Exclusiv Economist: Vom ajunge în situația în care se vor opri fondurile europene. ”Ne furăm singuri căciula”

Data publicării:
euro pe steagul ue
România riscă să piardă fonduri europene, dacă nu ia măsuri. FOTO: Shutterstock

Profesorul Christian Năsulea a declarat, marți, pentru Interviurile Digi24.ro, că, în condițiile actuale, situația în care România să rămână fără fonduri europene este aproape inevitabilă. Acesta a vorbit și despre efectul în lanț declanșat de creșterea accizei la carburanți, avertizând că scumpirile vor continua, iar 2025 va fi un al decontului pentru măsurile guvernamentale din 2024.

Alexandru Rotaru: Comisia Europeană estimează că deficitul bugetar va ajunge la 6,9% din PIB, care sunt consecințele?

Christian Năsulea: Suntem în continuare foarte departe de locul unde ar trebui să fim din punct de vedere al cheltuielilor publice.Înseamnă că, în continuare, economia românească va fi în dezechilibru. Sperăm ca deficitul țării noastre să nu fie mai mare de atât, pentru că există diverse modele macroeconomice pe baza cărora ajungem de multe ori la estimări care ar putea să fie chiar mai mari de 7%, unele mult mai mari de 7% deci, problema de fond, de fapt, când vine vorba de această chestiune a deficitului, este că nu se iau, nu s-au luat nici până acum măsurile necesare ca să putem să înfrânăm acest deficit bugetar. Când spun asta nu mă refer la creșteri de taxe în așa fel încât să se încerce o creștere forțată a colectării a veniturilor la buget. Și mă refer la reduceri de cheltuieli pe care mediul de afaceri, specialiștii, le tot cer din partea statului român deja de ani de zile și pe care nu le vedem în practică

Alexandru Rotaru: Ce înseamnă amânarea  reducerii cheltuielilor publice?

Christian Năsulea: Vom ajunge la un moment dat în situația în care se vor opri fondurile europene. Vom ajunge și la ziua în care Uniunea Europeană nu va mai accepta scuzele noastre ca fiind valide, în așa fel încât să ne mai ierte încă un an și să ne lase să rămânem într-o procedură de deficit excesiv pe o perioadă mult mai lungă de timp decât ar trebui vreodată să se întâmple acest lucru.

Profesorul a mai adăugat: Statul român va avea o problemă pentru că se bazează foarte mult pe acești bani care vin din fondurile europene. Și de partea cealaltă, evident, pentru noi, asta înseamnă că iresponsabilitatea statului cu privire la gestionarea banului public, la gestionarea banilor noștri, până la urmă, va continua pentru o perioadă foarte lungă de timp, ceea ce nu are cum să producă rezultate benefice pentru economie. Înseamnă că vom pierde în continuare din competitivitatea potențială a economiei românești și ne vom bloca, probabil pentru o perioadă de timp, sper nu foarte lungă, în niște rate de creștere care să însemne stagnare din punct de vedere economic, nicidecum dezvoltarea.

Alexandru Rotaru: În aceste condiții, 2025 va fi un an al decontului?

Christian Năsulea: Cel mai probabil acum merg lucrurile în prezent, vom vedea în 2025 diverse măsuri care să vizeze o soluționare a problemelor legate de deficit și a problemelor rămase ante-nerezolvate în acest an electoral. Ceea ce înseamnă că anul viitor unii dintre cetățenii români care vor merge să acorde încrederea la următoarele rânduri de alegeri unui partid sau unui candidat vor ajunge să fie dezamăgiți. La fel cum spuneam mai devreme, din păcate, sunt foarte mulți cetățeni români care nu au fost dotați de sistemul educațional din România cu suficiente abilități în zona economică-financiară, în așa fel încât să poată să-și dea seama cu ușurință când sunt duși de nas.

 

Editor : Alexandru Rotaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pățania de coșmar a unor români în Grecia, atunci când au ajuns la cazarea din Halkidiki. „În interior am...
Digi FM
Vlad Voiculescu, părăsit de parteneră după ce și-ar fi făcut cont pe Tinder. Eurodeputatul a reacționat: „Nu...
Pro FM
Lidia Buble, problema de sănătate pe care a ținut-o secretă 2 ani: "Doctorul mi-a zis că nu are vești bune...
Film Now
Tom Cruise, apariție rară alături de sora sa, Marian. Cei doi au fost surprinși pe aeroport, în ziua când...
Adevarul
De ce nu au românii productivitatea germanilor? „Primul vinovat este managerul”
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Ce familie frumoasă are portarul Florin Niță. Își iubește soția din liceu, au rămas mereu uniți, azi sunt mai...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
Cum a descoperit un bărbat că s-a urcat în mașina greșită: „Stătea liniștit pe bancheta din spate”. Imaginile...
Film Now
Cum s-a schimbat viața lui Johnny Depp de la procesul cu Amber Heard. Cariera pe care o îmbrățisează tot mai...
UTV
Dorian Popa revine pe marile ecrane intr-o comedie alaturi Catalin Bordea