„Este o necesitate. Şi este, de fapt, un angajament, un fundament oferit de Articolul 5 al Alianţei, care spune că securitatea unui stat sau altuia, care ar fi pusă sub semnul întrebării, trebuie garantată prin prezenţa unor capacităţi NATO de descurajare pe teritoriul acestor ţări”, a declarat șeful diplomației române.
NATO vrea să construiască baze militare permanente în estul Europei, pentru a contracara ameninţarea Rusiei. Declaraţia a fost făcută de secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen. Acesta nu a nominalizat ţările care ar putea găzdui bazele respective, în contextul în care România, Polonia şi ţările baltice şi-au exprimat dorinţa de a face acest lucru.
Rasmussen a precizat că un anunţ oficial va fi făcut la summitul NATO de saptamana viitoare. „Ne aşteptăm la o decizie pozitivă la summitul NATO de săptămâna viitoare, inclusiv în ceea ce priveşte România”, a spus Titus Corlățean pentru Digi24.
De altfel, subiectul amplasării unor baze permanente ale NATO în estul Europei a fost adus în discuție în România, la sfârșitul lunii aprilie, când însuși ministrul Corlățean a declarat într-un interviu pentru Washington Post că România ar fi interesată să găzduiască o astfel de bază.
Apoi, în timpul vizitei vicepreședintelui american Joe Biden în România, din luna mai, ministrul Apărării, Mircea Dușa, cerea ca Mihail Kogălniceanu să devină bază permanentă.
Totuși, în iulie, comandantul forţelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, declara într-un interviu că Polonia ar fi preferată pentru găzduirea bazei. Baza ar urma să fie dotată cu armament, muniţie şi produse alimentare pentru a putea găzdui mii de soldați ai Alianţei în cazul izbucnirii unei crize regionale.
300 de mii de militari sunt în acest moment dislocaţi în Europa Centrală şi de Est, în timp ce efectivele din vestul continentului numără un milion şi jumătate de soldaţi.