Exclusiv Raluca Turcan, la Interviurile Digi24.ro: Cinci runde de alegeri ar presupune și obosirea electoratului. Comasarea crește prezența
Data actualizării: Data publicării:
Raluca Turcan, lider PNL și ministrul Culturii, a declarat la Interviurile Digi24.ro, că o decizie privind comasarea alegerilor ar trebui luată cât mai repede. Din punctul său de vedere, comasarea ar crește prezența la vot. „Cinci runde de alegeri ar presupune și obosirea electoratului”, spune Turcan. Aceasta a vorbit și despre pericolul extremismului, despre cum a afectat partidul scandalul de corupție în care e implicat Iulian Dumitrescu, dar și despre proiectele în domeniul Culturii.
Principalele declarații:
- Comasarea alegerilor: O decizie nu este încă luată, dar trebuie luată cât mai repede. Suntem deja în linie dreaptă pentru europaralmentare și toată lumea vrea să știe dacă va exista o formă de comasare. Dacă va exista o formă de comasare pentru alegerile din iunie, vom ști probabil și pentru calendarul alegerilor de la finalul anului.
- Până la urmă de ce se discută despre comasare? Reducere de cheltuieli, da, poate fi un argument, însă, pe fond, liderii politici și-ar dori și pentru întărirea democrației și creșterea reprezentativității.
- Cinci runde de alegeri ar presupune și obosirea electoratului, ceea ce ar scădea reprezentativitatea aleșilor. Și alte țări au mers pe varianta comasării unor alegeri pentru a crește reprezentativitatea celor aleși.
- Dacă lumea nu merge la vot, înseamnă mai puține voturi. Comasarea alegerilor ar putea fi o soluție pentru o prezență mai mare.
- Eu am fost susținătoarea comasării alegerilor și varianta pe care eu am susținut-o era aceea a comasării localelor cu parlamentarele.
- Acum se discută despre locale cu europarlamentare, vom vedea care e soluția. E foarte posibil ca la începutul săptămânii viitoare să avem o decizie.
- Se teme PNL că ar putea obține mai puține voturi decât AUR? Nu știu dacă se teme, nu ar trebui să se teamă. AUR este o greșeală politică, concentrată pe mesaje extremiste, o ancorare într-un curent antieuropean distructiv pentru România, și un pericol la siguranța cetățenilor pentru că politica acestora este de a ne rupe și îndepărta de alianța NATO. Un partid serios nu ar trebui să se teamă de AUR, e un partid care promovează dezbinarea și violența. Cred că PNL dacă își adună toate forțele și găsește soluții pentru rezolvarea problemelor are o șansă serioasă să se consolideze ca cel mai mare partid de pe eșicherul de dreapta.
- Să ne imaginăm cum ar fi România fără fonduri europene, pentru că AUR spune că nu avem nevoie de Europa. Lipsa drumurilor județene, spitale, școli.
- Partea de Cultură a fost sabotată în PNRR la ministerul Fondurilor Europene (USR). Componenta de investiții a fost dată la o parte. A fost sabotată identitatea culturală națională a României prin modul în care investițiile în patrimoniul cultural au fost sabotate.
- Reușita extremismului este dăunătoare nu doar pentru PNL, ci pentru România. Extremiștii ne îndepărtează de UE și de NATO. Lucrurile acestea sunt extrem de dăunătoare pentru omul de rând. Dacă aceste partide nu sunt păstrate în niște limite electorale care să nu le permită accederea la putere riscă să devină un pericol pentru siguranța de zi cu zi a românilor. Eu cred lucrul acesta. Vă dau exemplul violenței de limbaj și a violenței fizice din Parlamentul României. Acestea pot să ajungă în consilii locale. Acolo, oamenii poate nu sunt suficient de cumpătați în a-și gestiona emoțiile și poți să ajungi la periclitarea intereselor fiecărui cetățean.
- Mi se pare un lucru bun că nu au avut susținere publică și oamenii nu s-au dus la protestele anunțate de AUR.
- E grav într-o democrație să nu acorzi atenție derapajelor.
