantajeze. Aceasta a fost o primă deschidere, un prim pas al cancelarului spre Croația și sperăm ca, în curând, și spre noi.
Poziția celui de-al doilea partid din guvernul Austriei, Partidul Verzilor, una favorabilă României, este foarte importantă deoarece guvernul de la Viena nu poate lua decizii decât cu unanimitate. Astfel, atâta timp cât un partid din guvern este în favoarea aderării României la Spațiul Schengen, avem garanția că guvernul nu va avea în totalitate un vot de respingere. Suntem în dialog permanent și lucrăm cu toată lumea din guvern.
Alexandru Rotaru: Cacelarul austriac a menționat România când a spus că este o problemă de securitate, în condițiile în care cifrele despre care vorbeați nu arată acest lucru.
Siegfried Mureșan: Cifrele agențiilor europene de protecție a frontierele contrazic afirmația cancelarului care spune că România, Bulgaria și Croația sunt parte a principalelor rute de tranzit pentru migranți. Realitatea este următoarea: În Austria, de la începutul anului, au intrat 138.000 de persoanee care solicită azil. Dintre acestea, doar 3% au trecut prin România, o pondere infimă.
Alexandru Rotaru: În aceste condiții, apare întrebarea: care este, de fapt, problema Austriei cu România în Spațiul Schengen?
Siegfried Mureșan: Austria nu are nicio problemă specifică cu România. Situația privind migrația în Austria este tensionată. Taberele de refugiați sunt pline, din Serbia și Ungaria trec persoane care nu au fost înregistrate. Această situație privind migația trebuie soluționată, trebuie întărit sistemul de vize din Serbia, astfel încât personalele care nu sunt din UE să nu mai poată intra în Serbia așa de ușor ca până acum.
Am văzut în această săptămână o ușoară flexibilizare a situației, o veste bună pentru România. Luăm lucrurile pas cu pas, dialogul este permanent între București și Viena, inclusiv noi în Parlamentul European ne-am aflat săptămâna aceasta în dialog cu colegii din Austria, care ne-au spus foarte clar că este un strigăt de ajutor împotriva migrației.
Alexandru Rotaru: Discursul cancelarului austriac era adresat electoratului intern?
Siegfried Mureșan: Întotdeauna, un prim-ministru acționează în numele țării sale, vorbește pentru cetățenii din țara sa și cu siguranță poziționările țin cont și de contextul politic intern din Austria. Vedem o creștere a partidului eurosceptic din Austria, care este populist, dar tocmai de aceea este important ca partidul de guvernământ, care este un partid pro-european, și Guvernul să ia decizii pe bază de fapte, de cifre și pe baza faptului că România îndeplinește toate condișiile de aderare la Schengen.
Alexandru Rotaru: Riscă România să devină o victimă colaterală în lupta politică internă de la Viena?
Siegfried Mureșan: Lucrăm în permanență cu colegii din Asutria, nu aș face nicio speculație privind evoluțiile următoare. Vom avea un consiliu pe 8-9 decembrie, această dată este prima oportunitate pentru a pune România pe agendă și pentru a avea o decizie favorabilă pentru aderarea României la Schengen. Aceasta este prima oportunitate, dar nu și ultima. Nu suntem o victimă în momentul de față, nimeni nu a luat vreo decizie împotriva noastră până acum, nici măcar guvernul de la Viena. Lucrăm pentru a nu deveni victimă nici în viitorul apropiat.
Alexandru Rotaru: Aveți încredere în acest moment că Austria va oferi un vot pozitiv pentru România?
Siegfried Mureșan: La cum arată lucrurile acum sunt destul de sigur că nu va exista unanimitate în guvernul Austriei pentru o opoziție. Ne aflăm într-un proces decizional pentru a convinge guvernul să aibă o decizie favorabilă și lucrăm pe toate canalele diplomatice cu Viena. Următoarele două săptămâni sunt cruciale.
Alexandru Rotaru: Dacă avem certitudinea că Austria nu va da un vot favorabil în Consiliul JAI, care va fi strategia României? Amână votul sau merge la risc?
Siegfried Mureșan: Președintele României a fost foarte clar, momentul în care vom pune subiectul pe agendă trebuie să fie un moment la care ne asigurăm că toate celelalte state membre sunt pregătite și că decizia va fi una pozitivă. Lucrăm pentru a convinge și ultimele state rămase. Avem obiectivul de a le convinge cât mai repede, dar subiectul va fi pus pe agendă când simțim că toată lumea este pregătită.
Alexandru Rotaru: Care sunt pașii în cazul ipotetic al unui vot negativ sau a unei amânări?
Siegfried Mureșan: Pur procedural, toate procedurile au fost îndeplinite până acum. Mai trebuie îndeplinită una singură, de punere a subiectului pe agenda consiliului JAI. Subiectul va fi pus cțnd decizia va fi una favorabilă, iar după aceea aderăm direct, acesta este singurul pas procedural ce mai rămâne de făcut.
Editor : I.C
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News