ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. La întrebarea „Veţi vota cu candidatul recomandat de candidatul pe care l-aţi votat?”, 53% dintre români au răspuns „Nu”. 33% spun că vor ține cont de această recomandare, iar 14% nu sunt încă hotărâți.
Candidații care nu au ajuns în cel de-al doilea tur de scrutin le-au recomdandat alegătorilor lor să voteze fie cu un candidat, fie împotriva altuia, fie așa cum le dictează conștiința.
„Este un mit că, în turul doi, cel ce a pierdut poate să-şi ia în spate voturile şi să le predea altcuiva. Aşa ceva nu se întâmplă. Sigur că o treime dintre alegători poate ascultă”, spune Vasile Dâncu, președintele IRES.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Un exemplu: aproape 55 la sută dintre votanţii Monicăi Macovei din primul tur nu vor asculta recomandarea ei în privinţa confruntării finale. 33 la sută îi vor urma recomandarea. 12 procente nu s-au hotărât încă ce fac cu votul lor.
Nici cea mai mare parte a electoratului Elenei Udrea nu pare a fi dispusă să urmeze recomandarea liderului PMP. Împărțirea e si mai clară aici: 58 la sută din cei intervievaţi au răspuns negativ. Restul, de aproape 29 la sută, vor urma recomandarea favoritei lor din primul tur.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Spunând că nimeni nu este proprietarul voturilor, că electoratul domniei sale este inteligent şi poate hotărî singur, este o declaraţie politică corectă, însă mi s-a părut că încearcă mai degrabă să-şi conserve imaginea de candidat de dreapta, mi s-a părut că ar vrea să dea voturile spre Ponta, sau măcar că nu ar vrea să-i servească atât de mult lui Iohannis. Spunând însă anti-Ponta, e clar o direcționare spre Iohannis”, a spus Vasile Dâncu la Digi24.
Potrivit sondajului IRES, nici unul dintre cei intervievaţi, care în turul întâi l-au ales pe Teodor Meleşcanu, nu îi urmează recomandarea pentru turul 2.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Nici votanţii lui Dan Diaconescu nu par a fi mulţumiţi cu recomandarea făcută de acesta. Aproape 89 la sută dintre respondenţi au declarat că nu îi vor urma recomandarea.
Pe 2 noiembrie, Călin Popescu Tăriceanu a obţinut 5,36 la sută din voturile electoratului. IRES a aflat că 51 la sută din votanţii săi ar fi de acord cu recomandarea făcută de fostul premier. Peste 32 la sută nu îi vor urma recomandarea, în timp ce alţi 16 la sută nu s-au hotărât încă.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Sociologul Vasile Dâncu a explicat că refuzul declarat al alegătorilor de a votat cu candidatul recomandat nu înseamnă în niciun caz că îl vor alege pe celălalt candidat. Înseamnă că nu vor să li se spună pe cine să voteze.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Sondajul a fost realizat în 6 noiembrie, prin interviuri telefonice, pe un eșantion de 1.335 de persoane. Marja de eroare este de plus/minus 2,7%.
Urmăriți în materialul video atașat explicațiile lui Vasile Dâncu pentru rezultatele acestui sondaj.
Veţi vota cu candidatul recomandat?
Votanţii Monicăi Macovei:
Da-33%
Nu-54%
Nu ştiu-12,1%
Votanţii Elenei Udrea:
Da-28,9%
Nu-57,8%
Nu ştiu-13,3%
Votanţii lui Dan Diaconescu:
Da-11,1%
Nu-88,9%
Nu ştiu -
Votanţii lui Călin Popescu-Tăriceanu:
Da-51,6%
Nu-32,3%
Nu ştiu-16,1%
Votanţii lui Kelemen Hunor:
Da-12,5%
Nu-81,3%
Nu ştiu-6,3%
Votanţii lui Corneliu Vadim Tudor:
Da-26,1%
Nu-69,6%
Nu ştiu-4,3%
Votanţii lui Teodor Meleşcanu:
Nu-100%
Cum şi de ce votează românii?
Candidatul cel mai bun:
Da-88%
Nu-6%
Răul cel mai mic:
Da-64%
Nu-27%
Pentru că am speranţa că va fi mai bine:
Da-92%
Nu-4%
Pentru a-mi exercita un drept:
Da 68%
Nu 25%