Ţările Occidentului spun că prioritatea este oprirea violenţelor şi continuă să arate cu degetul spre Rusia, îngrijorate de mobilizarea masivă de trupe de la graniţa cu Ucraina. Replica Moscovei nu a întârziat.
„Un adevărat război este în desfăşurare de partea cealaltă a graniţei. Artilerie, aviaţie, sisteme de bombardament, sisteme balistice, toate sunt folosite în Lugansk, chiar lângă graniţă. Totul se petrece la câţiva kilometri depărtare de frontiera noastră. Pe teritoriul nostru avem dreptul să luăm deciziile necesare pentru securitatea noastră”, a spus șeful diplomației, Serghei Lavrov.
Totul, în condiţiile în care Kievul susţine că Moscova a mobilizat la graniţă noi efective, printre care 30 de sisteme de rachete Grad şi mai multe lansatoare tip BUK (ca acela cu care a fost doborât avionul Malaysia Airlines).
NATO va răspunde militar unei infiltrări precum cea din Crimeea
În faţa unui posibile ameninţări ruse, NATO spune că va răspunde militar la o infiltrare într-o ţară aliată. Comandantul Alianţei Nord-Atlantice în Europa avertizează că ţările din estul continentului trebuie să se pregătească pentru o posibilă ameninţare din partea aşa-numiţilor „omuleţi verzi”.
„Mai întâi, are loc cea mai importantă muncă, cea de pregătire a unei naţiuni pentru problema omuleţilor verzi sau organizarea populaţiei (vorbitoare) de rusă. Aceasta se întâmplă acum (...) Dacă vedem astfel de acţiuni într-o ţară NATO şi le putem atribui unei naţiuni agresoare, atunci avem de-a face cu Articolul 5, ceea ce înseamnă un răspuns militar al întregii Alianţe”, a spus Philip Breedlove, citat de Reuters.
Avertismentul oficialului NATO este legat în special de temerile ţărilor baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - unde există minorităţi rusofone importante. Cele trei state au primit asigurări repetate că Alianţa Nord-Atlantică le va proteja în faţa unei eventuale agresiuni ruseşti.