Măsurile de relaxare a restricțiilor anti-Covid, anunțate de președintele Iohannis în 13 mai 2021, se bucură de o largă susținere din partea populației, arată un nou sondaj IRES. Cu toate acestea, o parte dintre români susțin că vor continua să respecte câteva reguli care acum nu mai sunt impuse. Spre exemplu, peste jumătate dintre aceștia spun că vor continua să poarte masca de protecție.
Potrivit noului sondaj IRES, publicat vineri, 58% dintre români susțin că vor continua să poarte masca de protecție, chiar dacă aceasta nu mai este obligatorie în exterior, în spațiile neaglomerate. Totodată, trei sferturi spun că vor păstra distanța fizică chiar și după relaxarea măsurilor.
95% dintre români susțin că vor păstra obiceiul de a se spăla pe mâini și după relaxarea restricțiilor iar 60% spun că vor continua să se întâlnească cu alte persoane doar în grupuri restrânse.
În ceea ce privește telemunca, 19% dintre români vor căta un loc de muncă un pot lucra de acasă.
Citiți și: Unele persoane se tem să renunțe la mască. Psiholog: Pandemia a creat trăsături specifice stresului post-traumatic
Măsurile de relaxare au un grad ridicat de susținere publică
Măsurile de relaxare anunțate de autorități în 13 mai sunt agreate de un procent ridicat dintre români, susținerea publică depășind 75% pentru permiterea organizării în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau altor evenimente culturale cu număr limitat de spectatori, vaccinați sau testați, ajungând la 98% pentru revenirea la normal a programului magazinelor.
Peste jumătate dintre respondenți sunt de părere că aceste măsuri au fost luate la momentul potrivit, în timp ce peste un sfert cred că au fost luate prea târziu, iar 17% sunt de părere că au fost luate prea repede.
Potrivit sondajului, limitarea circulației, purtarea măștii de protecție și distanțarea fizică au fost pentru români restricțiile cel mai greu de suportat.
Meritul pentru relaxarea restricțiilor din această perioadă revine cetățenilor pentru că au respectat măsurile de protecție, cred 6 din 10 români. 18% dintre respondenți cred că meritul este al Uniunii Europene pentru că a sprijinit România în gestionarea pandemiei. 8% îi atribuie acest merit Președintelui, iar 4% Primului-Ministru.
Vaccinarea anti-Covid și relaxarea restricțiilor
În repetate comunicări publice, autoritățile au anunțat că unele măsuri viitoare de relaxare vor fi condiționate de atingerea unei rate de vaccinare. Întrebați dacă acest lucru îi determină să își schimbe opinia despre vaccinare, 18% au spus că aceste declarații le schimbă părerea: 12% dintre români spun că anterior erau împotriva vaccinării, dar aceste declarații i-au făcut să fie favorabili, în timp ce 6% erau anterior favorabili, dar acum sunt împotrivă.
Sondajul arată că, în prezent, 2 din 3 români sunt favorabili vaccinării anti-COVID-19, iar 3 din 10 sunt împotriva vaccinării, în timp ce 4% nu au o poziționare.
Editor : Ioana Coman