- Dosarul Iulian Dumitrescu: Cred că orice suspiciune de corupție asupra unui om politic afectează întreaga clasă politică. Orice persoană aflată în anchetă penală beneficiază de prezumția de nevinovăție. Apreciez că și-a dat demisia astfel încât să nu fie afectat Partidul Național Liberal.
- Nu îmi doresc funcția de prim-vicepreședinte. Dacă își dorești un loc, întâi trebuie să discuți în partid. Aici mă solidarizez cu colega mea, Alina Gorghiu. A spus că trebuie ocupat de o femeie. Avem suficiente femei puternice în PNL. În PNL, femeile ar trebui să fie mai bine reprezentate. Politica este în mare parte misogină, chiar sexistă. PNL nu este cruțat nici de misoginism, nici de sexism. Nu văd de ce nu ar exista o mai bună reprezentare în politică. Este nevoie de un punct zero în politica PNL în care femeile să primească un boost în privința reprezentativității. Nu sunt o fană a cotelor de gen, însă, cred că la nivel de partid trebuie făcut ceva pentru o mai bună reprezentare a femeilor. Sunt președinte de organizație la Sibiu. Am o echipă puternică de doamne. Am avut 30% femei pe locuri eligibile la Consiliul local și Județean. Unde am putut să modific decizia politică, am susținut femeile.
- Listele pentru europarlamentare: Ar trebui să știm foarte repede. Oamenii trebuie să cunoască candidații partidelor. Nu o să încep acum să spun cine trebuie să deschidă lista. Ar trebui să există o procedură transparentă. Să fie niște criterii. În general, liderii politici să ia decizia așa cum este cel mai bine pentru comunitatea pe care ei o reprezintă. Eu sunt parlamentar de Sibiu și toate deciziile le-am luat așa cum am crezut că este mai bine pentru comunitatea sibiană. Și, tot cu organizația, o să ne gândim care este cea mai bună varinată pentru a intra în alegeri. Nu m-am gândit că vreau ceva anume. Îmi doresc ca decizia să fie luată cu echipa mea din Sibiu.
- Președintele partidului de obicei își asumă candidatura pentru Cotroceni.
- Creșterea salariilor în Cultură: Am reușit într-o anumită măsură. Am majorat salariile angajațiilor din direcțiile de cultură care au un rol extraordinar de important. Încerc să acopăr din neajunsurile care apasă pe oamenii care sunt cei mai mulți dintre ei la limita decenței privind salariile.
- Îmi doresc, ca ministru al Culturii, ca în acest an să creștem relevanța Culturii în logica deciziei politice naționale. Am reușit în bună parte deja, atunci când se vorbea despre reducerea de cheltuieli, să fac o separare foarte clară între cultură și restul cheltuielilor cu bunuri și servicii.
- Digitizarea în domeniul cultural, care va începe la mijlocul acestui an, cu o investiție de 45 de milioane de euro, continuă proiectul e-patrimoniu, prin digitizarea întregului proces de emitere și avizare în cultură. E un calvar să obți un aviz de la direcția de cultură să faci un proiect de investiții. Și, foarte important, digitizarea întregului patrimoniu imobil. Toate clădirile să fie introduse într-un format digital cu cod QR.
- Suntem în negocieri prin MF pentru un nou acord de împrumut cu Banca de Dezvoltare unde să inclundem încă o serie de mari obiective și mă refer la Opera Națională Română, încă o clădire nouă la Muzeul Antipa, inclusiv o nouă sală de spectacole în București.
- Scandalul tablourilor lui Adrian Năstase: Nu pot să mă pronunț dacă tablourile respective sunt falsuri sau nu. Acest scandal a afectat credibilitatea uneia dintre cele mai importante instituții de cultură din România. Nu pot să fiu nepăsătoare. Am convocat comisia națională a muzeelor și colecțiilor, organismul care e avizator, am întrebat dacă pot fi luate expertize pe o colecție privată, și inclusiv condițiile de contract de împrumut pentru anumite tablouri, astfel încât dacă mai apar suspiciuni de genul acesta să își ia colecționarul tablourile și să plece.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Top Citite
Recomandările redacţiei
Ultimele știri
Citește mai multe Te-ar putea interesa și:
Partenerii noștri