SONDAJ. Românii şi-au ales capitala de regiune

Data publicării:
harta regionalizare

Vicepremierul Liviu Dragnea a prezentat la Iaşi rezultatele cercetării făcute chiar de ministerul pe care îl conduce. Cei chestionaţi au fost rugaţi să indice oraşul de reşedinţă al regiunii în care locuiesc.

Regiunea de Nord-Vest, 63,2 la sută din cei intervievaţi au spus că reşedinţa regiunii trebuie să fie la Cluj-Napoca.

În Regiunea care cuprinde Banaltul 69,5 la sută din cei care au fost întrebaţi au spus că Timişoara ar fi cea mai potrivită capitală. Locuitorii din sud-vestul ţării susţin oraşul Craiova pentru a deveni reşedinţă de regiune în proporţie de 59,8%.

Reşedinţe regionale

Regiunea Nord-Vest - Cluj-Napoca - 63,2%

Regiunea de Vest - Timişoara- 69,5%

Regiunea Sud-Vest - Craiova - 59,8%

Vicepremierul spune că ministerul analizează în această perioadă dacă Bucureştiul va fi tratat ca regiune separată sau va fi înglobat în regiunea Muntenia.

„Bucureştiul este un fel de aspirator care trage din regiunea Muntenia şi scoate în afara regiunii Muntenia dezvoltare şi bunăstare şi expertiză. Şi de aici se naşte întrebarea firească. Nu cumva e mai bine ca Bucureştiul să fie inclus în regiunea Muntenia?”, afirmul vicepremierul Liviu Dragnea.

Întrebaţi despre ce oraş ar trebui să fie capitală de regiune, muntenii au indicat Ploieştiul în proporţie de 28 la sută.

Din sondajul comandat de minister reiese că, în regiunea Sud-Est, 23,8 la sută dintre locuitori susţin nominalizarea Constanţei drept reşedinţă. Oraşele Brăila şi Galaţi au sub 15 la sută dintre preferinţe.

Reşedinţe regionale

Regiunea Sud - Ploieşti - 28%

Regiunea Sud - Est - Constanţa- 23,8%

Concurenţa cea mai acerbă este în centrul ţării acolo unde preferinţele celor chestionaţi se împart între oraşele Braşov şi Sibiu.

Reşedinţe regionale, regiunea Centru

Braşov - 28,7%

Sibiu - 25,7%

Prezent la Iaşi, vicepremierul a avut o veste bună pentru oaspeţii săi.

„48% dintre cei care au fost întrebaţi la nivelul întregii regiuni au spus că optim ar fi ca sediul regiunii să fie la Iaşi”, a spus Liviu Dragnea.

Rezulatele sondajului au clasat Suceava pe locul doi, care a întrunit doar 12 la sută dintre preferinţe.

„Eu am ridicat o problemă foarte importantă pentru noi, cei din regiunea Sucevei, dar şi a viitoarei regiuni: să cuprindă şi denumirea Bucovina”, a susținut Ion Lungu, primarul Sucevei.

Dezbaterile pe tema regionalizării vor continua cu Timişoara, la sfârşitul acestei luni.

Iosif Boda: Nu cred că poți să faci, rațional, o regiune pe care să o numești Dunărea de Jos și în care să fie, de fapt, sudul Moldovei

„Eu cred că nimeni din lumea asta nu merge reorganizarea administrativ-teritorială, care ne-ar trebui, pe sondaj de opinie. Numai Clujul, singur, ca oraș, are mai mulți locuitori decât județul Bistrița, sau Sălaj. E la mintea cocoșului că o să iasă Clujul, nu o să iasă oradea, care e mult mai mic. Și eu, ca sălăjan, al prefera Clujul.

Cred că trebui mai întâi să stabilim criteriile pentru a determina o regiune și componența ei. Trebuie să spun cinstit că uităm mereu de ce România are 10-12 regiuni istorice între care legăturile economice, sociale, de rudenie, sufletești sunt mult mai mari între altele. Nu cred că poți să faci, rațional, o regiune pe care să o numești Dunărea de Jos și în care să fie, de fapt, sudul Moldovei. Ce faci cu fiii vrâncioaiei, să se considere dobrogeni?”, a spus analistul politic Iosif Boda, în emisiunea „Jurnalul de seară”.

Acesta a mai spus că ar trebui să apară și Bucovina pe harta regionalizării.

Ioan Stanomir: Trebuie să faci regionalizare cu parlamente care să poată adopta norme cu putere de lege și să poată taxa

„Cred că marea problemă a acestui proces de regionalizare este că nu s-a desfășurat suficient de transparent, ar trebui să fie însoțit de dezbateri mult mai largi. În continuare se dispune de viața oamenilor cu foarte multă ușurință. Pare că pentru unii nu contează dacă sunt puși alături de Dobrogea, alături de Texas, Alaska, sau Congo. Pentru unii s-ar putea să conteze aceste vecinătăți, pentru că orcât ar părea de ridicol, există în componența patriotismului și o nuanță de patriotism local.

Mi se pare că ar trebui să existe un curaj autentic și îl invit pe domnul ministru Dragnea, care este un om influent politic, să-și asume acest proiect dacă dorește. Dacă vrei să faci regionalizare, trebuie să o faci cu parlamente care să poată adopta norme cu putere de lege și să poată taxa. De abia atunci ar avea sens o regiune a Moldovei, a Banatului. A Avea un parlament local nu este un factor de slăbire a unității naționale, dimpotrivă, este un factor de încurajare al civismului”, a susținut politologul Ioan Stanomir.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri