Summit NATO 2016. Trupele Alianței pot fi comandate din România

Data publicării:
nato centru

Comandamentul Multinaţional de Divizie al NATO din România a fost înfiinţat în 2014 după summitul din Ţara Galilor. Centrul se află pe Șoseaua Antiaeriană din Capitală, într-o clădire recent renovată. În caz de război, aici se vor lua deciziile privind intervenţiile militare ale Alianţei din România şi din Bulgaria. Aproape 200 de ofiţeri, dintre care 75 străini, lucrează în acest comandament.

Încercăm să rămânem cu picioarele pe pământ. Pentru mine este foarte important să ne demonstrăm abilitatea de a monitoriza situaţia curentă, de a lua indiciile de ameninţare şi a le folosi în planificare”, spune gen. Ovidiu Uifăileanu, comandantul Divizei Multinaţionale S-E a NATO.

Ofiţerii au misiunea de a se pregăti continuu. Un comandament de Divizie, cum este cel de la Bucureşti, poate să coordoneze chiar şi 10.000 de militari.

Principalul meu rol este să preiau ordinele şi planurile date de superiorii noştri, să le analizez şi să îi dau sfaturile care să-l ajute pe comandant în pregătirile sale. Sunt unul dintre cei trei canadieni care vor lucra la Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est”, spune mr. Chris Spearin, ofiţer, Comandamentul Divizei Multinaţionale S-E a NATO.

„Drept urmare a deteriorării situaţiei geopolitice din sud-est, toate planurile de implementare pe care le folosim sunt pentru a contracara orice ameninţare, dar astăzi suntem obligaţi datorită situaţiei curente, fluxul de imigranţi şi tot ce se întâmplă în Europa, să ne reconsiderăm atitudinea fără a părăsi zona de operaţii sud-est, mă refer la România şi Bulgaria”, spune gen. Ovidiu Uifăileanu.

În acestă primăvară, comandamentul NATO de la Bucureşti a coordonat primul exerciţiu militar de amploare în poligonul de la Cincu. Comandanţii militari au timp încă doi ani să facă toate pregătiriile necesare pentru ca de la Bucureşti să poate fi coordonată o luptă reală în caz de nevoie.

Exerciţiul de certificare din 2018 trebuie să ne probeze capacitatea de a fi dislocabili, independenţi, nelegaţi de infrastructură şi pregătiţi să conducem o operaţie în caz de război în sud-estul Europei”, spune gen. Ovidiu Uifăileanu.

Tot la summitul NATO din Ţara Galilor s-a luat decizia înfiinţării a şase centre mici, aşa-numitele unităţi de integrare a forţelor. Unităţile sunt răspândite în zona de est a Alianţei, inclusiv în România. Secretarul General al NATO a vizitat personal unitatea de la Bucureşti.

„Acest mic centru de comandă este foarte important pentru că stabileşte o legătură foarte importantă între forţele naţionale române şi forţele multinaţionale NATO. Este important pentru planificare, pentru exerciţii şi, de asemenea, pentru situaţii de întărire a forţelor, dacă este nevoie. Aşadar, acest centru este expresia puternică a solidarităţii din interiorul NATO şi suntem pregătiţi să protejăm şi să apărăm România faţă de orice ameninţare”, spune Jens Stoltenberg, șeful NATO.

Unitatea de integrare a forţelor NATO este liantul de care avea nevoie Alinaţa pentru a grăbi procesul de aducere a trupelor pe teritoriul național”, spune col. Cătălin Ticulescu, comandantul Centrul NATO pentru Integrare a Forţelor.

Astăzi trăim într-o lume complexă şi avem probleme complexe şi dacă încerci să le rezolvi singur este aproape imposibil. Cu cât sunt mai multe ţări şi oameni care lucrează împreună, cu atât vom ajunge la un consens şi vom rezolva problema foarte repede”, spune lt. col. Rayan Smith, ofiţer, Centrul NATO pentru Integrare a Forţelor

Rolul acestor unităţi este esenţial pentru că vor ajuta la transferul trupelor dintr-o ţară în alta în caz de război. Se vor ocupa de cazarea militarilor şi de transportul lor. Toate centrele sunt operaţionale. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Ce pensie are Angela Merkel, după 16 ani la conducerea Germaniei
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
Hugh Jackman, alături de fiul său, în vacanță, în Australia. Copiii actorului încearcă să se adapteze la noua...
Adevarul
Un șofer a urcat cu un BMW pe pârtie, la Borșa. Reacția internauților: „Întrebarea e ce caută oamenii cu...
Newsweek
Ministrul de Finanțe, vești proaste despre pensii în 2025. Ce șanse sunt să mai crească? Și când?
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025